Πλήξη και ανία στην εφηβεία- Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν

Με αφορμή την ταινία «Τα μυαλά που κουβαλάς 2», μάθετε πώς αυτό το συναίσθημα επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων.

Πλήξη και ανία στην εφηβεία- Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν
Bigstock

Αν είστε ανάμεσα στις πολλές οικογένειες που έχουν δει την ταινία «Τα μυαλά που κουβαλάς 2», ξέρετε ότι η Ράιλι , η οποία στην πρώτη ταινία αντιμετώπιζε πολλά συναισθήματα δεδομένης της μετακόμισης της οικογένειάς της από τη Μινεσότα στο Σαν Φρανσίσκο, επέστρεψε - και έχει να διαχειριστεί ακόμα περισσότερα συναισθήματα από ποτέ.

Στο σίκουελ, η 13χρονη πλέον, Ράιλι έρχεται αντιμέτωπη με όλα τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που φέρνει η εφηβεία, τα οποία περιλαμβάνουν κάποια νέα συναισθήματα, όπως η Aνησυχία, η Zήλεια, η Nτροπή, και η Bαρεμάρα ή αλλιώς «Ανία».

Το συναίσθημα που έχει τραβήξει πραγματικά την προσοχή των γονέων είναι η Ανία, η οποία ενσαρκώνει τα εφηβικά χαρακτηριστικά της απογοήτευσης και της αμφιθυμίας που όλες γνωρίζουμε τόσο καλά. Ο χαρακτήρας καμπουριάζει συνέχεια και έχει συνεχώς «κατεβασμένα» μάτια καθώς επίσης και τα μαλλιά της κρύβουν το πρόσωπό της.

Όταν ο Άγχος παρουσιάζει για πρώτη φορά την Ανία στα συναισθήματα, εκείνα (όπως και πολλοί άνθρωποι στο κοινό) δεν ξέρουν τι σημαίνει η λέξη. Η γαλλίδα ηθοποιός Αντέλ Εξαρχόπουλος, με καταγωγή από την Ελλάδα, η οποία δίνει τη φωνή της στον χαρακτήρα, εξηγεί: «Είναι αυτό που θα λέγατε βαρεμάρα», στη συνέχεια αφήνει έναν δυνατό αναστεναγμό και πέφτει σε έναν καναπέ, κοιτάζοντας το τηλέφωνό της.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το smartphone της Ανίας λειτουργεί ως τηλεχειριστήριο για την κύρια κονσόλα ελέγχου, επιτρέποντάς της να διαχειρίζεται τα συναισθήματα της Ράιλι χωρίς να σηκώνεται ποτέ από τον καναπέ στον οποίο περνά το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας.

Η Ανία μπορεί να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τα υπόλοιπα συναισθήματα, ανταποκρινόμενη ελάχιστα στο δράμα με αναστεναγμούς, χασμουρητά, γουρλώνοντας τα μάτια της ή με σαρκαστικές μονολεκτικές ατάκες - αλλά δεν είναι καθόλου ασήμαντη.

Η φαινομενικά αποστασιοποιημένη ψυχραιμία είναι ο τρόπος με τον οποίο η ταινία δίνει νόημα στο ρόλο της πλήξης στη συναισθηματική ζωή της Ράιλι, καθώς αυτή μεταβαίνει από παιδί σε έφηβη.

«Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι τόσο καλοί στο να αναγνωρίζουν και να ονοματίζουν τα συναισθήματα, το συναίσθημα της πλήξης είναι κάτι το σύνηθες στην εφηβεία». εξηγεί η Theresa Nguyen, διευθύντρια του οργανισμού Mental Health America.

Επίσης, η υπερδιέγερση που συμβαίνει φυσιολογικά με τη χρήση της τεχνολογίας για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί συνήθως σε ευερεθιστότητα -ιδιαίτερα στα παιδιά. Η ευερεθιστότητα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συναισθήματα θυμού ή απογοήτευσης

Με άλλα λόγια, πρόκειται για συναισθήματα που είναι αρκετά φυσιολογικά για τους εφήβους. Η Amy Poehler, που δίνει τη φωνή της Χαρά, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά πολύ περίπλοκα συναισθήματα που έχουν να κάνουν με το ποιος είμαι, πού ταιριάζω; Μερικές φορές το μυαλό σου δεν είναι φίλος σου. Η εφηβεία είναι μια περίοδος πραγματικής εξερεύνησης. Υποτίθεται ότι πρέπει να κάνεις πολλά λάθη για να μάθεις.»

Πρέπει οι γονείς να ανησυχούν για την πλήξη και την ανία που νιώθουν οι έφηβοι;

Η βαρεμάρα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εφηβείας, αλλά τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων είναι σε άνοδο, γι' αυτό πρέπει να γνωρίζετε τα σημάδια ενός πιο σοβαρού προβλήματος που θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι το παιδί σας πρέπει να μιλήσει με κάποια/κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας . Ειδικότερα, εάν παρατηρείτε: Aπομάκρυνση από τους φίλους του, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθιζε να απολαμβάνει ή σημάδια αυτοτραυματισμού.

Τι σημαίνει η εφηβική ανία

Η εφηβεία είναι μια περίοδος ορμονικών αλλαγών, οι οποίες επιφέρουν και έντονες αλλαγές στη διάθεση αλλά και μια γενική αίσθηση ανίας.

1. Κατάθλιψη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανία μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης ή άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Εάν η ανία συνοδεύεται από σημάδια όπως επίμονη θλίψη, απομάκρυνση από δραστηριότητες , αλλαγές στον ύπνο ή την όρεξη ή σκέψεις αυτοκτονίας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια.

2. Έλλειψη κινήτρων

Η ανία μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι έλλειψης σκοπού ή κινήτρων στη ζωή ενός εφήβου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως κοινωνικά ζητήματα ή έλλειψη εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

3. Βαρεμάρα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανία μπορεί απλώς να είναι αποτέλεσμα πλήξης. Το να ενθαρρύνετε το έφηβο παιδί σας να δοκιμάσει νέα χόμπι, αθλήματα ή δημιουργικές ασχολίες μπορεί να τον βοηθήσει σημαντικά.

Ενώ κάποιο επίπεδο ανίας είναι φυσιολογικό κατά την εφηβεία, οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τη διάρκεια και τη συχνότητά της. Εάν η ανία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, μπορεί να χρειάζεται να συζητήσετε με το παιδί σας ή να ζητήσετε καθοδήγηση από έναν σχολικό σύμβουλο ή να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved