Πώς να αντιμετωπίσετε την πρώτη εφηβική αγάπη του παιδιού σας

Η πρώτη εφηβική αγάπη μπορεί να κάνει το έφηβο παιδί σας να νιώσει τη μία μέρα πως βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου και την επόμενη πεσμένο στα τάρταρα.

Πώς να αντιμετωπίσετε την πρώτη εφηβική αγάπη του παιδιού σας
Bigstock

Η εφηβεία δεν επιφέρει μόνο σωματικές αλλαγές. Σηματοδοτεί παράλληλα την έναρξη της ερωτικής έλξης. Ο πρώτος έρωτας ενός παιδιού κατά την εφηβεία μπορεί να φέρει έντονα συναισθήματα ζήλιας , φόβου και στενοχώριας, μεταξύ άλλων πολύπλοκων συναισθημάτων.

Μάλιστα, η πρώτη εφηβική σχέση αποτελεί σημαντική εμπειρία ζωής. Είναι μια κατάσταση που μας βοηθά να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας.

Οι πρώτοι έρωτες και οι πρώτες σχέσεις μπορεί να φαίνονται ασήμαντοι αλλά είναι σημαντικά «σκαλοπάτια» για την ψυχολογική ωρίμανση.

Πώς θα βοηθήσουμε τα νέα κορίτσια να μη νιώθουν ντροπή για την περίοδό τους

Η σημασία της πρώτης εφηβική αγάπης και σχέσης

Πολλοί λένε ότι δεν ξεχνάς ποτέ τον πρώτο σου έρωτα. Ως εκ τούτου, ο πρώτος εφηβικός έρωτας, ακόμη και αν είναι βραχύβιος, είναι πολύ αξιομνημόνευτος.

Στο άκουσμα πως το στερνοπούλι σας -πόσο μάλλον εάν είναι κορίτσι- «βγαίνει» με κάποιον μπορεί να σας αιφνιδιάσει ή να σας ανησυχήσει. Μόνο και μόνο η σκέψη πως το παιδί μπορεί να πληγωθεί κάνει πολλούς γονείς να «κάθονται» σε αναμμένα κάρβουνα.

Η ανησυχία αυτή είναι τόσο συνήθης και δεν θα διαρκέσει για πάντα. Είναι το αποτέλεσμα του φυσικού ενστίκτου που έχετε ως γονείς να προστατεύετε τα παιδάκια σας. Αυτός είναι και ο λόγος που το μυαλό σκατακλύζεται ξαφνικά από πλήθος φόβων σχετικά με κάθε είδους υποθετικές καταστάσεις...

Όμως ο πρώτος έρωτας, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι σχετικά ακίνδυνος. Επιπλέον, η πρώτη σχέση ενός ατόμου μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση της θετικής αυτοεκτίμησης.

Βοηθά τους εφήβους να ωριμάσουν ψυχολογικά , να πιστέψουν στον εαυτό τους και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Η έφηβη κόρη μου θέλει να βάψει τα μαλλιά της- Τι να κάνω;

Έρευνα: Μόνο το 2% των εφήβων τρώει αρκετά λαχανικά- Πώς θα τα εντάξετε στην διατροφή τους

Πώς να αντιμετωπίσετε την πρώτη εφηβική αγάπη του παιδιού σας

Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα αν εμπλακείτε στη σχέση. Ωστόσο, πρέπει να είστε από κοντά για να καθοδηγήσετε και να υποστηρίξετε το παιδί σας όταν χρειάζεται.

Έχοντας αυτό κατά νου, ορίστε μερικές συμβουλές για το τι στάση να κρατήσετε απέναντι στο έφηβο παιδί σας:

  • Μην της/του απαγορεύετε να βγαίνει ραντεβού. Αυτή η στάση θα έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνει κρυφά από εσάς.
  • Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή της/του: Πολλοί γονείς ανησυχούν για την «κακή επιρροή» που μπορεί να έχουν οι άλλοι στα παιδιά τους. Είναι δική σας ευθύνη ως γονείς να βοηθήσετε στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού.
  • Καθορίστε πόσες φορές την εβδομάδα μπορεί να βγαίνει και πόσες ώρα θα περνά στο κινητό της/του τηλέφωνο. Η καθημερινή μελέτη αποτελεί ευθύνη για όλους τους εφήβους, ακόμη και όταν έχουν σχέση. Το ίδιο ισχύει για το εάν έχετε αναθέσει κάποια δουλειά του σπιτιού που πρέπει να φέρουν εις πέρας.

Τα παραπάνω tips θα βοηθήσουν το παιδί σας να αρχίσει να καταλαβαίνει πώς να διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και καθημερινών υποχρεώσεων. Καταλήγοντας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν θα σας αρέσει πάντα το αγόρι ή το κορίτσι του παιδιού σας. Ωστόσο, πρέπει να μάθετε να αποδέχεστε τις επιλογές του παιδιού σας.

Θυμηθείτε και εσείς τον πρώτο εκείνο εφηβικό έρωτά σας. Κλείστε για λίγο τα μάτια και ονειρευτείτε…

Πηγή: youaremom.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved