3 πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν το άγχος «σκοτώνει» την όρεξή σας
Όταν είστε ανήσυχες ή καταπονημένες, το φαγητό μπορεί να μπει σε δεύτερη μοίρα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το άγχος μπορεί να καταστρέψει τη σωματική υγεία και να πλήξει το γαστρεντερικό σύστημα.
«Ο αντίκτυπος του στρες στην όρεξη είναι πολύ περίπλοκος και ποικίλλει ανάλογα με το άτομο» επισημαίνει η δρ Christina Gentile, PsyD , πιστοποιημένη κλινική ψυχολόγος που ειδικεύεται στις πεπτικές παθήσεις στο UCLA Health.
Μερικοί και μερικές, για παράδειγμα, αισθάνονται περισσότερη πείνα όταν αγχώνονται καθώς τα επίπεδα κορτιζόλης , η «ορμόνη του στρες», μπορεί να αυξήσει την λαχτάρα για γρήγορες πηγές ενέργειας, δηλαδή υδατάνθρακες.
Άλλοι μπορεί να χάσουν εντελώς την όρεξή τους, καθώς ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτικοτροπίνη καταστέλλονται λόγω στρες.
«Μπορεί αν εμφανιστούν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία, πόνος ή στομαχικές διαταραχές», προσθέτει η δρ Gentile.
Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου αν περιστασιακά καθυστερείτε το πρωινό ή το βραδινό σας μέχρι να ηρεμήσετε. Αλλά η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη διάθεση , κόπωση και ακόμη περισσότερη ναυτία .
Η δρ Gentile έχει τρεις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, χωρίς να χειροτερεύουν τα προβλήματα της κοιλιάς σας.
1. Πριν φάτε οτιδήποτε, ηρεμήστε με αυτήν την άσκηση γρήγορης αναπνοής
Δοκιμάστε τη διαφραγματική αναπνοή , γνωστή και ως βαθιά ή κοιλιακή αναπνοή, η οποία ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και μπορεί να σας βοηθήσει να μεταβείτε στη λειτουργία «ξεκούρασης και πέψης».
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καθίσετε ή να ξαπλώσετε, τοποθετώντας το ένα χέρι στο στομάχι σας ακριβώς κάτω από τα πλευρά σας και το άλλο στο στήθος σας. Στη συνέχεια απλά εισπνέετε βαθιά από τη μύτη σας και νιώθετε την κοιλιά σας να σπρώχνει το χέρι σας προς τα έξω —χωρίς να μετακινήσετε το στήθος σας— και εκπνέετε από κλειστά χείλη (σαν να σφυρίζετε). Η εξάσκηση αυτού για πέντε λεπτά περίπου θα βοηθήσει το μυαλό και το έντερο σας να χαλαρώσει.
2. Προγραμματίστε τα γεύματά σας εκ των προτέρων
Η ειδικός συνιστά να τσιμπολογάτε υγιεινά σνακ, όπως γιαούρτι με φρέσκα φρούτα και γκρανόλα, κομμένα λαχανικά με το αγαπημένο σας χούμους, κοτόπουλο με ρύζι ή κινόα, μερικά κράκερ με φυστικοβούτυρο
Αυτές οι επιλογές μπορεί να μην ακούγονται ούτε συναρπαστικές ούτε χορταστικές, αλλά το να έχετε μερικές επιλογές σε σνακ που δεν θα επηρεάσουν την κοιλιά σας είναι καλύτερο από το να πάρετε κάτι λιπαρό απέξω.
3. Μην δουλεύετε ενώ τρώτε
Προσπαθήστε να «απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις, να κλείσετε τον υπολογιστή και να καθίσετε όταν τρώτε», συνιστά η δρ Gentile. Με άλλα λόγια, αποφύγετε τον πειρασμό να τσιμπήσετε γρήγορα κατά τη διάρκεια ενός zoom call ή ενώ ελέγχετε τα email σας.
Στρέψετε την προσοχή σας σε αυτό που έχετε στο πιάτο σας. Το σχολαστικό μάσημα της τροφής διεγείρει την απελευθέρωση πεπτικών ενζύμων στο σάλιο, τα οποία διασπούν τα σωματίδια τροφής σε μικρότερα κομμάτια που είναι πιο εύκολο να μεταβολίσει το στομάχι σας.
Αν και οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να φανούν χρήσιμες περιστασιακά, εάν το άγχος «σκοτώνει» πολύ συχνά την όρεξή σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε μία/ έναν ειδικό.
Πηγή: self.com