Επιστροφή στο σχολείο: 5 tips από μία ειδικό για να υποστηρίξετε την ψυχική υγεία των παιδιών
Το τέλος του καλοκαιριού πλησιάζει, μαζί και το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.
Η σκέψη της επιστροφής στο σχολείο μπορεί να προκαλέσει στρες στα παιδιά. Ειδικότερα, εάν μιλάμε για μετάβαση από νηπιαγωγείο στο δημοτικό ή από το δημοτικό στο γυμνάσιο μπορεί να ανησυχούν για το εάν θα κάνουν παρέες ή αν θα τα πάνε καλά στα μαθήματα.
Όλοι οι γονείς θέλουν να καλλιεργήσουν την ψυχική ανθεκτικότητα, επομένως είναι απαραίτητο να τους διδάξετε πώς να αντιμετωπίζουν αυτό το άγχος.
Η παιδιάτρος Preeti Parikh, υπογραμμίζει: «Το ξεκίνημα σε ένα νέο σχολείο ή μια νέα τάξη είναι φυσικά μια αγχωτική εμπειρία για τα παιδιά. Βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν πώς να ξεπερνούν ένα στρεσογόνο γεγονός, θα ενισχύσετε την πνευματική τους ανάπτυξη».
Αλλά τα παιδιά, ειδικά τα μικρά, δεν έχουν πάντα το λεξιλόγιο για να εκφράσουν κατάλληλα τα συναισθήματά τους. Η ειδικός εξηγεί πως οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ή τις συνήθειες ύπνου, πόνους στην κοιλιά χωρίς εμφανή φυσική αιτία ή ευερεθιστότητα... «Μπορεί να είναι πιο προσκολλημένα πάνω σας ή να κάνουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα είναι η σχολική χρονιά».
«Η αντιμετώπιση του άγχους είναι ένα σημαντικό βήμα για τη συναισθηματική ανάπτυξη. Το να μάθει κανείς να αναγνωρίζει, να διαχειρίζεται το άγχος μπορεί να παρακινήσει ένα παιδί να πετύχει ακαδημαϊκά ή να αγαπήσει ένα άθλημα ή μια δραστηριότητα ».
Πώς να βοήθησε τα παιδιά σας να διαχειριστούν το άγχος για τη νέα σχολική χρονιά
1. Ξεκινήστε με μια συζήτηση
«Ονοματίστε τα συναισθήματα και συζητήστε μαζί με τα παιδιά για το πώς αισθάνονται για την πρώτη μέρα του σχολείου. Ενισχύστε το λεξιλόγιό τους για να νιώθουν ότι μπορούν να περιγράψουν περισσότερα από ένα συναισθήματα ταυτόχρονα».
Εάν έχετε μικρό παιδί, διαβάστε του κάποιο σχετικό εικονογραφημένο βιβλίο. Η ανάγνωση θα βοηθήσει να ξεκινήσετε μια συζήτηση αν το παιδί σας δεν «έχει» τις λέξεις για να εκφράσει τα συναισθήματά του.
2. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παρατηρήσει πώς το άγχος επηρεάζει το σώμα του
Συχνά, τα παιδιά μπορεί να βιώσουν σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, στομαχόπονο, εφίδρωση ή πονοκέφαλο χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται με το άγχος τους.
Ενθαρρύνοντάς τα να παρατηρούν και να αναγνωρίζουν πώς αισθάνονται το σώμα τους όταν είναι αγχωμένα, τους δίνετε τα «εργαλεία» να αναγνωρίσουν την αιτία αυτών των συμπτωμάτων.
3. Βαθμολογήστε τα συναισθήματα σε κλίμακα από το ένα έως το 10
Η δρ Parikh λέει ότι αυτή η πρακτική βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν ότι τα συναισθήματα ποικίλουν σε ένταση και μας επηρεάζουν διαφορετικά.
Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να αναγνωρίσει ότι ενώ αισθάνεται ένα ήπιο άγχος (π.χ., βαθμολογία 3), δεν είναι τόσο έντονο όσο ένα άλλο συναίσθημα που μπορεί να φτάνει στο 9. Αυτή η επίγνωση βοηθά τα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους πιο αποτελεσματικά, καθώς μαθαίνουν ότι μπορούν να μετριάσουν την έντασή τους.
4. Δοκιμάστε ασκήσεις χαλάρωσης
Οι ασκήσεις χαλάρωσης είναι μια πρακτική μέθοδος για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το άγχος . Μερικές τέτοιες ασκήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν βαθιές αναπνοές, μυϊκή χαλάρωση ή ακόμα και διαλογισμό.
5. Διώξτε τις αρνητικές σκέψεις
«Εξηγώντας ότι οι σκέψεις είναι συχνά προσωρινά συναισθήματα, μπορείτε να τα βοηθήσετε να διώξουν τις αρνητικές σκέψεις».
Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε να δώσετε στο συναίσθημα ένα όνομα, όπως το «τέρας της ανησυχίας» ή ο «δράκος του άγχους» και να αναφέρεστε σε αυτό όταν το παιδί σας αισθάνεται αγχωμένο ή φοβισμένο .
Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας νιώθει υπερβολικά αγχωμένο ή ανήσυχο ή αν έχετε παρατηρήσει σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, αλλαγές στη διάθεση ή πόνους στο στομάχι, η ειδικός προτείνει να μιλήσετε άμεσα με την/τον παιδίατρό σας.
Πηγή: mother.ly