Να διαβάζετε ή όχι τα μηνύματα στο κινητό του παιδιού σας; Τι απαντούν οι ειδικοί

Bigstock

Πώς να διατηρήσετε ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και ασφάλειας;

Εάν μεγαλώσατε στη δεκαετία του '90, μάλλον είχατε ημερολόγιο που «κρατούσατε» τις βαθύτερές σας σκέψεις, τους φόβους και τα όνειρά σας και σίγουρα μεγαλώσατε με τον φόβο μήπως οι γονείς σας διαβάσουν αυτό το ημερολόγιο εισβάλλοντας στην ιδιωτική σας ζωή.

Αλλά, τώρα, ως μαμά και ενήλικο άτομο μήπως δε σκέφτεστε το ίδιο; Μήπως ανησυχείτε πως κάτι συμβαίνει και έχετε σκεφτεί (ή το έχετε κάνει πράξη) να ανοίξετε κρυφά το κινητό του έφηβου παιδιού σας για να βρείτε κάποια απάντηση;

Σύμφωνα με μια μελέτη του Stanford Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση ηλικία στην οποία τα παιδιά αποκτούν το πρώτο τους κινητό τηλέφωνο είναι λίγο πάνω από 11 ετών, με τον αριθμό να αυξάνεται σταθερά μέχρι τα 12.

Η πλειονότητα των γονιών σέβεται την ιδιωτική ζωή του παιδιού τους, αλλά υπάρχουν καταστάσεις που μπορεί να απαιτούν την υπέρβαση αυτού του ορίου; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση είναι ναι.

Πόσο ρόλο παίζει η ηλικία του παιδιού

Η Erika Bent είναι ψυχοθεραπεύτρια στο Cypress Wellness Collective και μίλησε για δύο περιπτώσεις όπου η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του παιδιού μπορεί να κρίνεται ως απαραίτητη.

Η πρώτη είναι όταν το παιδί είναι πολύ μικρό ή μόλις απέκτησε ένα κινητό τηλέφωνο. «Με τον ίδιο τρόπο που οι γονείς θα "ελέγξουν" τους φίλους και τους γονείς των φίλων τους προτού επιτρέψουν στα παιδιά τους να κάνουν sleepover, είναι λογικό να γίνει ο ίδιος έλεγχος σε ένα smartphone », εξήγησε η Bent. «Στην ηλικία των 13 και άνω, η επιθυμια για ανεξαρτησία γίνεται πιο σημαντική και οι γονείς θα πρέπει να σέβονται την ανάγκη των εφήβων τους για ιδιωτικότητα».

Η δρ Catherine Nobile, ψυχολόγος και διευθύντρια της Nobile Psychology, συμφώνησε προσθέτοντας: «Για τα μικρότερα παιδιά, ιδίως για τα παιδιά κάτω των 12, θεωρείται απαραίτητο να επιβλέπονται οι συνομιλίες στα social media προκειμένου οι γονείς να προφυλάξουν τα παιδιά τους από διαδικτυακό εκφοβισμό , ακατάλληλο ή περιεχόμενο. Σε αυτό το στάδιο, ο στόχος είναι συχνά η παροχή καθοδήγησης και η διασφάλιση της διαδικτυακής τους ασφάλειας».

Cyberflashing: Το φαινόμενο της σύγχρονης επιδειξιομανίας και πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας

Τι δικαιολογεί την «παραβίαση» της ιδιωτικής ζωής του παιδιού σας

«Εάν η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής ενός παιδιού θα του σώσει τη ζωή (αναφέρεται σε κατάθλιψη ή εκφοβισμό), τότε το «ψαχούλεμα» στο κινητό του ναι είναι αναγκαίο. Αυτό δικαιολογημένα θα προκαλέσει σημαντική ρήξη στη σχέση , οπότε πρέπει να το προσεγγίσετε πολύ προσεκτικά», υπογραμμίζει η ειδικός Bent.

Η δρ Nobile επανέλαβε συνιστά: «Συζητήστε ανοιχτά γιατί πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να ελέγξετε τα μηνύματά του και εμπλέξτε το παιδί σε συζητήσεις σχετικά με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Η ισορροπία μεταξύ του σεβασμού της ιδιωτικής του ζωής και της ανάληψης των γονικών σας ευθυνών προϋποθέτει μία σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού».

Παρόλα αυτά, μη ξεχνάτε τις πιθανές δυνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στη σχέση με το παιδί σας με βασικότερο τον αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη του προς εσάς.

Είστε «κολλημένοι» στο κινητό σας; Οι επιπτώσεις στην γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού

Αυτά τα viral posts αποκαλύπτουν πώς τα photo editing apps βλάπτουν τον ψυχισμό μας

Υγιή όρια από την αρχή

Ίσως το πιο ωφέλιμο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να θέσετε όρια από την αρχή.

Για παράδειγμα, εάν πάρετε στο παιδί σας κινητό τηλέφωνο , η Bent πιστεύει ότι είναι λογικό να έχετε πρόσβαση για να βλέπετε τι μηνύματα στέλνει και γενικότερα τι περιεχόμενο καταναλώνει.

Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να περιγράφεται με σαφήνεια από την αρχή. «Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνουν τα παιδιά τους ότι επιβλέπουν τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα και τα μηνύματά τους, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις».

Η δρ Nobile εξήγησε ότι η σαφή κατανόηση της ισορροπίας μεταξύ της ιδιωτικής ζωής και της γονικής εποπτείας είναι το κλειδί για μία ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία με το παιδί σας.

Πηγή: scarymommy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved