Η εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους δεν αντιστοιχεί σε likes σε ένα post στο Instagram

Σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά και οι έφηβοι βομβαρδίζονται με αψεγάδιαστες εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η φυσική ομορφιά προσφέρει ένα πολύτιμο αντίδοτο, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.

Η εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους δεν αντιστοιχεί σε likes σε ένα post στο Instagram
Bigstock

Όλες και όλοι γνωρίζουν πως η φύση μας κάνει καλό, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, και μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin το επιβεβαιώνει, διαπιστώνοντας ότι η έκθεση σε χώρους πρασίνου έχει έντονα θετική επίδραση στο πώς βλέπει κανείς το σώμα του.

Όποια μαμά έχει παιδί στην εφηβεία κατανοεί τα ζητήματα που αντιμετωπίζει γύρω από την εικόνα του σώματος. Επιπλέον, η σύγκριση με τους συνομηλίκους συχνά δημιουργεί αισθήματα ανεπάρκειας ενώ τα πρότυπα που πλασάρονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν το γιατί οι έφηβοι (και ακόμη και τα μικρότερα παιδιά) είναι επικριτικοί με το σώμα τους.

Η κόρη μου θέλει να αρχίσει να βάφεται - Τι να κάνω;

Όταν ήμουν έφηβη τη δεκαετία του '90, οι χειρότερες αμφιβολίες που είχα να αντιμετωπίσω για το σώμα μου ήταν τα super models στα περιοδικά και τα αφάνταστα μακριά πόδια της Αντριάνας Ξενίδη.

Οι έννοιες pro-ana, thigh gap και bikini bridge ήταν ανύπαρκτες, όπως και οι εικόνες «body inspiro» που είναι πλέον τόσο συνηθισμένες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που τα νέα παιδιά γνωρίζουν.

Τώρα, τα παιδιά μας βομβαρδίζονται με μια συνεχή ροή από εικόνες με φωτοσοπ που δείχνουν σώματα μόνο στα καλύτερά τους δηλαδή εξαιρετικά γυμνασμένα, με λαμπερά μαλλιά και όμορφο μακιγιάζ.

Ένα λαμπρό φως στο σκοτάδι που καταπολεμά αυτή τη μάστιγα είναι η απολαυστικά ξεκαρδιστική δημιουργός περιεχομένου Celeste Barber, η οποία μιμείται τις αψεγάδιαστες αναρτήσεις διασημοτήτων στο Instagram, με μια δόση πραγματικότητας.

Πώς η αγορά καλλυντικών επηρεάζει τον ψυχισμό των έφηβων κοριτσιών

Παρόλα αυτά, όσο αναζωογονητική κι αν είναι η Celeste, μια κουρασμένη (σχεδόν) μεσήλικη μητέρα τριών παιδιών, σαν εμένα δηλαδή, πολλές φορές δεν ξέρει πώς πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των έφηβων παιδιών της.

https://www.instagram.com/reel/C5jXSd1yGha/

Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η καλή μας φίλη η Φύση. Η προαναφερθείσα έρευνα περιελάμβανε πέντε μελέτες, τρεις από τις οποίες αφορούσαν φοιτητές πανεπιστημίων στους οποίους παρουσιάστηκαν φωτογραφίες τόσο φυσικού όσο και αστικού περιβάλλοντος, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι οι φυσικές είχαν πιο θετική επίδραση στο πώς έβλεπαν οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες τον εαυτό τους.

Στις δύο υπόλοιπες μελέτες συμμετείχαν μέλη του κοινού που περπατούσαν τόσο σε φυσικό όσο και σε τοπίο πόλης, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι η παραμονή σε φυσικό περιβάλλον είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά καλύτερη body image.

Ο δρ Viren Swami, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε πως: «Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η έκθεση στη φύση έχει αυτή την επίδραση στη θετική εικόνα του σώματος. Θα μπορούσε να είναι ότι απομακρύνει τους ανθρώπους, σωματικά και ψυχικά, από καταστάσεις που επικεντρώνονται στην εμφάνιση.» και συνέχισε, «Είναι επίσης πιθανό ότι η έκθεση σε περιβάλλοντα με βάθος και πολυπλοκότητα περιορίζει τις αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με την εμφάνιση, καθώς κρατούν αβίαστα την προσοχή σας - μια διαδικασία γνωστή ως «soft fascination». Αυτό συχνά συνοδεύεται από συναισθήματα ευχαρίστησης, όπως όταν σας ελκύει η θέα ενός ήλιου που δύει.»

Η αυξανόμενη χρήση προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας από παιδιά είναι επικίνδυνη λένε οι ειδικοί

«Ένα περιβάλλον που δεν απαιτεί αμέριστη προσοχή μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους γνωστική ηρεμία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ενισχύσει την αυτοσυμπόνια, όπως το να σέβεται κανείς το σώμα του και να εκτιμά ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου οικοσυστήματος που απαιτεί προστασία και φροντίδα.» υπογράμμισε ο ειδικός. Κατέληξε εξηγώντας πως «Η πρόσβαση στη φύση σημαίνει ότι τα άτομα περνούν περισσότερο χρόνο στην ύπαιθρο συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που εστιάζουν την προσοχή στη λειτουργικότητα του σώματος και όχι στην αισθητική».

Μια ιδέα που έχω μεταδώσει στα παιδιά μου (ηλικίας 16, 14 και 4 ετών) είναι ότι δεν έχει σημασία το πώς μοιάζει το σώμα τους, αλλά το πώς το χρησιμοποιούν. Τεντώνεστε όσο πιο καλά μπορείτε; Σπρώχνετε τον εαυτό σας στα όρια των δυνατοτήτων σας; Όταν αποτυγχάνετε, ξανασηκώνεστε και προσπαθείτε ξανά;

Δεν είναι μια λύση για την προστασία από την αρνητική εικόνα του σώματος, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υπενθυμίσουμε στα παιδιά μας ότι είναι κάτι περισσότερο από την εμφάνισή τους, κάτι περισσότερο από έναν αριθμό σε μια ζυγαριά και κάτι περισσότερο από τον αριθμό των likes σε ένα post στο Instagram.

Πηγή: natureplaywa.org.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved