Φράσεις που θα ηρεμήσουν το μικρό σας όταν κλαίει
- Το μικρό σας όταν κλαίει δεν είναι απαραίτητα λυπημένο
- Το "μην κλαις" κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα
- Όσο δελεαστικό κι αν είναι, μην αποσπάτε την προσοχή
- Τι να λέτε στο παιδί σας όταν κλαίει
Δεν είναι μυστικό ότι το να ακούμε τα παιδιά μας να κλαίνε μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Απλά σκεφτείτε πόσο άγχος νιώθετε όταν το μικρό σας δακρύζει χωρίς προφανή λόγο. Γνωρίζουμε ότι ο κύριος τρόπος επικοινωνίας ενός νεογέννητου είναι να κλαίει, ωστόσο εξακολουθούμε να το βλέπουμε ως κάτι που πρέπει να «διορθωθεί»-σταματήσει.
Μόλις αυτό το μωράκι γίνει νήπιο που περπατάει και μιλάει, μερικές φορές περιμένουμε να επεξεργάζεται τα συναισθήματα με τον τρόπο που κάνουμε εμείς, αντί με τον τρόπο που έκανε πάντα: μέσω του κλάματος.
Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός μας έχει στιγμιαία αντίδραση σε ένα παιδί που κλαίει, κάνοντάς μας πιο προσεκτικούς και έτοιμους να βοηθήσουμε και μάλιστα γρήγορα. Ένα μωρό που κλαίει, πυροδοτεί και αυξάνει τον καρδιακό μας ρυθμό ωθώντας μας να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε. Αυτό συμβαίνει ακόμη και αν το μωρό που κλαίει δεν είναι δικό μας.
Φαίνεται λοιπόν, ότι πρέπει να αντιδράσουμε σε ένα μικρό παιδί που κλαίει, αλλά πώς;
Το μωρό σας που κλαίει δεν είναι απαραίτητα λυπημένο
Για πολλά νήπια,το κλάμα δεν είναι αντανάκλαση της λύπης - είναι ένας τρόπος επεξεργασίας οποιουδήποτε συναισθήματος. Μπορεί να κλαίνε από θυμό, απογοήτευση, φόβο, ενθουσιασμό, σύγχυση, άγχος ή ακόμα και ευτυχία. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί επίσης να μην έχουν τη λεκτική ικανότητα και την αυτογνωσία να εξηγήσουν πώς αισθάνονται. Για παράδειγμα ακόμη και αν τα ρωτήσετε "Γιατί κλαις;", ή "Τι συμβαίνει;", σπάνια να σας απαντήσουν.
Σχετικά: Το πρώτο κλάμα του μωρού σας μέσα από συγκλονιστικές φωτογραφίες
Λέγοντας "μην κλαις!" κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για εσάς
Μπορεί να πιστεύετε ότι με το να σταματήσετε το κλάμα θα σταματήσει επίσης και το παιδί σας (και η καρδιά σας!) από το να πονάει, αλλά όταν λέτε στο μικρό σας: "Σταμάτα να κλαις!" ή "Μην κλαις!" αμέσως θα σκεφτεί ότι δεν καταλαβαίνετε πώς νιώθει. Επομένως, το μήνυμά τους (και στην προκειμένη περίπτωση το κλάμα) είναι πιθανό να γίνει πιο δυνατό και επίμονο.
Ζητώντας ή λέγοντάς του «σταμάτα», λέτε επίσης στο παιδί σας ότι τα συναισθήματά του είναι άκυρα και ασήμαντα. Ανεξάρτητα από το πόσο ασήμαντος μπορεί να σας φαίνεται ο λόγος, η αποτυχία σας να αναγνωρίσετε πώς νιώθει εκείνη τη στιγμή στερεί και από τους δύο την ευκαιρία να μάθετε πώς να επεξεργάζεστε αυτό το συναίσθημα με πιο θετικό τρόπο.
Ο στόχος μας ως γονείς, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο μπορεί να φαίνεται, είναι να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη συναισθηματικής αυτορρύθμισης του μικρού μας - κάτι που μπορούμε να κάνουμε μόνο όταν του συμπεριφερόμαστε με ενσυναίσθηση και κατανόηση.
Όσο δελεαστικό κι αν είναι, μην αποσπάτε την προσοχή
Πολλοί από εμάς θεωρούμε την απόσπαση της προσοχής ως το απόλυτο εργαλείο στο συναισθηματικό μας οπλοστάσιο. Πιστεύουμε ότι αν τραβήξουμε την προσοχή του παιδιού μας αλλού, θα σταματήσουμε το κλάμα. Μπορεί να τραβήξουμε όμως, την προσοχή του παιδιού μας, αλλά δυστυχώς θα χάσουμε την ευκαιρία να συνδεθούμε με το παιδί μας και να του διδάξουμε πώς να αντιμετωπίζει τα όποια συναισθήματά του.
Για παράδειγμα, αν τσακώνεται για ένα παιχνίδι με ένα άλλο παιδί, είναι απολύτως φυσιολογικό και σωστό να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού σας με ένα δεύτερο παιχνίδι. Αλλά αν το παιδί σας κλαίει επειδή το βοηθήσατε να φορέσει τα παπούτσια του αντί να το αφήσετε να το κάνει μόνο του, η απόσπαση της προσοχής είναι πιθανό να το κάνει να εκφραστεί ακόμη πιο έντονα και με περισσότερο κλάμα.
Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές η απόσπαση της προσοχής μπορεί να λειτουργήσει, όμως δεν βοηθά το παιδί σας να μάθει πώς να αντιμετωπίζει μια παρόμοια κατάσταση ή ένα ίδιο συναίσθημα με πιο θετικό τρόπο στο μέλλον.
Τι να πείτε όταν το παιδί σας κλαίει
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα μικρό παιδί που κλαίει, προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι είστε ήρεμοι. Εάν είστε θυμωμένοι, αγχωμένοι ή απογοητευμένοι, τα πράγματα που λέτε θα αυξήσουν την ένταση του παιδιού σας.
Πάρτε μια ή δύο ανάσες, αναγνωρίστε πώς αισθάνεστε, εστιάστε σε αυτό που συμβαίνει μέσα στο σώμα σας (η καρδιά σας μπορεί να χτυπά λίγο πιο γρήγορα, το σαγόνι σας μπορεί να είναι σφιγμένο, μπορεί να αισθάνεστε ένταση).
Όταν είστε έτοιμοι, χρησιμοποιήστε χαμηλή φωνή και δοκιμάστε να πείτε ένα από αυτά όταν το παιδί σας κλαίει:
"Είμαστε στην ίδια ομάδα Θα σε βοηθήσω!"
"Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι δύσκολο για εσένα"
"Καταλαβαίνω ότι είσαι λυπημένο/απογοητευμένο/φοβισμένο/ αγχωμένο, χαρούμενο και αυτό είναι εντάξει"
"Αυτό ήταν πραγματικά λυπηρό/ απογοητευτικό"
"Ας κάνουμε ένα διάλειμμα, τι λες"
"Σε αγαπώ. Είσαι ασφαλής"
"Θες να κάνεις ένα διάλειμμα/ να σε βοηθήσω/ να δοκιμάσεις ξανά;"
"Βλέπω ότι κλαις, σε ακούω αλλά δεν καταλαβαίνω τι θες. Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω;"
"Θυμάμαι τότε που..."
πηγή: mother.ly