Διαταραχές ωορρηξίας και υπογονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η υπογονιμότητα συχνά οφείλεται σε διαταραχές ωορρηξίας.

Διαταραχές ωορρηξίας και υπογονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Ο έμμηνος κύκλος ρυθμίζεται από το σύστημα των ενδοκρινών αδένων, και είναι απαραίτητος για την αναπαραγωγή. Διαιρείται σε τέσσερις φάσεις:

  • την αιμορραγική φάση ή φάση της εμμηνορρυσίας, όταν το ενδομήτριο καταρρέει και αποβάλλεται με σκοπό να αντικατασταθεί από νέο,
  • την ωοθυλακική φάση, κατά την οποία το ωάριο ωριμάζει στις ωοθήκες,
  • τη φάση της ωορρηξίας, κατά την οποία το ωάριο απελευθερώνεται,
  • την ωχρινική φάση, που χαρακτηρίζεται από απελευθέρωση προγεστερόνη.

Πώς να διαχειριστείτε την αναμονή των δύο εβδομάδων όταν προσπαθείτε να συλλάβετε

Η βαθμιαία αύξηση των οιστρογόνων, κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης, δρα επάνω στο ενδομήτριο και διεγείρει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση του ενδομητρίου που έχει χαθεί κατά την εμμηνορρυσία. Ωοθυλάκια (θυλάκια στην ωοθήκη) αρχίζουν να δημιουργούνται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση των ορμονών και μετά από μερικές ημέρες ένα ή περιστασιακά δύο ωοθυλάκια αυξάνονται πολύ περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα και γίνονται τα κυρίαρχα ωοθυλάκια (τα υπόλοιπα ωοθυλάκια ατροφούν και απομακρύνονται από τα φαγοκύτταρα).

Unrecognizable Slim Woman Framing Flat Stomach And Belly Button Indoor

Πόνος ωορρηξίας: Είναι σημάδι γονιμότητας;

Κατά προσέγγιση στο μέσο του καταμήνιου κύκλου, 24-36 ώρες μετά την έκκριση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH),όπως διαβάζουμε στο wikipedia.org το κυρίαρχο ωοθυλάκιο απελευθερώνει ένα ωοκύτταρο ή ωάριο με μια διαδικασία, η οποία καλείται ωορρηξία. Το ωοκύτταρο μπορεί να επιβιώσει μόνο 24 ώρες ή και λιγότερο χωρίς να γονιμοποιηθεί, ενώ τα υπολείμματα του κυρίαρχου ωοθυλακίου αναδιοργανώνονται στην ωοθήκη, ώστε να σχηματίσουν έναν προσωρινό ενδοκρινή αδένα, ο οποίος ονομάζεται ωχρό σωμάτιο.Τα κύτταρα του ωχρού σωματίου εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες προγεστερόνης. Υπό την επίδραση της προγεστερόνης, το ενδομήτριο αλλάζει ώστε να προετοιμαστεί για μία ενδεχόμενη εμφύτευση εμβρύου που θα οδηγήσει σε κύηση.

Αν το ωοκύτταρο δεν γονιμοποιηθεί σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων μετά την ωοθυλακιορρηξία παλινδρομεί, εκφυλίζεται και ονομάζεται εμμηνορρυσιακό ωχρό σωμάτιο. Αυτό προκαλεί πτώση του επιπέδου των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Μία από τις συνέπειες της ελαττούμενης έκκρισης των ορμονών είναι μία διαδικασία που ονομάζεται έμμηνη ρύση, η οποία χαρακτηρίζεται από την απόπτωση μέρους του ενδομητρικού βλεννογόνου και ξεκινά τον κύκλο από την αρχή.

Τα συμπτώματα ωορρηξίας που πρέπει να γνωρίζετε

Γονιμότητα και ηλικία

Η γονιμότητα της γυναίκας επηρεάζεται και από την ηλικία της. Αν σκεφτούμε ότι τα πρωτογενή ωοκύτταρα της γυναίκας σχηματίζονται κατά την εμβρυϊκή ζωή με σκοπό την ωορρηξία τους αρκετές δεκαετίες αργότερα, είναι κατανοητό πως αυτή η μεγάλη διάρκεια ζωής τους κάνει τη χρωματίνη των ωαρίων πιο ευάλωτη σε προβλήματα διαίρεσης, σε θραύση και σε πιθανές μεταλλάξεις, σε σχέση με τη χρωματίνη των σπερματοζωαρίων που παράγονται συνέχεια κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής ενός άνδρα. Παρόλ' αυτά, έχει παρατηρηθεί μία παρόμοια επίδραση και όσον αφορά την ηλικία του άντρα.

Η πιθανότητα εγκυμοσύνης για μια γυναίκα ηλικίας 40 ετών είναι μόνο 5% ανά έμμηνο κύκλο και ως πιθανή αιτία θεωρείται η γήρανση των ωαρίων.

Μια γυναίκα γεννιέται με ολόκληρο το απόθεμα ωαρίων της και όσο περνάει ο καιρός αυτά τα ωάρια γίνονται λιγότερο βιώσιμα.

A Sad Young Woman Holds A Pregnancy Test In Her Hand. The Concept Of Unwanted Pregnancy.

Ποια συμπτώματα υποδεικνύουν προβλήματα με την ωορρηξία;

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών επηρεάζει την ωορρηξία;

Τα παρακάτω συμπτώματα υποδεικνύουν προβλήματα με την ωορρηξία και ενδεχομένως αποτελούν ενδείξεις υπογονιμότητας:

  • Απώλεια έμμηνών ρύσεων
  • Ασταθείς κύκλοι περιόδου
  • Έντονος πόνος κατά τη διάρκεια περιόδου και
  • αιμορραγία που διαρκεί περισσότερο από επτά μέρες
  • Ξαφνική διακοπή της περιόδου
  • Αρνητικό αποτέλεσμα στα τεστ ωορρηξίας

Με πληροφορίες από το betterhealth.vic.gov.au

πρώτη δημοσίευση 29/8/2023, ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved