Γιατί το παιδί μου δεν θέλει να το αγγίζουν;
Αν στο παιδί σας δεν αρέσει να το αγγίζουν, πρέπει να καταλάβετε το γιατί, να το σεβαστείτε και να μάθετε να δείχνετε στοργή με διαφορετικούς τρόπους.
Όλες οι μαμάδες δυσκολεύονται να φανταστούν ένα παιδί που αρνείται τη σωματική επαφή. Γενικά, σκεφτόμαστε τα μικρά παιδιά ως τρυφερά και προσκολλημένα πλάσματα που απολαμβάνουν τα φιλιά , τις αγκαλιές και τα χάδια από τους γονείς τους. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια σε όλες τις περιπτώσεις. Αν το παιδί σας δεν θέλει να το αγγίζουν, θα πρέπει να διερευνήσετε σε βάθος ποιες είναι οι πιθανές αιτίες.
Πρώτα απ' όλα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι συνήθως δεν πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα. Αφορά, απλώς, τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε παιδιού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα προσφέρετε στο παιδί αυτό που χρειάζεται για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί χωρίς συναισθηματικές ελλείψεις.
Το παιδί μου δεν θέλει να το αγγίζουν και ήταν πάντα έτσι
Αξίζει να αναρωτηθείτε εάν το παιδί σας ήταν πάντα απρόθυμο να δεχτεί τη σωματική επαφή ή συμβαίνει μόνο τον τελευταίο καιρό. Αν ποτέ δεν αναζητούσε ή δεν απολάμβανε ιδιαίτερα τις σωματικές εκφράσεις στοργής, αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι μέρος της ιδιοσυγκρασίας του.
Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να θυμάστε πως η γλώσσα έκφρασης αγάπης του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικές και κάθε παιδί μπορεί να έχει έναν τρόπο έκφρασης που δεν είναι απαραίτητα φιλιά και αγκαλιές .
Τα 8 πιο βρόμικα πράγματα που αγγίζουν τα παιδιά στο σπίτι κάθε μέρα
Στρατηγικές και λύσεις για να διαχειριστείτε ένα «δύσκολο» παιδί
Δώστε προσοχή στο αναπτυξιακό στάδιο
Αν ένα παιδί που ήταν στοργικό και προσκολλημένο παύει ξαφνικά να είναι έτσι, καλό είναι να σκεφτείτε ποιο στάδιο ανάπτυξης διανύει αυτή τη στιγμή. Μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι βρίσκεται στη διαδικασία ανακάλυψης της ατομικής τους ταυτότητας , οπότε θέλει και να εξερευνήσει αλλά και να απομακρυνθεί από τον έλεγχο των ενηλίκων.
Επίσης, καθώς τα βρέφη μεγαλώνουν, ο εσωτερικός τους κόσμος γίνεται πιο πολύπλοκος και αναδύονται συναισθήματα αυτοσυνειδησίας. Αυτό μπορεί να τα οδηγήσει στο να γίνουν λιγότερο αυθόρμητα . Μερικές φορές αυτό περιλαμβάνει το να μην θέλουν να τους αγγίζουν. Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα αν βρίσκονται παρουσία μιας ομάδας συνομηλίκων τους, καθώς θέλουν να δείξουν ότι είναι «μεγαλύτερα». Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια αντίδραση για την οποία θα πρέπει να ανησυχείτε.
Επιπλέον, ορισμένα παιδιά απλώς δεν έχουν συνηθίσει τη σωματική επαφή επειδή δεν την έχουν δεχτεί. Εμείς οι ενήλικες έχουμε επίσης τη δική μας γλώσσα αγάπης και υπάρχουν γονείς που δεν είναι επιρρεπείς στο χάδι , στο φιλί ή στα άγγιγματα. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουν τη στοργή τους είναι διαφορετικός, αλλά αυτό δυσκολεύει τα παιδιά να δεχτούν με ευκολία τέτοιες χειρονομίες.
Διαχείριση θυμού σε παιδιά δημοτικού: Χρήσιμες συμβουλές
Συναισθηματικά αίτια
Είναι επίσης πιθανό αυτή η συμπεριφορά να ανταποκρίνεται σε μια συναισθηματια που περνά το παιδί. Για παράδειγμα, η πρόσφατη γέννηση ενός αδελφού και η σχετική ζήλια μπορεί να οδηγήσει σε αυτή τη συμπεριφορά . Ομοίως, αν έχει πληγωθεί ή προσβληθεί ή νιώθει πως δεν λαμβάνει την προσοχή που χρειάζεται, μπορεί να υιοθετήσει αυτή τη συμπεριφορά για να εκφράσει αυτό που δεν ξέρει ακόμα πώς να εκφράσει με λόγια. Αυτός είναι ο τρόπος τους να δείξει τη δυσαρέσκεια, τη διαφωνία ή τη θλίψη του που δεν μπορεί να διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο.
Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου δεν θέλει να το αγγίζουν;
1. Σεβαστείτε τα συναισθήματα και τις επιλογές του παιδιού
Αν δεν θέλει να το φιλήσουν ή να το αγκαλιάσουν, μην το πιέζετε. Αποδεχτείτε την άρνησή τους και μην προσπαθήσετε να το χειραγωγήσετε, να το κάνετε να νιώσει άσχημα, να το εκβιάσετε ή να το απειλήσετε. Μην το παίρνετε προσωπικά και προσπαθήστε να το δείτε από τη δική του οπτική γωνία .
Συναισθηματικές αλλαγές διάθεσης στην εφηβεία- Πώς να τις διαχειριστείτε
2. Μάθετε να εκφράζετε την αγάπη σας με άλλους τρόπους
Να θυμάστε πως μπορείτε να δείχνετε τη στοργή σας με άλλους τρόπους για να αισθάνεται το παιδί σας ότι το αγαπάτε. Τα ενθαρρυντικά λόγια, η αναγνώριση ή ο ποιοτικός χρόνος είναι καλές εναλλακτικές λύσεις.
3. Βρείτε λύση στις εκάστοτε συναισθηματικές αιτίες
Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας αρνείται τη σωματική επαφή επειδή νιώθει θλίψη, θυμό ή παραμέληση, βοηθήστε το να εκφράσει αυτό που το ταλαιπωρεί, να το κατανοήσει και να το ονομάσει. Και, φυσικά, κάντε ό,τι μπορείτε για να αλλάξετε αυτό που το στεναχωρεί.
5 πράγματα που κάνουμε και εκνευρίζουμε περισσότερο το παιδί μας όταν έχει ήδη θυμό
Όλα τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη να νιώθουν ασφάλεια , αποδοχή και αγάπη, οπότε αντί να τα αναγκάζετε να κάνουν κάτι που δεν θέλουν ή δεν απολαμβάνουν, είναι προτιμότερο να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας στις ανάγκες τους.
Πηγή: youaremom.com