Νέα έρευνα συνδέει την πολύωρη χρήση tablet με τις εκρήξεις θυμού νηπίων

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα tablet «συμβάλλουν σε έναν κύκλο προβλημάτων στη συναισθηματική ρύθμιση».

Νέα έρευνα συνδέει την πολύωρη χρήση tablet με τις εκρήξεις θυμού νηπίων
Bigstock

Όλοι οι γονείς μικρών παιδιών ξέρουν τι θα πει έκρηξη θυμού ή αλλιώς tantrum όταν τα ξυπνούν για το σχολείο ή δεν τους αρέσει το μεσημεριανό. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια νέα μελέτη, ένας πιθανός λόγος για τη συχνότητα των ξεσπασμάτων φαίνεται να είναι η χρήση τάμπλετ.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics και έδειξε πως η χρήση τάμπλετ από τα παιδιά στην ηλικία των 3,5 ετών σχετίζεται με μεγαλύτερο αριθμό εκφράσεων θυμού ένα χρόνο αργότερα.

Τα παιδιά που ήταν πιο επιρρεπή σε tantrum σε ηλικία 4,5 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερη χρήση τάμπλετ ένα χρόνο αργότερα (σε ηλικία 5,5 ετών), κάτι που δείχνει ότι η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης τάμπλετ και του θυμού είναι αμφίδρομη. Η χρήση tablet στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να συμβάλει σε έναν κύκλο προβλημάτων στη συναισθηματική ρύθμιση, έγραψαν οι συγγραφείς.

Στην έρευνα συμμετείχαν 315 γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας από τη Νέα Σκωτία του Καναδά. Οι ίδιοι γονείς έλαβαν μέρος στη μελέτη όταν τα παιδιά τους ήταν 3,5 ετών (το 2020), 4,5 ετών (το 2021) και 5,5 ετών (2022). Αξιολόγησαν την έκφραση θυμού των παιδιών σε συσχέτιση με τις ώρες που περνούσαν μπροστά στην οθόνη του tablet χρησιμοποιώντας ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο

Οι ερευνητές έδωσαν μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι η πανδημία εισήγαγε υψηλότερο στρες και διαταραχές στην καθημερινή ρουτίνα . Παρόλα αυτά, η αμφίδρομη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης οθονών και της έκφρασης θυμού ήταν σημαντική και θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για τους γονείς να προσέχουν τον χρόνο που αφιερώνουν στην οθόνη.

Φαγητό σε εστιατόριο χωρίς τάμπλετ ή κινητό- Πώς μπορεί να συμβεί;

Πόση ώρα μπροστά σε μια οθόνη επηρεάζει τον παιδικό εγκέφαλο

Το tablet δεν είναι πιπίλα

Η δρ. Leana Wen, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο George Washington «δεν εξεπλάγη καθόλου» από τα αποτελέσματα της μελέτης. Τόνισε πως τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν μόνα τους τα αρνητικά τους συναισθήματα. Πρέπει να περάσουν από αυτή τη διαδικασία ως μέρος της παιδικής τους ανάπτυξης, με τη βοήθεια των γονιών, των φροντιστών και των δασκάλων τους.

«Αν, αντίθετα, τους δοθεί ένα τάμπλετ, ένας υπολογιστής ή ένα smartphone σε μια προσπάθεια να τα ηρεμήσουν, δεν θα μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα αυτά μόνα τους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα αργότερα στην παιδική και ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του θυμού», δήλωσε η ειδικός.

Ενώ στα τάμπλετ υπάρχουν ορισμένες εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν στη μάθηση και κάποια σχολεία τα χρησιμοποιούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας τους, η πρόσφατη αυτή μελέτη κατέδειξε πως τα tablet και τα smartphones δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πιπίλες . Δηλαδή δεν πρέπει να δίνονται στα παιδιά όταν κλαίνε και είναι αναστατωμένα, προκειμένου να ηρεμήσουν.

Δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται ως μπέιμπι σίτερ, στη θέση ενός ενήλικα δηλαδή ο οποίος αλληλεπιδρά με το παιδί. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την ενεργή κοινωνική εμπλοκή με άλλους, και ένα μεγάλο πρόβλημα με τις οθόνες – είτε πρόκειται για το παιχνίδι με εφαρμογές είτε για την παρακολούθηση ταινιών ή τηλεοπτικών εκπομπών – είναι ότι αντικαθιστούν την πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά και ενήλικες.

Το viral βίντεο ενός μπαμπά δείχνει τι έγινε όταν έδωσε στην κόρη του βιβλία αντί για τάμπλετ

5 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να δώσετε στο παιδί σας smartphone

Πώς θα βάλετε όρια στη χρήση του tablet

H ειδικός συνιστά τέσσερα tips:

1. Καθυστερήστε τη χρήση smartphone και μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσο το δυνατόν περισσότερο,

2. Μην καταφεύγετε στις οθόνες για να ηρεμήσετε τα παιδιά σας

3. Μόλις τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα για να καταλαβαίνουν, μιλήσετε για τις πιθανές επιπτώσεις εθισμού και εξάρτησης των social media στην ψυχική υγεία.

4. Θέστε λογικά όρια , όπως να μην χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο στο σχολείο ή πριν κοιμηθούν.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved