Περίοδος και αθλητισμός: Επιτρέπεται η γυμναστική; Οφέλη και ασκήσεις που πρέπει να αποφύγετε

Bigstock

Γυμναστική κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως - Μύθοι και αλήθειες

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να μοιάζει αδύνατη, όμως μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμήνου ρύσεως. Τι να γνωρίζετε;

Τα οφέλη της άσκησης όταν έχετε περίοδο

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε τη γυμναστική ή την άθληση επειδή σας ήρθε περίοδος. Στην πραγματικότητα, η τήρηση μιας ρουτίνας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων που συνοδεύουν την έμμηνο ρύση.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η περίοδος είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Τόσο η προγεστερόνη όσο και τα οιστρογόνα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο σε όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, γεγονός που μπορεί να κάνει τα κορίτσια να αισθάνονται κουρασμένα και με λιγότερη ενέργεια. Αντί όμως, να διακόψετε κάθε δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, χρησιμοποιήστε την εβδομάδα της έμμηνου ρύσεως ως ευκαιρία να δοκιμάσετε μερικές νέες προπονήσεις.

Τα οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της περιόδου

Η άσκηση είναι συχνά το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει ένα κορίτσι (ή μια γυναίκα) και υπάρχουν διάφοροι μύθοι για την άσκηση και την περίοδο. Αλλά με το να συνεχίσετε τις όποιες δραστηριότητες κάνετε καθημερινά, έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει πολλά συμπτώματα όπως:

  • πόνο
  • κράμπες
  • φούσκωμα
  • κατάθλιψη
  • εναλλαγές της διάθεσης
  • ευερεθιστότητα
  • κούραση
  • ναυτία

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα οφέλη. Επιπλέον, η γενική φυσική κατάσταση είναι σημαντική για την υγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών ιατρικών ζητημάτων όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση και διαβήτη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι δύο πρώτες εβδομάδες του εμμηνορροϊκού σας κύκλου (η πρώτη ημέρα είναι η πρώτη ημέρα της περιόδου σας) μπορεί να σας επιτρέψουν να νιώσετε περισσότερη δύναμη και αντοχή λόγω των χαμηλών επιπέδων γυναικείων ορμονών.

Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ενδορφινών (ορμόνες της χαράς) και να μειώσει το άγχος, την κατάθλιψη και τον πόνο, βελτιώνοντας τη διάθεσή σας.

Έχω περίοδο και γυμνάζομαι -Τι να προσέξω; (vid)

Οι καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε όταν έχετε περίοδο

Οι πρώτες μέρες της περιόδου σας μπορεί να είναι οι πιο άβολες, ειδικά αν έχετε αρκετή ροή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εστίαση σε απαλές κινήσεις και ασκήσεις θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των δραστηριοτήτων σας.

Εάν οι πρώτες μέρες της περιόδου σας είναι δύσκολες, χαλαρώστε και απλά τροποποιήστε το πρόγραμμα των προπονήσεών σας.

Ποιες είναι λοιπόν οι καλύτερες ασκήσεις όταν έχετε περίοδο;

Περπάτημα: Είναι μια εύκολη άσκηση και δεν χρειάζεστε καθόλου εξοπλισμό. Περπατήστε όσο συχνά θέλετε και σε όποια ταχύτητα θέλετε επίσης.

Ελαφρά cardio ή αερόβια άσκηση: Είτε κάνετε τζόκινγκ, ποδηλασία, κολύμπι ή οτιδήποτε άλλο, χαλαρώστε ή/και σκεφτείτε μια πιο σύντομη προπόνηση από αυτή που συνήθως κάνετε.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης: Δοκιμάστε μερικές ήπιες ασκήσεις ενδυνάμωσης και σκεφτείτε να σηκώσετε ελαφρύτερα βάρη από αυτά που σηκώνετε συνήθως.

Yoga, tai chi και pilates: Η γιόγκα είναι εξαιρετική για τη χαλάρωση των μυών και τη μείωση των κράμπων και του πόνου. Το Pilates είναι καλό για το τέντωμα των μυών και τη μείωση των κράμπων και του πόνου. Το τάι τσι είναι καλό για τη μείωση της έντασης και του στρες.

Ασκήσεις γυμναστικής για τις μέρες της εμμήνου ρύσεως (συν 4 ασκήσεις γιόγκα)

Ποιες ασκήσεις να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της περιόδου και γιατί

Ακριβώς όπως ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να είναι πιο κατάλληλες κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, υπάρχουν επίσης ορισμένες ασκήσεις που μπορείτε να τις αποφύγετε.

Έντονη ή παρατεταμένη άσκηση

Η έντονη ή παρατεταμένη άσκηση μπορεί να μην είναι καλές για το σώμα όταν έχετε έμμηνο ρύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε την κανονική σας προπόνηση, αλλά να είστε προσεκτικές. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 60 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως προκάλεσε φλεγμονή.

Κούραση, ναυτία ή έντονος πόνος

Εάν αισθάνεστε ασυνήθιστη κούραση, ναυτία ή υπάρχει αύξηση του πόνου ή της δυσφορίας, σταματήστε αυτό που κάνετε και ξεκουραστείτε. Εάν αυτά τα συμπτώματα συνεχιστούν, σταματήστε εντελώς και ακούστε το σώμα σας.

Ζάλη

Η ζάλη δεν συνδέεται συνήθως με την έμμηνο ρύση. Ωστόσο, εάν εμφανίσετε αυτό το σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενες παθήσεις όπως η αναιμία και η αφυδάτωση. Δώστε προσοχή στο σώμα σας, μείνετε ενυδατωμένες, τρώτε τακτικά γεύματα και χαλαρώστε για να μειώσετε τον κίνδυνο ζάλης.

Τι να κάνετε πάντα μετά την άσκηση

  • Ντους
  • Αλλαγή εσώρουχου
  • Αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν
  • Αλλαγή ρούχων

Έρευνες για τον εμμηνορροϊκό κύκλο και τη σωματική δραστηριότητα

Περισσότερα από τέσσερα στα πέντε (84%) έφηβα κορίτσια λένε ότι το ενδιαφέρον τους για τον αθλητισμό και τη φυσική κατάσταση μειώθηκε μετά την έναρξη της περιόδου τους και σχεδόν ένα στα τέσσερα (23%) δηλώνουν ότι νιώθουν αμηχανία να συμμετέχουν σε κάποια δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου τους.

Παρόλα αυτά, τα κορίτσια που ερωτήθηκαν γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα του αθλητισμού και της φυσικής κατάστασης, με το 40% να λέει ότι διασκεδάζει όταν συμμετέχει σε δραστηριότητες και σχεδόν το ένα τρίτο (32%) γνωρίζει ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.

Ακόμη μία πρόσφατη έρευνα του Nuffield Health's Healthier Nation Index, αποκαλύπτει ότι το 1/4 όλων των γυναικών (23%) ισχυρίζεται ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος (συμπεριλαμβανομένων των περιόδων και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης) είναι αυτό που τις αποτρέπει από το να έχουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα.

Τι να θυμούνται όλα τα έφηβα κορίτσια και οι γονείς τους:

Η τακτική άσκηση είναι ευεργετική για το σώμα και το μυαλό. Δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός λόγος που πρέπει να σταματήσετε τη γυμναστική ή τις προπονήσεις σας κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η άσκηση μπορεί να είναι ωφέλιμη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου

πηγές: flo.health / healthline.com / fyzical.com / nuffieldhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved