7 φράσεις που λέτε συχνά στα παιδιά αλλά πρέπει να τις αποφεύγετε

Στην πραγματικότητα μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Νίκη Παπανικολάου
7 φράσεις που λέτε συχνά στα παιδιά αλλά πρέπει να τις αποφεύγετε
Bigstock

Ο τρόπος που μιλάτε στα παιδιά, δείχνει πώς θέλετε να ανταποκρίνονται σε εσάς. Ακόμα κι αν αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε φράσεις που στέλνουν το λάθος μήνυμα, είναι βέβαιο ότι πέφτετε στην παγίδα να λέτε στα παιδιά σας πράγματα που στην πράξη δεν τα βοηθούν.

15 φράσεις που δεν πρέπει να λένε οι μαμάδες στα παιδιά

Το αντίθετο θα λέγαμε.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι φράσεις σύμφωνα με το parents.com

thetikes-fraseis-gia-paidia.jpg

«Πολύ καλή δουλειά»

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να λέτε «Μπράβο» ή «Καλά τα πήγες» κάθε φορά που το παιδί σας κατακτά μια δεξιότητα το κάνει να αναζητά τη δική σας επιβεβαίωση. Αποφύγετε τους γενικούς επαίνους και προσπαθήστε να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι μπορείτε. Για παράδειγμα, αντί να πείτε « Ωραίος ο αγώνας», δοκιμάστε το: «Μου άρεσε ο τρόπος που έπαιξες σήμερα , ειδικά οι τρίπλες που έκανες».

Θετικά λόγια που πρέπει να λέτε στο παιδί σας όσο πιο συχνά μπορείτε

«Πρέπει να κάνεις περισσότερη εξάσκηση»

Είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει στο διάβασμα ή σε μια δραστηριότητα αυξάνονται οι πιθανότητες να βελτιώσει τις δεξιότητες του. Όμως, αυτή η φράση ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερη πίεση σε μια προσπάθεια να διακριθούν για χάρη των γονιών τους. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εργαστεί σκληρά για αισθανθεί περήφανο για την πρόοδό του.

«Όλα καλά, θα περάσει»

Όταν το παιδί σας ξεσπάει σε κλάματα, το πρώτο που θα κάνετε είναι το καθησυχάσετε λέγοντας ότι θα περάσει, πώς όλα είναι καλά. Αυτό όμως μπορεί να το κάνει να νιώσει χειρότερα. Το ζητούμενο δεν είναι να μειώσετε τη σοβαρότητα των γεγονότων αλλά το βοηθήσετε να βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του.

Οι φράσεις που κάθε παιδί θέλει ν’ ακούει από τους γονείς του

«Κάνε γρήγορα, βιάσου»

Πόσες φορές λέτε αυτή τη φράση στο παιδί σας, ειδικά τα πρωινά που ετοιμάζεστε για το σχολείο; Να υποθέσουμε, δεκάδες. Όμως, το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό κι ενδεχομένως η δική σας παρότρυνση να βιαστεί να το αγχώσει και να καθυστερήσει περισσότερο. Μια λύση είναι να ξεκινά το πρωινό λίγο πιο νωρίς ώστε να μην πιέζετε κανείς υπερβολικά από την ώρα. Επίσης, αποφύγετε την προστατική ( «ετοιμάσου», «βιάσου», « φεύγουμε τώρα») λέγοντας για παράδειγμα «Ας βιαστούμε, για να προλάβουμε».

df143bdd-fraseis-thetikes-otan-to-paidi-den-akouei.jpg

«Δεν έχουμε χρήματα»

Είναι άλλο πράγμα να γνωρίζει το παιδί τι μπορεί να αγοράσει και τι όχι, κι άλλο να του λέτε ότι δεν έχετε χρήματα. Αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό καθώς είναι πιθανόν να το ερμηνεύσει ότι οικονομικά δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις καθημερινές υποχρεώσεις.

Διαλέξτε έναν εναλλακτικό τρόπο για να μεταφέρετε την ίδια ιδέα, όπως, «Δεν πρόκειται να το αγοράσουμε (το παιχνίδι, το ρούχο, κ.ο.κ.) γιατί χρειαζόμαστε τα χρήματα για πιο σημαντικά πράγματα».

5 σημαντικά πράγματα που πρέπει να λέτε σε ένα νήπιο (εκτός από το "σ' αγαπώ")

«Μη μιλάς σε αγνώστους»

Αυτή είναι μια δύσκολη έννοια να την κατανοήσει ένα μικρό παιδί. Πιθανόν να μην θεωρήσει άγνωστο ένα άτομο αν του συμπεριφερθεί όμορφα. Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να πάρουν λάθος μήνυμα και να μη ζητήσουν βοήθεια αν τη χρειαστούν από έναν υπάλληλο ή υπεύθυνο security αν βρεθούν σε ανάγκη.

«Αν δεν φας το φαγητό, δεν έχει γλυκό»

Ακόμα μία φράση που λένε οι περισσότεροι γονείς προκειμένου να πείσουν το παιδί τους να φάει. Όμως, έτσι αποκτά μεγαλύτερη αξία η λιχουδιά και μειώνεται η απόλαυση του φαγητού. Την επόμενη φορά λοιπόν πείτε στο παιδί σας: «Πρώτα τρώμε το γεύμα μας και μετά το επιδόρπιο». Η αλλαγή της διατύπωσης, αν και μικρή, έχει πολύ πιο θετικό αντίκτυπο στο παιδί σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved