Επιτρέπεται ή όχι η μπύρα χωρίς αλκοόλ στην εγκυμοσύνη;

Εγκυμοσύνη και μπύρα χωρίς αλκοόλ: Επιτρέπεται η κατανάλωση ή όχι;

Επιτρέπεται ή όχι η μπύρα χωρίς αλκοόλ στην εγκυμοσύνη;
Bigstock

Χωρίς αμφιβολία, οι περισσότερες από εμάς αγαπούν την παγωμένη μπύρα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι έγκυοι λάτρεις της μπίρας μπορεί να δοκιμάσουν να τις αντικαταστήσουν με μη αλκοολούχες, οι οποίες συνήθως παρασκευάζονται χωρίς αλκοόλ. Αλλά ακόμη και αυτές, μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχουν έως και 0,5 % αλκοόλ κατ' όγκο, σύμφωνα με τη Marra Francis, M.D., γυναικολόγο και πρώην πρόεδρο του τμήματος OB-GYN στο νοσοκομείο Memorial Hermann.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν αν η μη αλκοολούχα μπύρα μπορεί να βλάψει το μωρό ή όχι. Ωστόσο, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας (ACOG) αναφέρει ότι καμία ποσότητα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν θεωρείται ασφαλής.

Ορισμένες μελέτες, όπως μια που δημοσιεύτηκε στο Obstetrics and Gynecology, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις. Αλλά υπάρχει μια ασαφής γραμμή μεταξύ της «ελαφριάς» κατανάλωσης και της «μέτριας» κατανάλωσης, και απλά δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν με τον κανόνα ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν πρέπει να επιτρέπεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις από την κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αποβολής, θνησιγένειας και πρόωρου τοκετού. Επιπλέον, συνδέεται με μια ομάδα παθήσεων που είναι γνωστές ως «Διαταραχές εμβρυϊκού αλκοολικού φάσματος» (FASD), οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σωματικές, διανοητικές και συμπεριφορικές βλάβες.

Τα μωρά με FASD μπορεί να εμφανίσουν χαμηλό βάρος γέννησης, προβλήματα όρασης και ακοής, αναπτυξιακές καθυστερήσεις, μαθησιακές και συμπεριφορικές δυσκολίες και μεγαλύτερη ευπάθεια σε διαταραχές κατάχρησης ουσιών.

Παράλληλα, ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για την αποφυγή του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η πιθανή επίδρασή του στην ανάπτυξη του εμβρύου. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα έμβρυα δεν είναι σε θέση να μεταβολίσουν το αλκοόλ, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε αλκοόλ καταναλώνεται από τη μητέρα μπορεί να περάσει μέσω του πλακούντα και να επηρεάσει άμεσα το μωρό.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους κινδύνους, κορυφαίοι οργανισμοί όπως το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να απέχουν εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ.

Το συμπέρασμα

Μόνο εσείς και η/ο γιατρός σας μπορείτε να αποφασίσετε εάν μπορείτε να πιείτε μπίρα χωρίς αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι όταν πρόκειται για την υγεία του μωρού σας, είναι πάντα καλύτερο να σκέφτεστε διπλά. Αν παρόλα αυτά θέλετε να πιείτε μια δροσερή μπύρα -ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού- δεν έχετε παρά να διπλό-ελέγξετε και να βεβαιωθείτε ότι η συσκευασία θα αναγράφει 0.0 % περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Με πληροφορίες από το Parents.com & από joinrelay.app

Πρώτη δημοσίευση

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved