Η λήψη αρκετής βιταμίνης D έχει μακροπρόθεσμα θετικό αντίκτυπο στην υγεία
Το σώμα μας δεν παράγει βιταμίνη D, αλλά τη χρειαζόμαστε για να ρυθμίζουμε την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.
Η βιταμίνη D βοηθά στην πρόληψη ασθενειών των οστών όπως η οστεοπόρωση ή παραμορφώσεις των οστών όπως η ραχίτιδα. Έχει, επίσης, βρεθεί ότι βελτιώνει πολλά προβλήματα υγείας , συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της κόπωσης, της κατάθλιψης και του καρκίνου.
Μπορούμε να λάβουμε την βιταμίνη αυτή από πηγές τροφίμων όπως λιπαρά ψάρια , τυρί και κρόκοι αυγών, καθώς και από τον ήλιο.
Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε;
Τα άτομα που έχουν λιγότερα από 10 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο βιταμίνης D θεωρείται ότι έχουν ανεπάρκεια βιταμινών και μπορεί να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα υγείας, από φυσική αδυναμία έως μυϊκό πόνο. Σύμφωνα με το Vox , οι ειδικοί προτείνουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μας πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο. Για να επιτευχθεί αυτό, μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα.
Ωστόσο, η έρευνα ισχυρίζεται ότι πολλοί υγιείς ενήλικες έχουν αυτά τα επίπεδα «χωρίς να προσπαθήσουν». Το BBC επεκτείνεται σημειώνει ότι οι ειδικοί ισχυρίζονται πως όσοι και όσες έχουν υγιή επίπεδα βιταμίνης D (που είναι οι περισσότεροι από εμάς) δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα.
Αυτό μπορεί να ισχύει τους θερμότερους μήνες, αλλά το NHS αναφέρει ότι μεταξύ Οκτωβρίου και αρχές Μαρτίου, οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν στο βόρειο ημισφαίριο επηρεάζονται ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες καθώς οι ώρες φωτός του ήλιου είναι σημαντικά λιγότερες.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε περισσότερη βιταμίνη D μέσω της διατροφής μας, κάτι που είναι δύσκολο. Αυτός είναι ο λόγος που ο Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) συνιστά ένα καθημερινό συμπλήρωμα που περιέχει 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, για ενήλικες και παιδιά άνω των πέντε ετών.
Δεν χρειάζεται λήψη από τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D μέσω του ηλιακού φωτός.
Πηγή: fitday.com