Η έφηβη κόρη μου θέλει να βάψει τα μαλλιά της- Τι να κάνω;

«Θέλω το χρώμα των μαλλιών που έχει η αγαπημένη μου τραγουδίστρια» μπορεί να σας δήλωσε η κόρη σας, ειδικά εάν βρίσκεται στην εφηβεία.

Η έφηβη κόρη μου θέλει να βάψει τα μαλλιά της- Τι να κάνω;
Bigstock

Ως γονιός, πιθανότατα έχετε εκπλαγεί αρκετές φορές από αυτά που σας λένε τα παιδιά σας. Για παράδειγμα, την πρώτη φορά που είπε μια κακή λέξη ή την πρώτη φορά που σας ζήτησε να την αφήσετε να κάνει κάτι μόνη της. Επίσης, μια από αυτές τις φορές μπορεί να είναι όταν σας είπε ότι θέλει να βάψει τα μαλλιά της.

Πρώτα απ' όλα, είναι καλό να γνωρίζετε ότι τα μαλλιά των παιδιών, όπως και το υπόλοιπο σώμα τους, δυναμώνουν καθώς αναπτύσσονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν συνιστάται η εφαρμογή βαφών μαλλιών, ειδικά η περμανάντ. Επιπλέον, βαφές κομμωτηρίου μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και ερεθισμό του δέρματος μέχρι κάψιμο στα μάτια και ακόμη και φαγούρα στο λαιμό.

«Μισώ την περίοδο» - Όταν οι πόνοι περιόδου κάνουν τα έφηβα κορίτσια να υποφέρουν

Τι να κάνετε εάν θέλετε να απαντήσετε αρνητικά

Αν αρνηθείτε στην κόρη σας να βάψει τα μαλλιά της, προσπαθήστε να :

1. Δώστε ένα ορθό και απλό επιχείρημα

Μιλήσετε για την ευθραυστότητα των μαλλιών και εξηγήστε πως μπορεί να το κάνει όταν μεγαλώσει.

Για να εξηγήσετε τους λόγους της απόφασής σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλώσσα προσαρμοσμένη στην ηλικία του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσει την άρνησή σας.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρετε τον «προσωρινό» χαρακτήρα αυτής της απόφασης: Το να πείτε όχι τώρα δεν σημαίνει ότι δεν θα την αφήσετε ποτέ να το κάνει. Σε νεαρή ηλικία, είναι πιθανό η επιθυμία να βάψει τα μαλλιά της να σχετίζεται περισσότερο με την εξερεύνηση της ταυτότητάς της.

2. Αποφύγετε φράσεις που δείχνουν επιβολή

Φράσεις όπως «Πρέπει να με υπακούς γιατί είμαι η μητέρα σου» ή «Σταμάτα να διαμαρτύρεσαι και κάνε ό,τι σου λέω» προσπαθήστε να τις αποφύγετε, καθώς δεν είναι καθόλου επεξηγηματικές και σχετίζονται περισσότερο με την εξουσία παρά με την εκπαίδευση. Ειδικά αν η κόρη σας, σάς έχει δει να βάφετε τα μαλλιά μόνη σας, θα νομίζει απλώς πως πρόκειται για ένα καπρίτσιο.

7 καθημερινές συνήθειες αυτοφροντίδας που πρέπει να τηρούν οι έφηβοι

xtenismata-gia-makria-mallia.jpg

Τι να προσέξετε εάν απαντήσετε θετικά

1. Μην επιλέξετε μόνιμες βαφές

Οι μόνιμες βαφές μαλλιών περιέχουν ισχυρές χημικές ουσίες που διεισδύουν βαθιά στον πυρήνα της τρίχας και μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην ευαίσθητη δομή των μαλλιών των παιδιών . Επιπλέον, η διαδικασία αφαίρεσης μιας μόνιμης βαφής μπορεί να απαιτήσει χρήση αποχρωματιστικών προϊόντων ή επαναλαμβανόμενο βάψιμο, που εντείνει ακόμα περισσότερο την καταπόνηση των μαλλιών.

Προτιμήστε, λοιπόν, ημιμόνιμες βαφές, οι οποίες ξεθωριάζουν μετά από λίγα λουσίματα. Αυτές οι βαφές δεν περιέχουν ισχυρές χημικές ουσίες, όπως η αμμωνία ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου, και είναι γενικά πιο ασφαλείς για τη χρήση σε νεαρές ηλικίες.

Η καλύτερη απάντηση όταν τα παιδιά παραπονιούνται ότι οι φίλοι τους κάνουν περισσότερα

2. Εξηγήστε την διαδικασία

Θα πρέπει να την ενημερώσετε σχετικά με τη διαδικασία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα μαλλιά της. Επίσης, δώστε οδηγίες σχετικά με τη φροντίδα των μαλλιών. Με αυτόν τον τρόπο, η κόρη σας θα είναι σε θέση να αποφασίσει εάν το θέλει πραγματικά ενώ παράλληλα της μαθαίνετε να είναι υπεύθυνη για τις επιλογές της.

3. Αφαιρέστε το προϊόν γρήγορα

Αν επιλέξετε να προχωρήσετε με τη βαφή, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσετε το προϊόν στα μαλλιά για περισσότερο χρόνο από αυτόν που συνιστάται στις οδηγίες χρήσης.

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, παρακολουθήστε την κατάσταση των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής και αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σημάδι ερεθισμού, όπως κοκκινίλες ή φαγούρα, ξεπλύνετε αμέσως.

4. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αλλεργική αντίδραση

Τα προϊόντα βαφής μαλλιών, ακόμη και τα ημιμόνιμα, μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες ή ερεθισμούς στο δέρμα. Για να προστατεύσετε το παιδί σας, κάντε ένα δοκιμαστικό τεστ αλλεργίας, γνωστό και ως «patch test».

Πώς να κάνετε patch test

  1. Επιλέξτε μια μικρή περιοχή του δέρματος. Μια καλή επιλογή είναι το πίσω μέρος του αυτιού ή το εσωτερικό του αγκώνα .
  2. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα του προϊόντος.
  3. Περιμένετε 24 έως 48 ώρες. Αφήστε την περιοχή ακάλυπτη και παρακολουθήστε για τυχόν σημάδια ερεθισμού, όπως κοκκινίλα, φαγούρα, ή εξάνθημα.

Έρευνα: Τα βιντεοπαιχνίδια βελτιώνουν τις κοινωνικές δεξιότητες των εφήβων

5. Προτείνετε μια σταδιακή αλλαγή

Είναι σημαντικό να προτείνετε μια σταδιακή αλλαγή. Οι έφηβοι έχουν συνεχώς μεταβαλλόμενα γούστα και ενδιαφέροντα, οπότε η εμφάνιση που τους αρέσει σήμερα θα αλλάξει σύντομα.

Έτσι, για παράδειγμα, μπορείτε να προτείνετε αντί να αλλάξει από μια σκούρα απόχρωση σε πλατινέ ξανθό, να δοκιμάσει μερικές ανταύγειες ή κάποια ενδιάμεση απόχρωση.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved