Η μαγειρική ως δημιουργική έκφραση: Η σχέση των εφήβων με το φαγητό και την υγιεινή διατροφή

Bigstock

Όλο και περισσότεροι έφηβοι ενδιαφέρονται για τον κόσμο της γαστρονομίας, καθώς η κουζίνα είναι ένας χώρος ανακάλυψης και πειραματισμού.

Η μαγειρική αποτελεί έναν ελκυστικό κόσμο για πολλούς εφήβους. Η σχέση που έχουν οι νέοι με το φαγητό έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά την περίοδο της πανδημίας.

Δεδομένου ότι τα παιδιά περνούσαν πολύ χρόνο στο σπίτι, χωρίς τη δυνατότητα να βγουν έξω με τους φίλους τους, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς τον «μαγικό» κόσμο της μαγειρικής.

Επιπλέον, η χορτοφαγία , ο βιγκανισμός και γενικότερα η υγιεινή διατροφή αποτελούν πλέον διαδεδομένα διατροφικά patterns. Μάλιστα, πολλές νέες και νέοι μοιράζονται τις γαστρονομικές τους εμπειρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή διάφορα blogs.

Η σχέση των εφήβων με τη γαστρονομία μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την κουλτούρα, το κοινωνικό περιβάλλον και την εκπαίδευση . Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο μέρος του νεανικού πληθυσμού έχει λίγες δεξιότητες όσον αφορά την προετοιμασία ενός φαγητού. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι νέοι ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία.

Μια μελέτη του 2020 που διεξήχθη από το Nestlé Observatory στην Ισπανία έδωσε στο κοινό μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων κατά τη διάρκεια των χρόνων της καραντίνας.

  • Το 30 % των ερωτηθέντων αύξησε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.
  • Το 30 % των εφήβων έφαγε για πρώτη φορά ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της ισπανικής γαστρονομίας: Potato tortilla.
  • Το 12 % δοκίμασε για πρώτη φορά να φτιάξει σπιτικό ψωμί.

Επιλέγοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, πολλοί έφηβοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με τρόφιμα που είναι πρωτόγνωρα για εκείνους

Μαγειρική μαζί με τα παιδιά: Μια δραστηριότητα με πολλά οφέλη

Η επιρροή των trends

Το healthy lifestyle είναι ένα hot trend μεταξύ των εφήβων. Οι πρακτικές αυτοφροντίδας, τόσο σωματικής όσο και ψυχικής, γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες μεταξύ της Gen Z γενιάς.

Τα τελευταία χρόνια, τα αγαπημένα κοινωνικά δίκτυα των εφήβων όπως είναι το TikTok και το Instagram έχουν κατακλυστεί από «story-times» σχετικά με tips προς ένα πιο healthy lifestyle.

Για παράδειγμα, υπάρχουν άπειρες συνταγές με κύρια συστατικά τα όσπια, τις πρωτεΐνες, οι οποίες και συνοδεύονται από extra infos για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Παράλληλα, υπάρχει άφθονο content για το well-being , το οποίο νεαρές και νεαροί επιλέγουν να «καταναλώσουν» καθώς είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι στα θέματα ψυχικής υγείας.

Με τη σειρά τους, η ανησυχία για την περιβαλλοντική κρίση, η φιλοζωία και πολλά ακόμα ωθούν όλο και περισσότερα άτομα να ακολουθήσουν έναν χορτοφαγικό ή vegan τρόπο ζωής. Κατά συνέπεια, ανακαλύπτουν δημιουργικές και υγιεινές συνταγές.

Μαγειρεύουμε παίζοντας: Φτιάξτε με τα παιδιά φθινοπωρινά cupcakes

Η μαγειρική για τους εφήβους είναι ένας κόσμος εξερεύνησης

Η γαστρονομία είναι ένας όρος που αναφέρεται στη μελέτη και την πρακτική της προετοιμασίας, της παρουσίασης των τροφών. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης κανείς να πει ότι είναι μια τέχνη. Είναι ένας κόσμος απόλαυσης και εξερεύνησης.

Οι διαφορετικές αισθήσεις που φέρνει κάθε πιάτο είναι ικανές να μας μεταφέρουν σε μακρινά μέρη με μία μόνο μπουκιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι έφηβοι είναι πρόθυμοι να τολμήσουν να ξεπεράσουν αυτά που έχουν συνηθίσει να δοκιμάσουν νέα πιάτα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να κατανοήσουν καλύτερα την πολιτισμική ποικιλομορφία.

Στην κουζίνα , οι νέοι μπορούννα δοκιμάσουν, να συνδυάσουν και να αισθάνονται ελεύθεροι να δημιουργούν πιάτα που περιλαμβάνουν την δική τους προσωπική πινελιά.

Οι έφηβοι μπορούν να βρουν στη μαγειρική μια μορφή καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης. Εκεί, οι γεύσεις, οι υφές και τα αρώματα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν πιάτα που μπορεί να είναι ελκυστικά αλλά και εξίσου νόστιμα

Πώς μπορεί η μαγειρική να γίνει μία οικογενειακή δραστηριότητα

Η μαγειρική μπορεί να γίνει μια ομαδική δραστηριότητα, όπου γονείς και παιδιά συνδέονται μεταξύ τους για να μοιραστούν την αγάπη τους για τη μαγειρική τέχνη. Η διαδικασία μπορεί να ενισχύσει την ουσιαστική επικοινωνία και τον ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved