Αυτά τα viral posts αποκαλύπτουν πώς τα photo editing apps βλάπτουν τον ψυχισμό μας

Οι viral αυτές αναρτήσεις στο Instagram και στο TikTok δείχνουν πόσο «τοξικές» μπορεί να είναι οι εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών.

Αυτά τα viral posts αποκαλύπτουν πώς τα photo editing apps βλάπτουν τον ψυχισμό μας

@caroline_in_thecity/ TikTok, @em_clarkson/Instagram, @bethennyfrankel/Instagram

Πάνε οι μέρες που τα φίλτρα των social media έδιναν απλώς λίγο φως στο σκοτεινό φόντο ή προσέθεταν ένα αστείο φίλτρο. Τώρα βρισκόμαστε στην εποχή του «gaslighting».

Ο διεθνής αγγλικό όρος «gaslighting» αποδίδεται στην επιστήμη της ψυχολογίας ως ο η χειραγώγηση με την οποία ο θύτης προσπαθεί να σπείρει αμφιβολίες στο θύμα, έτσι ώστε να μην είναι βέβαιο για την ίδια του τη μνήμη, την αντίληψη και τη λογική.

Μπορεί οι επεξεργασμένες φωτογραφίες να μην σταματούν στον λογαριασμό των celebrities πια, αλλά η φωτογράφος Caroline (@caroline_in_thecity) εξήγησε πώς η Kim Kardashian -που είναι μεγάλη φαν των φίλτρων και του photoshop- αφαίρεσε ένα ολόκληρο κομμάτι του λαιμού και του τραπεζοειδούς μυός της για να κάνει το λαιμό της να φαίνεται πιο μακρύς και πιο λεπτός.

Έρευνα: Τι είναι οι momfluencers και γιατί επηρεάζουν αρνητικά τη νέα μητρότητα

Ομοίως, η μεγαλοεπιχειρηματίας Bethenny Frankel δημοσίευσε «before and after» φωτογραφίες και έδειξε στους ακόλουθούς της πόσο εύκολο είναι να δημοσιεύει κανείς φιλτραρισμένες εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτή ΔΕΝ είμαι εγώ και το ξέρετε αυτό γιατί δεν είμαι ματαιόδοξη και σας δείχνω τον πραγματικό μου εαυτό», έγραψε στη λεζάντα του post.

https://www.instagram.com/p/Ch8G-S5POYc/

Συνεχίζοντας, η Bethenny Frankel αναγνώρισε πόσο εύκολο είναι να εξαπατήσει κανείς το κοινό του: «Εάν ανέβαζα μια τέτοια φωτογραφία κάθε μέρα, θα αρχίζατε να πιστεύετε ότι μπορεί να είμαι έτσι. Αυτή είναι μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα ».

Σε μια πρόσφατη viral ανάρτηση στο Instagram, η podcaster Emily Clarkson έδειξε πόσο εύκολο είναι να αλλάξετε το σώμα σας με ένα editing app. Το γεγονός πως γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες είναι πολύ διαφορετικό από το να το βλέπουμε να χρησιμοποιούνται μπροστά στα μάτια μας.

Ακόμα και όταν γνωρίζουμε ότι αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι πραγματικές, «πέφτουμε» ψυχολογικά, ανεξαρτήτως ηλικίας , φύλου, ιδιότητας και κοινωνικού status. Ακόμα και όταν γνωρίζουμε ότι είναι «πειραγμένες» και αλλοιωμένες, το μήνυμα περνά στο υποσυνείδητό μας και εισχωρεί στην ψυχή μας.

Τα φίλτρα έχουν αλλάξει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα

Η αλλοίωση της εικόνας μας έχει γίνει τόσο mainstream που το μπότοξ αποτελεί τακτική θεραπεία ομορφιάς για πολλές γυναίκες . Τα πρόσωπα χωρίς ρυτίδες έκφρασης έχουν γίνει το ιδανικό, αν όχι ο κανόνας.

Θα ήταν καλό εάν εξετάζαμαε πιο προσεκτικά γιατί τόσες πολλές γυναίκες νιώθουν την ανάγκη να κάνουν edit στις φωτογραφίες τους. Γιατί τόσες πολλές από εμάς νιώθουμε ανεπαρκείς αν δεν δείχνουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο (π.χ. αδύνατες και νέες);

Γιατί αισθανόμαστε τόσο δέσμιες των παραδοσιακών προτύπων ομορφιάς; Γιατί φοβόμαστε να δείχνουμε την ηλικία μας; Γιατί ντρεπόμαστε να δείξουμε τις ραγάδες μας; Γιατί διστάζουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε άνθρωποι;

Παιδί και social media: Όριο ηλικίας στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θέτει η Αυστραλία

Τα φίλτρα επηρεάζουν αρνητικά τον ψυχισμό των εφήβων

Το 2021, οι CEO's των social media δέχτηκαν σκληρή κριτική, αφού αποκάλυψαν πως γνώριζαν ότι τα φίλτρα του Instagam επηρέαζαν σημαντικά την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των εφήβων, ειδικά των κοριτσιών.

«Επιδεινώνουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την αυτοεικόνα σε ποσοστό 1 προς», παραδέχτηκαν ερευνητές του Facebook σε ιδιωτικά έγγραφα το 2019, όπως είδε και ανέφερε η Wall Street Journal.

Σε μια επόμενη εσωτερική παρουσίαση τον Μάρτιο του 2020, οι ερευνητές ανέφεραν: «Το 32% των έφηβων κοριτσιών δήλωσαν ότι όταν ένιωθαν άσχημα για το σώμα τους, το Instagram τις έκανε να νιώθουν χειρότερα».

Τα αγόρια δεν ήταν επίσης στο απυρόβλητο, με το 14% να αναφέρει ότι τους έκανε να αισθάνονται πολύ άσχημα για την εικόνα του σώματός τους.

Δεν αποτελεί έκπληξη πως πολλοί γονείς εξοργίστηκαν. Ορισμένοι δήλωσαν ότι θα καθυστερήσουν πολύ να επιτρέψουν στα έφηβα παιδιά τους να ανοίξουν λογαριασμό στα social media.

Σταμάτησα να ποστάρω τη ζωή μου στα social media και είμαι πολύ πιο ευτυχισμένη μαμά

social._jpg.jpg

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί αλλά...

Τα φίλτρα και τα εκατοντάδες editing apps κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους, τα νεαρά κορίτσια να νιώθουν ανασφαλή και παθιασμένα με μια ανέφικτη τελειότητα . Κάνει τις μεσήλικες γυναίκες και τις μαμάδες να νιώθουν ανασφάλεια για τον εαυτό τους. Επίσης, δημιουργεί ένα ψεύτικο ιδεώδες για τους άνδρες.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγικό ραβδί , παρόλα αυτά μπορούμε να μη χρησιμοποιούμε τέτοιες εφαρμογές. Μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα μικρότερα παιδιά για το πώς να αγαπούν ουσιαστικά τον εαυτό τους. Μπορούμε -και πρέπει- να γιορτάζουμε τις γυναίκες και τα σώματα που δεν ταιριάζουν στα παραδοσιακά ιδανικά ομορφιάς.

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί το οποίο να το κουνήσουμε και να εξαφανίσουμε το πρόβλημα, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε. Η

δύναμη βρίσκεται στις μικρές αλλαγές που κάνουμε καθημερινά, στον τρόπο που βλέπουμε και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Αντί να επιδιώκουμε την τέλεια εικόνα, ας επιδιώξουμε να είμαστε αυθεντικές, να αγαπάμε τις ατέλειές μας και να δημιουργούμε έναν κόσμο όπου ο καθένας νιώθει ότι αξίζει, χωρίς να χρειάζεται να κρύψει τον αληθινό του εαυτό.

Mε πληροφορίες: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved