Τα 5+1 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνετε όταν μεγαλώνετε ένα μοναχοπαίδι

Παρά τις καλές σας προθέσεις, μπορεί να κάνετε κάποια λάθη όταν μεγαλώνετε ένα μοναχοπαίδι.

Τα 5+1 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνετε όταν μεγαλώνετε ένα μοναχοπαίδι
Bigstock

Έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι τα μοναχοπαίδια είναι εγωιστές και νάρκισσοι ή ότι δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν. Παρόλο που αυτοί οι μύθοι έχουν καταρριφθεί, οι πεποιθήσεις αυτές μπορούν να προσθέσουν ένα επιπλέον ψυχολογικό βάρος σε μια μαμά.

Παρακάτω, θα μοιραστούμε τα έξι πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στη ανατροφή ενός παιδιού που δεν έχει αδέρφια και πώς να τα διορθώσετε.

Πώς ένα μοντεσσοριανό περιβάλλον βοηθάει στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού

1. Υπερπροστασία

Η υπερπροστασία είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στην ανατροφή ενός παιδιού και συχνά εκδηλώνεται δεδομένου ότι όλη η προσοχή είναι στραμμένη πάνω του. Προκειμένου να αποφεχθούν συγκρούσεις, οι γονείς κάνουν όλες τις χάρες του παιδιού.

Η υπερβολική φροντίδα καπό κάθε πιθανό κίνδυνο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες καθώς περιορίζεται η ανεξαρτησία και η αυτονομία του.

Γονείς αναζωπυρώστε τη σχέση σας

Για να αποφύγετε αυτή την κατάσταση, επιτρέψτε στο παιδί να εξερευνήσει και να «μάθει» τον κόσμο μόνο του- με την κατάλληλη επίβλεψη, αλλά με ελευθερία. Το κλειδί είναι να βρείτε μια ισορροπία.

«Χτίστε» ένα ασφαλές περιβάλλον , αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνετέ να εξερευνήσει και να αντιμετωπίσει προκλήσεις που αρμόζουν στην ηλικία του. Αυτή η στάση θα το βοηθήσει να αναπτύξει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία αλλά και ψυχική ανθεκτικότητα.

2. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Η προσδοκία να είναι ο καλύτερος/η στο σχολείο, στον αθλητισμό, στη μουσική και σε άλλους τομείς προκαλεί την αίσθηση πως το παιδί πρέπει να υπερπροσπαθήσει για το στόχο του, κάτι που μεταφράζεται σε στρες .

Είναι σημαντικό για τους γονείς να θυμούνται ότι κάθε παιδί έχει τα δικά του ταλέντα, δυνάμεις και αδυναμίες. Το να δίνεται η ευκαιρία να βρει τι του αρέσει, να αναπτύξει τις δεξιότητές του με τον δικό τους ρυθμό είναι θεμελιώδες για την υγιή ανατροφή του.

Υποστηρίξτε το μικρό σας και γιορτάστε τα επιτεύγματα και τις προσπάθειές του, όσο μεγάλες ή μικρές κι αν είναι, αντί να επιβάλλετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Θετικές φράσεις για να ενθαρρύνετε το παιδί σας

Καλλιεργήστε ένα περιβάλλον όπου το παιδί σας εκτιμάται επειδή είναι ο εαυτός του και όχι επειδή εκπληρώνει τις επιθυμίες σας.

3. Έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης

Χωρίς αδέλφια, τα μοναχοπαίδια μπορεί να μην έχουν αρκετές ευκαιρίες να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες που προκύπτουν φυσικά από την αλληλεπίδραση με συνομηλίκους στο σπίτι.

20 πολύτιμα μαθήματα που πήρα από την ημέρα που έγινα μαμά

Η κοινωνικοποίηση των παιδιών δεν εξαρτάται από τον αριθμό των μελών της οικογένειας αλλά από τις καταστάσεις στις οποίες εκτίθενται όταν βρίσκονται με άλλους αλλά από τη σχέση με τους γονείς τους.

4. Πάρα πολλές δραστηριότητες

Σε αντίθεση με το προηγούμενο, αρκετοί γονείς προσπαθούν να αποτρέψουν το συναίσθημα της μοναξιάς και νιώθουν πίεση να το κρατούν συνεχώς απασχολημένο. Ωστόσο, ο προγραμματισμός κάθε λεπτού της ημέρας τους με μαθήματα και δραστηριότητες μπορεί να εξαντλήσει το παιδί και να μην αφήσει αρκετό χώρο για παιχνίδι και χαλάρωση.

Είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ δραστηριοτήτων και ελεύθερου χρόνου.

Επιτρέψτε στο παιδί να ξεκουραστεί, να διασκεδάσει ή να χαλαρώσει χωρίς κατευθυντήριες γραμμές ή κανόνες. Μην αισθάνεστε ενοχές για την πλήξη ή τη μοναξιά τους καθώς αυτές οι στιγμές τα βοηθούν να παρατηρήσουν τα ενδιαφέροντά τους και να τονώσουν τη δημιουργικότητά τους.

Βασικές αρετές της ηθικής νοημοσύνης στα παιδιά

Child Cooking With Their Mother In Kitchen

5.Έλλειψη ορίων

Οι γονείς μερικές φορές δυσκολεύονται να θέσουν όρια ή να πουν «όχι», χωρίς να αισθάνονται ενοχές.

Συνεπώς, η έλλειψη σαφών ορίων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Η στέρηση των παιδιών από το να μάθουν να διαχειρίζονται την απογοήτευση και να μάθουν τι σημαίνει αυτορρύθμιση μπορεί να επηρεάσει τη συνολική τους ανάπτυξη.

Τα όρια δεν είναι μόνο υγιή, αλλά προσφέρουν επίσης ασφάλεια, οργανώνουν τον κόσμο τους και συμβάλλουν στην ισορροπημένη ανάπτυξη.

Η μητρότητα είναι διαφορετική την τρίτη φορά

6. Δεν μοιράζεται

Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά χωρίς αδέλφια να αισθάνονται ότι τα πάντα είναι δικά τους και μόνο δικά τους. Για παράδειγμα, τα παιχνίδια ή η προσοχή των γονιών τους. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι ότι ένα μοναχοπαίδι δεν μαθαίνει να μοιράζεται τα πράγματά του.

Αν και είναι γνωστό ότι αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αρνητικό στερεότυπο, είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας την αξία της ενσυναίσθησης , της καλοσύνης και της ευγένειας.

Η πρόκληση του να μεγαλώνεις ένα μοναχοπαίδι χωρίς να κάνεις λάθη

Το παιδί μου έχει ισχυρή και δυνατή προσωπικότητα

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η ικανότητα σύνδεσης με άλλους, η εξωστρέφεια, η ευφυΐα, η αυτονομία και ο αυτοέλεγχος δεν εξαρτώνται από το μέγεθος της οικογένειας. Η ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών είναι μια σύνθετη διαδικασία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Προσπαθήστε να βρείτε την ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ορίων. Έτσι θα απολαύσετε τη μητρότητα .

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved