Οι έφηβοι και τα νήπια έχουν περισσότερα κοινά απ' ό,τι νομίζετε

Μάθετε για τις ομοιότητες μεταξύ των εφήβων και των νηπίων και πώς να δείξετε υπομονή και κατανόηση κατά τη διάρκεια αυτών των ηλικιακών φάσεων.

Οι έφηβοι και τα νήπια έχουν περισσότερα κοινά απ' ό,τι νομίζετε
Bigstock

Οι έφηβοι είναι κυκλοθυμικοί, αλαζόνες, αλλά σίγουρα έχουν πλάκα. Εάν έχετε παιδί στην εφηβεία σίγουρα θα συμφωνήσετε πως αυτή η περίοδος είναι ταυτόχρονα η χειρότερη αλλά και η καλύτερη.

Τα «εφηβάκια» είναι έξυπνα, γενναιόδωρα, ευγενικά αλλά συνάμα απαιτητικά και νομίζουν πως τα ξέρουν όλα.

Γιατί, λοιπόν, λένε πως οι έφηβοι μοιάζουν με τα νήπια;

1. Αγωνίζονται να μάθουν νέες δεξιότητες

Τα νήπια και οι έφηβοι περνούν φάσεις ταχείας ανάπτυξης και αλλαγών, κατά τις οποίες αγωνίζονται να μάθουν νέες δεξιότητες . Για τα νήπια, αυτό μπορεί να σημαίνει την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων όπως το περπάτημα, η ομιλία , και η χρήση της τουαλέτας.

Οι έφηβοι, από την άλλη, βρίσκονται σε μια περίοδο όπου αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες, ικανότητες αυτοδιαχείρισης και την ικανότητα να σκέφτονται πιο περίπλοκα. Σε αυτή τη φάση, αναζητούν επίσης την προσωπική τους ταυτότητα και την ανεξαρτησία τους, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει συγκρούσεις και απογοητεύσεις.

Πώς να διδάξετε στον έφηβό σας τι σημαίνει ανεξαρτησία

2. Έχουν ξεσπάσματα

Αν και τα ξεσπάσματα του παιδιού σας συχνά μοιάζουν με απαίτηση για να περάσει το δικό του, είναι απλώς μια έκφραση απογοήτευσης.

Εκεί που τα νήπια απογοητεύονται από τις ανεπαρκείς επικοινωνιακές τους δεξιότητες, οι έφηβοι είναι απογοητευμένοι ή ακόμη και θυμωμένοι και αγανακτισμένοι που πολλές πτυχές της ζωής τους είναι εκτός του ελέγχου τους.

Βρίσκονται σε εκείνο το ενδιάμεσο σημείο όπου εμφανισιακά μπορεί και να μοιάζουν με ενήλικες, αλλά εξακολουθούν να έχουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός παιδιού.

Η συμβουλή μας είναι απλά να δείξετε υπομονή . Η αντίδραση σε κάποιο ξέσπασμα σε οποιαδήποτε ηλικία έχει τις περισσότερεες φορές ως αποτέλεσμα να χειροτερέψει η κατάσταση.

Πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια: Αιτίες και συμπτώματα

3. Πιέζουν τα όρια

Τα νήπια θέλουν να κάνουν ό,τι κάνουν και οι ενήλικες. Θέλουν να είναι ανεξάρτητα και να μην τους φέρονται «σαν μωρά ». Δεν θέλουν να ακολουθούν τους κανόνες. Αυτό ισχύει και όταν είναι έφηβοι. 100%.

4. Είναι εγωκεντρικοί

Η έννοια της ενσυναίσθησης για το πώς νιώθουν οι άλλοι φαίνεται να μειώνεται ή και να εξαφανίζεται στην εφηβεία . Δεν το κάνουν με κακία, απλώς αγνοούν οτιδήποτε πέρα από τον δικό τους προσωπικό κόσμο.

Περπατήστε σ΄'εναν χώρο που συχνάζουν μαθητές λυκείου και γρήγορα θα νιώσετε αόρατες.

Οι έφηβοι με ΔΕΠΥ βιώνουν συχνά παροδικές εκρήξεις θυμού

5. Ο όρος «φιλία» αλλάζει διαρκώς

Τα νήπια είναι φίλοι με όλους του συμμαθητές τους, εκτός εάν κάποιος «φίλος» αρπάξει το παιχνίδι τους. Οι έφηβοι επίσης βιάζονται να δηλώσουν ότι δεν είναι πλέον φίλοι με τον τάδε ή δεν θα του ξαναμιλήσουν ποτέ. Όπως και τα νήπια , αυτό μπορεί να αλλάξει με τη μέρα ή και με την ώρα.

Ο καλύτερος φίλος τη μια μέρα μπορεί να «γίνει» εχθρός την επόμενη, και την επόμενη μέρα πάλι ο καλύτερος.

Η καθιστική ζωή συνδέεται με την εκδήλωση πρώιμης εφηβείας

mora-me-megala-aderfia-foto-1.jpg

6. Θέλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο

Τα νήπια μαθαίνουν ακόμα ότι κάποιες λέξεις δεν είναι ωραίο να λέγονται ή ότι ο τόνος της φωνής που μιλούν σε κάποιον έχει σημασία. Αυτό «χάνεται» κάπου στην εφηβεία καθώς τα ξεσπάσματα και οι φωνές γίνονται η «ασπίδα» προάσπισης του εαυτού των εφήβων.

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας ζητάει συνεχώς πράγματα

7. Είναι ξεχασιάρηδες

Τα νήπια επεξεργάζονται συνεχώς το περιβάλλον γύρω τους, ενώ μαθαίνουν πώς ονομάζονται τα αντικείμενα και τη χρήση τους, οπότε ό,τι κρατούν στα χέρια τους μπορεί να τους πέσουν τυχαία και να τα ξεχάσουν.

Όσον αφορά στον εφηβικό εγκέφαλο, είναι απασχολημένος με την «αποκρυπτογράφηση» των νέων κοινωνικών συνθηκών και τις αλλαγές στο σώμα τους καθώς και τις ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν τη διάθεσή τους.

Μερικές φορές αφήνουν πράγματα σε περίεργα μέρη που μυστηριωδώς τους έβγαζαν νόημα εκείνη τη στιγμή που το έκαναν, όπως για παράδειγμα τα ρούχα γυμναστικής που πηγαίνουν στο σπίτι μέσα στο lunchbox.

Πηγή: kimberlyyavorski.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved