Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για τέσσερα μεγάλα συναισθήματα
Θυμός, λύπη, φόβος, ζήλια: Οδηγός για γονείς με μικρά παιδιά.

Όλοι γνωρίζουμε πως τα μικρά παιδιά μπορούν να βιώσουν πολύ έντονα συναισθήματα, ακόμα και πριν κλείσουν το πρώτο τους έτος.
Το να μάθει ένα παιδί να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματά του είναι εξίσου σημαντικό με τις ακαδημαϊκές του γνώσεις.
Θέλετε το παιδί σας να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του; Αυτό το parenting hack θα σας εκπλήξει
Τα συναισθήματα μας βοηθούν να κατανοούμε τι συμβαίνει μέσα και γύρω μας. Αποτελούν μια άμεση μορφή ανατροφοδότησης βασισμένη σε προηγούμενες εμπειρίες. Όμως τα μικρά παιδιά δεν έχουν αυτές τις εμπειρίες ακόμα. Έτσι, αντιδρούν ανάλογα με το πώς αισθάνονται εκείνη τη στιγμή.
Αντί να τα κατακλύσουμε με πολλές έννοιες, είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Παρακάτω παρουσιάζονται τέσσερα από τα πιο βασικά και "μεγάλα" συναισθήματα και τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να τα αναγνωρίσει και να μιλήσει γι’ αυτά.

Θυμός
Ο θυμός είναι ένα ισχυρό συναίσθημα δυσαρέσκειας ή και επιθετικότητας. Παρ’ όλο που συχνά θεωρείται αρνητικό, στην πραγματικότητα είναι φυσιολογικό συναίσθημα, και η συζήτηση γι’ αυτό βοηθά τα παιδιά να μάθουν να το διαχειρίζονται.
3 τακτικές για το πώς θα ηρεμήσετε το θυμωμένο σας παιδί
Πώς να βοηθήσετε:
Αναγνώριση: Αποφύγετε φράσεις όπως "Βλέπω ότι είσαι…"γιατί μπορεί να μπερδέψουν ή να ακυρώσουν το συναίσθημα του παιδιού και προτιμήστε φράσεις όπως: "Μοιάζεις πολύ θυμωμένος" και κάντε ανάλογη έκφραση προσώπου. Βοηθήστε το παιδί να βρει λόγια για να εκφραστεί, όπως "Δε μου αρέσει όταν μου παίρνεις το παιχνίδι". Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιστορίες ή ταινίες για να δείχνετε πώς νιώθουν άλλοι χαρακτήρες—ενισχύοντας και το λεξιλόγιο και την ενσυναίσθηση.
Λύπη
Η λύπη είναι το συναίσθημα της απώλειας ή της απογοήτευσης. Τα παιδιά λυπούνται όταν νιώθουν ότι χάνουν κάτι, όταν τους λείπει κάποιος ή όταν νιώθουν αποκλεισμένα.
Πώς να βοηθήσετε:
Αναγνώριση: Η λύπη δεν εκφράζεται μόνο με δάκρυα αλλά με θυμό, απομόνωση ή προσκόλληση. Αν για παράδειγμα χάσουν το αγαπημένο τους αρκουδάκι, μην τους αποσπάτε την προσοχή. Αντίθετα, μείνετε κοντά τους, αγκαλιάστε τα, και αφήστε τα να εκφραστούν. Μιλήστε τους για δικές σας εμπειρίες. Δείξτε ότι είναι εντάξει να αισθάνονται έτσι και ότι τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα.
Φόβος
Ο φόβος συχνά πηγάζει από την ανησυχία ή το άγχος. Αναπτύσσεται όταν το παιδί αντιλαμβάνεται κάτι ως επικίνδυνο. Κάποιοι φόβοι είναι φυσιολογικοί όπως ο φόβος του σκοταδιού ή της απομάκρυνσης από τους γονείς κι άλλοι όχι.
Αναγνώριση: Μην απορρίπτετε τον φόβο του παιδιού. Μοιραστείτε πως κι εσείς κάποιες φορές φοβάστε. Δώστε την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και αν δεν έχετε απαντήσεις, πείτε ότι θα τις βρείτε μαζί.
Μια μαμά γράφει για τους φόβους τους παιδιού της και τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει

Ζήλια
Η ζήλια μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε βρέφη 3 μηνών. Είναι ένα συναίσθημα που συχνά προκαλείται από την αίσθηση ότι κάποια ανάγκη δεν καλύπτεται όπως όταν η μαμά κρατά άλλο μωρό ή όταν το αδερφάκι παίρνει δώρα.
Πώς να διαχειριστείτε τη ζήλια του παιδιού
Πώς να βοηθήσετε
Η ζήλια σχετίζεται με το αίσθημα ανασφάλειας και την αίσθηση ότι το παιδί δεν είναι αρκετό. Αντί να τιμωρήσετε το συναίσθημα, βοηθήστε το παιδί να το αναγνωρίσει και να το εκφράσει. Πείτε: "Είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι όταν βλέπεις κάτι που θέλεις κι εσύ", και δώστε χώρο στο παιδί να μιλήσει για αυτό.
Η συναισθηματική αγωγή ξεκινά από πολύ νωρίς και η συστηματική αναγνώριση, ονοματοδοσία και έκφραση των συναισθημάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας.
με πληροφορίες από parents.com