Θυμώνετε πολύ εύκολα με τα παιδιά σας; 5 tips για να διορθώσετε τη συμπεριφορά σας
Πώς να βελτιώσετε το κλίμα στο σπίτι με τα παιδιά σας.
Όταν νιώθετε διαρκώς θυμωμένη και νευρική, να θυμάστε πως τα παιδιά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό, καθώς το χαμόγελό τους είναι η δύναμή σας, αλλά υπάρχουν μέρες που είναι τόσο γκρίζες που ούτε καν το συνειδητοποιείτε.
Πρώτα, πρέπει να αναλογιστείτε τι σας θυμώνει, καθώς ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να το νιώθουν. Απλώς πρέπει να μάθετε πώς να το διαχειρίζεστε ώστε να μην βλάπτετε τον εαυτό σας ή τους γύρω σας.
Τα περισσότερα παιδιά είναι ανήσυχα και φασαριώζικα. Μπορεί όλος αυτός ο θόρυβος και τα tantrums να σας επηρεάζουν, κάνοντας σας νευρική.
Μερικοί πραγματικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θυμώνετε με τα παιδιά σας:
- Κούραση
- Στρες ή άγχος
- Μη επαρκής ύπνος
- Έλλειψη ενσυναίσθησης
- Κακός αυτοέλεγχος
Ξαναβρίσκοντας τον εαυτό σας μετά τη μητρότητα - 4 απλοί τρόποι
Πολλές φορές, ο θυμός προς τα παιδιά εμφανίζεται ως ένας τρόπος για να εκτονώσετε τα δικά σας προβλήματα, γι' αυτό πρέπει να ξέρετε πώς να το αναγνωρίζετε εγκαίρως. Η κούραση και το άγχος μπορεί να είναι μερικές από τις αιτίες.
Digital detox: Τι είναι και ποια τα οφέλη του στην ψυχική υγεία
5 χρήσιμες συμβουλές
1. Γίνετε το καλό παράδειγμα
Πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση ή απαντήσετε έντονα, σταματήστε για λίγα δευτερόλεπτα και σκεφτείτε το εξής: Είστε εσείς το καλύτερο παράδειγμα των παιδιών σας; Θέλετε το παιδί σας να ενεργεί με τον ίδιο τρόπο ως ενήλικας; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε πρέπει να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, αλλά ούτε και τέλεια παιδιά!
Ωστόσο, η συμπεριφορά και η στάση σας απέναντι στη ζωή είναι κάτι που θα μιμηθούν τα μικρά σας τώρα ή στο μέλλον.
2. Αναθέστε καθήκοντα στον σύντροφό σας
Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνες σας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να μάθετε να αναθέτετε ορισμένα καθήκοντα στο σύντροφό σας.
Όταν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε όλα, βάλτε σε προτεραιότητα αυτά που θεωρείτε πιο σημαντικά και ζητήστε του να κάνει κάποια πράγματα για εσάς.
Μαμάδες με αυτοπεποίθηση μεγαλώνουν παιδιά που πιστεύουν στον εαυτό τους
Μαμάδες που υπερναναλύουν τα πάντα – Πώς θα σταματήσουν το overthinking
3. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας
Αναζητήστε στιγμές μέσα στην ημέρα που μπορείτε να χαλαρώσετε και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Πηγαίνετε για καφέ με φίλους και φίλες ή μια ώρα στο γυμναστήριο ή ξεκινήστε ένα λογοτεχνικό βιβλίο.
Βρείτε δραστηριότητες που σας ανακουφίζουν και σας βοηθούν να χαλαρώσετε.
4. Χρησιμοποιήστε θετική πειθαρχία
Ακολουθήστε τη θετική πειθαρχία για την ανατροφή των μικρών σας. Με αυτόν τον τρόπο, οι φωνές και η κακή συμπεριφορά θα μειώνονται όλο και περισσότερο.
- Μην επιβάλλεστε ή υποχωρείτε
- Βοηθήστε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους
- Ακούστε τι έχουν να σας πουν
- Συμφωνήστε για τις συνέπειες
5. Ζητήστε βοήθεια
Πάντα μπορείτε να απευθυνθείτε σε μία/ έναν ειδικό για να ζητήσετε βοήθεια, προκειμένου να σας καθοδηγήσει στο πώς θα διαχειριστείτε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα αλλά και στο πώς θα αποφύγετε τις συγκρούσεις .
Παρόλο που μπορεί να μην είναι απαραίτητο, να το έχετε κατά νου.
Πηγή: youaremom.com