Βουλωμένα αυτιά από νερό: Πώς να το βγάλετε

Μάθετε πώς θα βγάλετε το νερό από τα αυτιά του παιδιού σας με ασφάλεια.

Βουλωμένα αυτιά από νερό: Πώς να το βγάλετε
Bigstock

Το παιχνίδι στο νερό είναι κάτι πολύ διασκεδαστικό και προφανώς ποιο παιδί δε λατρεύει τις βουτιές;

Βέβαια, όλο αυτό το πλατσούρισμα μπορεί να «παγιδέψει» νερό στο αυτί του παιδιού σας. Όταν, μάλιστα, το νερό δεν βγει από μόνο του, μπορεί να οδηγήσει σε εξωτερική ωτίτιδα, μιας μόλυνσης που είναι επίσης γνωστή ως «αυτί του κολυμβητή ».

Πόσο επικίνδυνο είναι όταν το νερό μπαίνει στα αυτιά;

Τα αυτιά εκκρίνουν μια κηρώδη, υδατοαπωθητική ουσία γνωστή ως cerumen (κερί αυτιών), οπότε τις περισσότερες φορές το νερό βγαίνει από μόνο του. Διαφορετικά, αρχίζουν και αναπτύσσονται βακτήρια.

Συμπτώματα του «αυτιού του κολυμβητή»

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και περιλαμβάνουν:

  • Κνησμός και ερυθρότητα στο εσωτερικό του ακουστικού
  • Ήπια δυσφορία
  • Πόνος στο αυτί
  • Απορρόφηση διαυγούς, άοσμου υγρού

Βουλωμένα αυτιά από άγχος και πίεση

Το αίσθημα των βουλωμένων αυτιών μπορεί να είναι ανησυχητικό και άβολο, επηρεάζοντας την ακοή. Το άγχος και η πίεση μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση, καθώς το στρες μπορεί να προκαλέσει ένταση στους μυς γύρω από τα αυτιά, ενώ η πίεση κατά τη διάρκεια πτήσεων ή βουτιών μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απόφραξη των ακουστικών πόρων.

Βουλωμένα αυτιά και κρυολόγημα

Μία λοίμωξη ή ένα κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει βουλωμένα αυτιά λόγω της συσσώρευσης βλέννας και της φλεγμονής των ευσταχιανών σαλπίγγων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση αποσυμφορητικών και η διατήρηση της υγρασίας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε την/τον παιδίατρό σας για κατάλληλη θεραπεία.

Πώς να επιλέξετε σταγόνες για τα αυτιά των παιδιών

  1. Συστατικά: Βεβαιωθείτε ότι οι σταγόνες περιέχουν ασφαλή και κατάλληλα συστατικά για παιδιά. Αποφύγετε προϊόντα με αλκοόλ ή άλλες σκληρές χημικές ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν το αυτί.
  2. Ηλικία του παιδιού: Ελέγξτε τις οδηγίες για να βεβαιωθείτε ότι οι σταγόνες είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού σας. Κάποια προϊόντα μπορεί να μην είναι ασφαλή για πολύ μικρά παιδιά.
  3. Είδος προβλήματος: Διαλέξτε σταγόνες που στοχεύουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, είτε αυτό είναι κερί στα αυτιά, λοίμωξη , ή ερεθισμός. Υπάρχουν διαφορετικά προϊόντα για κάθε κατάσταση.
  4. Συστάσεις παιδίατρου: Είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή έναν ωτορινολαρυγγολόγο πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν για τα αυτιά του παιδιού σας.
  5. Ευαισθησίες ή αλλεργίες: Αν το παιδί σας έχει γνωστές αλλεργίες ή ευαισθησίες, βεβαιωθείτε ότι οι σταγόνες δεν περιέχουν ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.
  6. Κριτικές και αξιολογήσεις: Διαβάστε κριτικές και αξιολογήσεις άλλων γονέων για να δείτε αν το προϊόν έχει λειτουργήσει καλά για άλλες οικογένειες.
  7. Ευκολία χρήσης: Ελέγξτε αν οι σταγόνες είναι εύκολες στη χρήση, ιδιαίτερα αν το παιδί είναι ανήσυχο ή δυσκολεύεται να μείνει ακίνητο κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.

Συμβουλές για να βγάλετε το νερό από τα αυτιά

Η χρήση μπατονέτας ή άλλου αντικειμένου ακόμα και του δακτύλου μπορεί να τρυπήσει το τύμπανο του αυτιού. Μπορεί, επίσης, να γδάρει το προστατευτικό κηρώδες στρώμα στο εσωτερικό του ακουστικού πόρου, παρέχοντας ένα άνοιγμα για την ανάπτυξη βακτηρίων .

Αντ' αυτού, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές:

  • Γείρετε το κεφάλι του παιδιού προς το αυτί που τον πονά και τραβήξτε απαλά τον λοβό.
  • Προσπαθήστε να χασμουρηθείτε παρέα ή δώστε του να μασήσει μια τσίχλα . Στη συνέχεια, γείρετε το αυτί του προς το έδαφος.
  • Ενθαρρύνετε το να πάρει μια βαθιά ανάσα , ύστερα να κλείσει το στόμα για μερικά δευτερόλεπτα και να εκπνεύσει.
  • Ας ξαπλώσει στο πλάι για λίγα λεπτά με το αυτί να ακουμπά σε μια μαλακή, βαμβακερή πετσέτα.
  • Βάλτε την παλάμη του χεριού σας με ασφάλεια πάνω από το αυτί του. Γείρετε το κεφάλι του προς το έδαφος καθώς σπρώχνετε και αφήνετε απαλά την παλάμη σας μπρος-πίσω για να δημιουργήσετε αναρρόφηση.
  • Χρησιμοποιήστε θερμότητα. Ακουμπήστε στο αυτί σε μια ζεστή κομπρέσα ή φυσήξτε ζεστό αέρα από ένα πιστολάκι μαλλιών (χαμηλή ρύθμιση).
  • Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες υπεροξειδίου του υδρογόνου. Δοκιμάστε αυτή την επιλογή μόνο εάν έχετε επιβεβαιώσει πως δεν υπάρχει λοίμωξη του αυτιού.

Εάν αυτές οι τεχνικές δεν αποδώσουν και το μικρό σας παραπονιέται πως η ενόχληση γίνεται πόνος ή ανεβάσει πυρετό, επικοινωνήστε με την/τον παιδιάτρό σας.

Πηγή: healthyhearing.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved