Αντιμετώπιση εκρήξεων θυμού στα νήπια: Το «κουτί του θυμού» είναι η καλύτερη λύση

Bigstock

Το «κουτί θυμού» είναι μια τεχνική για την αντιμετώπιση των εκρήξεων θυμού που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Η αντιμετώπιση των εκρήξεων θυμού ή αλλιώς tantrums είναι κάτι που όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουν όταν έχουν μικρά παιδιά

Τα μικρά παιδιά αδυνατούν να διαχειριστούν και να ελέγξουν το θυμό τους και καταλήγουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσω εκρήξεων θυμού. Ευτυχώς, υπάρχουν τεχνικές

πορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Και, έχοντας αυτό κατά νου, θέλουμε να σας μιλήσουμε για το κουτί του θυμού.

Γύρω στην ηλικία των δύο ετών, τα παιδιά συνήθως αρχίζουν να εκφράζονται μέσω των tantrums. Αυτό το στάδιο τείνει να κορυφώνεται γύρω στην ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσει μέχρι την ηλικία των επτά ετών. Πρόκειται για ένα στάδιο στην ανάπτυξη ενός παιδιού που μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο για τους γονείς.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις εκρήξεις των παιδιών σε δημόσιους χώρους

Γιατί τα παιδιά έχουν ξεσπάσματα θυμού

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να εκφράσουν το θυμό τους, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν συχνά είναι με τη μορφή ενός ξεσπάσματος. Όταν αρχίζουν να εμφανίζονται αυτά τα «επεισόδια», γύρω στην ηλικία των δύο ετών, τα παιδιά δεν είναι ικανά να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο προμετωπιαίος φλοιός τους , ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση των συναισθημάτων, δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως.

Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να εκφράζουν την απογοήτευση και το θυμό τους ως έκρηξη καθώς δεν έχουν τον έλεγχο του εαυτού τους

Σε αυτή την ηλικία, τα μικρά δεν είναι σε θέση να συνδέσουν την αιτία με το αποτέλεσμα και, πολλές φορές, θυμώνουν ανεξέλεγκτα επειδή δεν παίρνουν αυτό που θέλουν.

Νέα έρευνα συνδέει την πολύωρη χρήση tablet με τις εκρήξεις θυμού νηπίων

«Κουτί του θυμού»- Τι είναι

Η ψυχολόγος Maria Martin σκέφτηκε την ιδέα αυτού του «κουτιού» ως εργαλείου για τον έλεγχο των ξεσπασμάτων θυμού.

Ο θυμός μπορεί να θεωρηθεί γενικά ένας μηχανισμός άμυνας . Όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει μια φυσική ή σωματική απειλή, εμφανίζει θυμό για να την «καταστρέψει».

Το «κουτί του θυμού» είναι εμπνευσμένο από το παιδικό βιβλίο «What a tantrum» της Γαλλίδας συγγραφέως Mireille d’Allance με πρωταγωνιστή ένα μικρό αγόρι ονόματι Robert.

Το βιβλίο μιλά για μια κακή μέρα του Robert. Το βράδυ, αφού αντιμετώπισε μια σειρά από αρνητικές καταστάσεις στο σχολείο και στο σπίτι, ο Robert εκρήγνυται σαν ηφαίστειο. Ένα «γιγάντιο τέρας» παίρνει τον έλεγχο, καταστρέφοντας ό,τι υπάρχει γύρω του. Πάνω στα νεύρα του αρπάζει ό,τι μαρκαδόρο βρει μπροστά του και αρχίζει να δίνει μορφή σε αυτό το «τέρας» πάνω στο χαρτί. Ζωγραφίζει με μανία μέχρι να δημιουργήσει την άσχημη όψη του.

«Εκρήξεις» θυμού: Πότε και γιατί συμβαίνουν αλλά και πώς να τις αποτρέψετε

Ωστόσο, μόλις τελειώνει και αρχίζει να ηρεμεί, ξεκινά να σκέφτεται τις πράξεις του και αποφασίζει να διορθώσει τα πράγματα. Φτιάχνει το κρεβάτι του, τακτοποιεί τα βιβλία του και μαζεύει τις λάμπες και τα παιχνίδια που είχε πετάξει στο πάτωμα.Καθώς το κάνει, παρατηρεί και το τέρας που έχει ζωγραφίσει και που τώρα αρχίζει να «ξεθωριάζει».

Ταυτόχρονα, αρχίζει να αντιλαμβάνεται όλη τη ζημιά που έχει προκαλέσει. Έτσι λοιπόν παίρνει τη ζωγραφιά και τη βάζει σε ένα κουτάκι. Εντέλει ο θυμός του ήταν πλεόν τόσο μικρός που μπορεί να χωρέσει σε ένα κουτί.

Ο Robert, λοιπόν, από αυτή τη διαδικασία έμαθε αρχικά ότι μπορούσε να αντιμετωπίσει το θυμό του. Δεύτερον, έμαθε ότι το να επιτρέψει σ' αυτό το μικρό τέρας να «κυριαρχήσει» ήταν επιζήμιο τόσο για εκείνον όσο και για το περιβάλλον γύρω του.

Το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας έχει να κάνει με την κατανόηση του θυμού και το να μάθει κανείς να τον αντιμετωπίζει, αντί να τον αποφεύγει.

(Η ιστορία βασίζεται στο βιβλίο «What a Tantrum» της Mireille d´Allancé).

Διαχείριση θυμού σε παιδιά δημοτικού: Χρήσιμες συμβουλές

Πώς θα φτιάξετε το δικό σας «κουτί του θυμού»

Κάθε φορά που εμφανίζεται ο θυμός, όπως στην ιστορία, ενθαρρύνετε το παιδί σας να ζωγραφίζει τον θυμό του σε ένα φύλλο χαρτί. Δώστε του μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές καθώς με αυτόν τον τρόπο, θα διοχετεύσει τα συναισθήματά του απεικονίζοντάς τα στο χαρτί και, με αυτόν τον τρόπο, θα εκτονώσει το θυμό και την απογοήτευσή του.

Όταν τελειώσει με τη ζωγραφική, τότε μπορεί να προσθέσει μάτια , πόδια και χέρια, προκειμένου να το μετατρέψουν σε «τέρας». Έτσι, το τέρας θα έχει ταυτότητα και το παιδί σας θα μπορεί να αναγνωρίσει το συναίσθημα . Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά θα εκφράσουν το θυμό τους με τη μορφή μιας μουτζούρας.

Όσο περισσότερο ζωγραφίζει, τόσο περισσότερο το τέρας θα εξημερώνεται.

Μόλις ολοκληρώσει, ζητήστε του ευγενικά να τσαλακώσει το χαρτί σε μια μπάλα και να το βάλει σ' ένα κουτί. Αυτό είναι το «κουτί του θυμού», ένα μέρος μόνο για τα τέρατα του θυμού. Μόλις το τέρας μπει στο κουτί, δεν μπορεί να ξεφύγει και το παιδί σας θα απαλλαγεί από αυτό το αρνητικό συναίσθημα . Τελικά, το παιδί θα καταλάβει πως ο θυμός μπορεί να χωρέσει σε κάτι τόσο μικρό, όσο ένα κουτάκι…

Ο στόχος της τεχνικής αυτής είναι να βοηθήσει ένα παιδί να αποκτήσει επίγνωση του πώς αισθάνεται, γιατί νιώθει αυτό το αρνητικό συναίσθημα και να μάθει να το ελέγχουν.

Σταδιακά, το μικρό σας θα μάθει να αναγνωρίζει και να ελέγχει καλύτερα όλα όσα αισθάνεται.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved