Πώς μπορεί η διατροφή στην εγκυμοσύνη να περιορίσει τον κίνδυνο αλλεργιών στο μωρό
Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένες τροφές μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αλλεργιών, οι επιστημονικές απόψεις διίστανται.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα γίνεται ο κύριος «προμηθευτής» θρεπτικών συστατικών και, ως εκ τούτου, αυτά που τρώτε επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου . Υπάρχουν, λοιπόν, αμφιλεγόμενες απόψεις σχετικά με την επίδραση της διατροφής των εγκύων σε πιθανές μελλοντικές αλλεργίες στα μωρά .
Η διατροφή στην εγκυμοσύνη προλαμβάνει τις αλλεργίες στο μωρό;
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Immunology, τις τελευταίες δεκαετίες, διάφορες τροφικές αλλεργίες εμφανίστηκαν απροσδόκητα ως «δεύτερο κύμα» της επιδημίας των αλλεργιών σε βρέφη και παιδιά ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες.
Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν πως δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της διατροφής μιας εγκύου και της πρόληψης των αλλεργιών.
Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal υποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν την κατανάλωση φυστικιών κατά τη διάρκεια της κύησης με την πρόληψη της αλλεργίας στα φιστίκια στα μωρά. Το ίδιο επιβεβαίωσε και μια έρευνα στο περιοδικό επιστημονικό Nutrition.
Αναψυκτικά στην εγκυμοσύνη ναι ή όχι; (+ με τι να τα αντικαταστήσετε)
Παράγοντες που περιπλέκουν τα αποτελέσματα
Ορισμένες ερευνήτριες και ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αλλεργίες είναι πολύπλοκες και πολυπαραγοντικές. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να λάβουμε υπόψιν μόνο την επίδραση της διατροφής της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς να έχουμε κατά νου την επίδραση του DNA, του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής. Αυτό εξηγείται στο βιβλίο «Early Nutrition and Long-Term Health».
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics σημείωσε ότι όσες μητέρες κατανάλωναν περισσότερους ξηρούς καρπούς και φιστίκια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απέκτησαν μωρά με χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά τα τρόφιμα. Ωστόσο, η σχέση είναι πολύπλοκη και εξαρτάται από άλλους παράγοντες, όπως ο τύπος της αλλεργίας και ο γονότυπος του βρέφους.
Επίσης, πιο πρόσφατα δεδομένα, όπως αυτά του περιοδικού Allergy, Asthma & Clinical Immunology, δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών και ωμών και μαγειρεμένων λαχανικών κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να αποτρέψει το άσθμα ή την αλλεργική ρινίτιδα.
Παράλληλα, μια ακαδημαϊκή εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Children αποκάλυψε ότι η συμπληρωματική χορήγηση ωμέγα-3 κατά την εγκυμοσύνη φαίνεται να προστατεύει από την ανάπτυξη αλλεργιών στα μωρά. Η εν λόγω ομάδα ερευνητών τόνισε πως τα καλύτερα αποτελέσματα προκύπτουν όταν τα θρεπτικά συστατικά καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή.
Ομοίως, μια μετα-ανάλυση στο περιοδικό PLOS Medicine συσχετίζει την κατανάλωση ωμέγα-3 με την πρόληψη των αλλεργιών στα βρέφη, καθώς και με τα συμπληρώματα διατροφής με βάση τα προβιοτικά.
Τέλος, το περιοδικό Nutrients τονίζει τη σημασία της κατανάλωσης οσπρίων.
Ξηρό δέρμα στην εγκυμοσύνη: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης
Τι λέει η Ακαδημία Παιδιατρικής
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) τονίζει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πως η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι σε θέση να αποτρέψει τις εκάστοτε αλλεργίες στο μωρό.
Ως εκ τούτου, οι έγκυες μητέρες δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τα φιστίκια , το γάλα, το σιτάρι και άλλα τροφικά αλλεργιογόνα. Συνιστάται μια ισορροπημένη διατροφή για την πρόληψη πιθανών ασθενειών και παθήσεων.
Ναυτία στην εγκυμοσύνη: 10 συμβουλές για να την καταπολεμήσετε
Το συμπέρασμα
Ενώ η επιστήμη ασχολείται με περαιτέρω έρευνα, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως το διατροφικό πλάνο μιας μέλλουσας μαμά πρέπει να φέρει όλα τα βασικά θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη ανάπτυξη του μωρού .
Μια τέτοια διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, άπαχο κρέας, λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και γαλακτοκομικά και φυτικά ροφήματα εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D.
Ο περιορισμός του αλατιού, των λιπών, των επεξεργασμένων τροφίμων και των προϊόντων με πρόσθετη ζάχαρη αποτελεί επίσης προτεραιότητα για μια υγιεινή διατροφή .
Πηγή: youaremom.com