Art therapy: 3 τρόποι με τους οποίους η τέχνη χτίζει την αυτοπεποίθηση των μικρών παιδιών

Αυτές οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας να διαχειριστείτε τα έντονα συναισθήματα.

Τα παιδιά ήδη από μικρή ηλικία μαθαίνουν να εμπλέκονται στον ευρύτερο κόσμο, στον κόσμο «των μεγάλων». Από την οικοδόμηση μιας υγιούς αυτοεκτίμησης, μέχρι τη διαπραγμάτευση του συνεχώς μεταβαλλόμενου τοπίου γύρω τους, απαιτείται θεμελίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Μια ισχυρή αίσθηση σύνδεσης και ανήκειν στο σπίτι παρέχει ένα ασφαλές μέρος για να «ξεσπούν» κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τη θεωρία της συναισθηματικής ανάπτυξης του Erik Erikson, τα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών βρίσκονται στο «στάδιο της αυτονομίας».

Το στάδιο σημαίνει πως το παιδί σας αισθάνεται καλά και έχει έντονο το αίσθημα της περιέργειας και της αμφιβολίας. Το επόμενο στάδιο είναι εκείνο «της φιλοπονίας κατωτερότητας» το οποίο έρχεται στην επιφάνεια όταν το παιδί σας αισθάνεται ανασφάλεια, όταν δυσκολεύεται. Ως γονείς, είναι σημαντικό να δίνετε καθοδήγηση και υποστήριξη και να βρείτε λύσεις και τεχνικές που λειτουργούν.

Οι αλληλεπιδράσεις με άλλους ενήλικες επηρεάζουν το πώς τα παιδιά σας αισθάνονται για τον εαυτό τους. Ενώ δεν μπορείτε πάντα να προστατεύετε το παιδί σας, μπορείτε παρέχετε παρηγοριά και να επικυρώνετε τα συναισθήματά του.

Η συναισθηματική μάθηση των παιδιών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αντιδράσεις των έμπιστων ενηλίκων στη ζωή τους. Όταν δείχνετε αποδοχή στα συναισθημάτά τους, διαμορφώνετε τον αυτοσεβασμό, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή αυτοεκτίμηση.

Τα οφέλη της εκφραστική θεραπείας μέσω τεχνών

Η εικαστική θεραπεία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αυτοέκφραση, καθώς βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τις λιγότερο συνειδητές πτυχές της ζωής και αυτό κατά συνέπεια διευκολύνει την καταπράυνση της δυσφορίας .

3 ιδέες για art therapy στο σπίτι

Κάθε άσκηση περιλαμβάνει δύο βήματα: Το πρώτο είναι να βοήθησετε το παιδί να ολοκληρώσει το «έργο τέχνης» του προκειμένου να βγάλει το συναίσθημα από μέσα του.

Το δεύτερο είναι να ενθαρρύνετε το μικρό σας να περιγράψει αυτό που νιώθει. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος. Αφήστε το δημιουργικό ένστικτο του να αναλάβει δράση.

1. Εγώ ως υπερήρωας

Αυτή είναι η ευκαιρία του παιδιού σας να σκεφτεί τι είναι αυτό που το κάνει να νιώθει αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια. Αφού ζωγραφίσει τον αγαπημένο του υπερήρωά τους, γράψτε μαζί μια ιστορία για το ταξίδι του ήρωα. Στην ιστορία, συμπεριλάβετε ποιο ήταν το πρόβλημα και πώς οι υπερδυνάμεις τους βοήθησαν να το ξεπεράσουν.

Ζωγραφίστε κι εσείς τον δικό σας υπερήρωα και δείτε τι έχετε να πείτε ο ένας στον άλλον. Το παιδί σας μπορεί θα το λατρέψει!

Βγάλτε από το συρτάρι την ζωγραφιά με τον υπερήρωα όταν έχει μια δύσκολη μέρα ή όταν υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση στο σπίτι.

2. Το τέρας που με φοβίζει

Όλοι έχουν φόβους και ένα αντίδοτο είναι να μιλάμε γι' αυτούς. Αυτή είναι μια ευκαιρία να μοιραστείτε τι σας προκαλούσε φόβο όταν ήσασταν μικρές, γεγονός που θα βοηθήσει τα παιδιά σας να νιώθουν λιγότερο μόνα τους. Οι φόβοι είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν ή να τιθασευτούν όταν μιλάμε για αυτούς.

Αφού ζωγραφίσετε, ζητήστε τους να γράψουν τι φαντάζονται πως λέει το τέρας. Αυτό θα σας δώσει μια εικόνα για το πώς βιώνουν το άγχος . Μπορείτε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και να υποδυθείτε το τέρας ο ένας στον άλλον.

Βρείτε μαζί μια δημιουργική λύση για την αντιμετώπιση του τέρατος. Κάποια παιδιά μπορεί να θέλουν να το καταστρέψουν, άλλα μπορεί να έλκονται από το να είναι ευγενικά με το τέρας τους. Το πιο σημαντικό είναι να νιώσει το παιδί σας ότι μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί να βρει τη λύση.

3. Τα συναισθήματά μου, ένα ηφαίστειο

Αυτή η πρακτική είναι χρήσιμη και όταν έχουν δει κάποιον να θυμώνει. Τους δίνει την ευκαιρία να επεξεργαστούν πώς ήταν αυτό το συναίσθημα καθώς βοηθά στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.

Ξεκινήστε βάζοντας το παιδί σας να ζωγραφίσει πώς αισθάνεται μέσα του όταν είναι πραγματικά αναστατωμένο, θυμωμένο ή ακόμα και χαρούμενο αλλά δεν έχει τον έλεγχο του σώματός του.

Στη συνέχεια, ζητήστε του σας να ζωγραφίσει τι θα βοηθήσει το ηφαίστειο να «ηρεμήσει». Αυτό θα ενισχύσει τη δύναμή του στο να λύνει μόνο του τα προβλήματά του.

Μόλις εξασκηθεί αρκετά, ενθαρρύνετέ το να τη δοκιμάσει όταν παρατηρεί ότι το ηφαίστειό τους «ξυπνά».

Τα χρόνια του δημοτικού σχολείου είναι μια τρυφερή περίοδος και δεν πειράζει αν αισθάνονται πως είναι δύσκολο να διαχειριστούν κάποια από αυτά τα «μεγάλα» συναισθήματα .

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved