«Η παγίδα της ευγνωμοσύνης»: Τι είναι και γιατί επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας

Αντί να βελτιώνει την διάθεση, αυτή η νοοτροπία μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική εξουθένωση και να υπονομεύσει την ευημερία μιας μαμάς.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
«Η παγίδα της ευγνωμοσύνης»: Τι είναι και γιατί επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας
Bigstock

Τον τελευταίο καιρό το «think pink», ή αλλιώς το να σκέφτεσαι μονίμως θετικά, είναι το νέο must-try της εποχής.

Με άλλα λόγια, σημαίνει να μένεις αισιόδοξη κι ό,τι αρνητικό κι αν σου συμβεί, να το αντιμετωπίζεις ψύχραιμα και με θετική ενέργεια. Να βλέπεις δηλαδή, το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο.

Μέσα σε αυτό το γενικότερο -ίσως τοξικό- κλίμα θετικότητας, έχει αναπτυχθεί και μια νέα τάση. Μάλιστα έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά «ημερολόγια ευγνωμοσύνης» -σίγουρα θα τα έχετε πετύχει- στα οποία καταγράφεις κάθε μέρα για ποιο λόγο είσαι ευγνώμων.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι μητρότητα είναι αναμφίβολα μια από τις πιο απαιτητικές και συναισθηματικά φορτισμένες εμπειρίες στη ζωή μιας γυναίκας, η «καταναγκαστική» ευγνωμοσύνη μπορεί να εξελιχθεί σε αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «παγίδα της ευγνωμοσύνης », επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία μιας μαμάς.

Η έννοια της ευγνωμοσύνης σχετίζεται στενά με το να αναγνωρίζουμε τις θετικές πλευρές της ζωής. Οι μαμάδες συχνά αισθάνονται ότι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες για κάθε στιγμή που περνούν με τα παιδιά τους, ακόμα και όταν οι υποχρεώσεις γίνονται εξαιρετικά απαιτητικές.

Ωστόσο, αυτό το αίσθημα ευγνωμοσύνης μπορεί να προκαλέσει ενοχές όταν μια μαμά νιώθει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ή όταν επιθυμεί χρόνο για τον εαυτό της.

Έτσι, η «παγίδα της ευγνωμοσύνης» την οδηγεί στο να καταπιέζει τα αρνητικά συναισθήματα, γεγονός που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει ψυχική εξάντληση και καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Όλες χανόμαστε στη μητρότητα αλλά μπορούμε να ξαναβρούμε τον εαυτό μας

Γιατί επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία

Μια μαμά, η οποία παγιδεύεται στη σκέψη ότι πρέπει πάντα να είναι ευγνώμων, συχνά παραμελεί τα δικά της συναισθήματα. Νιώθει υποχρεωμένη να διατηρεί μια εικόνα ευτυχίας και ισορροπίας, ακόμα και όταν η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με έρευνα του American Psychological Association, το 47% των γυναικών που είναι μαμάδες αναφέρουν ότι αισθάνονται άγχος ή εξουθένωση εξαιτίας των καθημερινών οικογενειακών υποχρεώσεων. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν νιώθουν πως η αφοσίωση και η προσφορά προς την οικογένεια τους αφήνει ελάχιστο χρόνο για προσωπική ευεξία.

Η κοινωική πίεση

Ένας σημαντικός παράγοντας που ενισχύει την «παγίδα της ευγνωμοσύνης» είναι οι κοινωνικές προσδοκίες. Ένα μεγάλο ποσοστό μαμάδες συχνά αισθάνεται ότι πρέπει να ανταποκρίνρται στα υψηλά κοινωνικά στάνταρτς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να είναι ευγνώμονες για κάθε στιγμή της μητρότητας .

Η κοινωνική πίεση που αναδεικνύει την εικόνα της «τέλειας μαμάς» κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη, ενισχύοντας το στρες. Οι μαμάδες φοβούνται μήπως φανούν ανεπαρκείς ή «αχάριστες», ειδικά όταν εκφράζουν την ανάγκη για προσωπικό χρόνο.

Η αλήθεια είναι ότι το να προσφέρεις συνεχώς χωρίς να φροντίζεις τον εαυτό σου δεν είναι βιώσιμο. Η υπερβολική προσφορά και η έλλειψη ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε ψυχική και σωματική κόπωση .

Αν δεν φροντίσω εγώ τον εαυτό μου, ποιος θα το κάνει;

Πώς να αποφύγετε την «παγίδα της ευγνωμοσύνης»

Το κλειδί για να αποφύγετε την «παγίδα της ευγνωμοσύνης» είναι να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε ότι δεν καμία δεν είναι τέλεια - ούτε εσείς. Όλοι οι άνθρωποι έχουν συναισθηματικές ανάγκες και είναι απαραίτητο να φροντίζουν τον εαυτό τους για να μπορούν να φροντίζουν τους άλλους. Συνεπώς, η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική, αλλά αναγκαία.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να μοιράζεστε τις δυσκολίες με τον σύντροφό σας και τις φίλες σας. Το να ζητάτε βοήθεια εκφράζοντας τα συναισθήματά σας δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά δύναμης.

Η «παγίδα της ευγνωμοσύνης» μπορεί να φαίνεται αθώα, αλλά κρύβει σημαντικούς κινδύνους για την ψυχική υγεία . Μη ξεχνάτε πως η μητρότητα περιλαμβάνει όχι μόνο φροντίδα για τα παιδιά, αλλά και φροντίδα για τον ίδιο σας τον εαυτό .

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved