Οι τρεις βασικοί άξονες του σχεδίου προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο
Σε λειτουργία η πλατφόρμα pαrco.gov.gr - Τι είναι το Kids Wallet και ποιος ο ρόλος των γονιών.
Σε τρεις άξονες κινείται το σχέδιο της Εθνική Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο που παρουσίασε σήμερα στο Ωδείο Αθηνών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα, δίνεται έμφαση:
Kids Wallet: Τι είναι και γιατί οι γονείς θα πρέπει να δηλώνουν τον αριθμό κινητού του παιδιού τους
- στην ενίσχυση του γονικού ελέγχου
- στην πιστοποίηση της ηλικίας του παιδιού
- στο διάλογο με τις πλατφόρμες.
Όπως ειπώθηκε κατά την παρουσίαση, στόχος είναι η εκπόνηση μιας ολιστικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της βίας στο διαδίκτυο και η ενεργή συμμετοχή των γονιών.
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι πως καθορίζεις την ηλικία του χρήστη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δ.Παπαστεργίου τονίζοντας ότι η λύση είναι ο διάλογος και το πώς θα μιλήσουμε στα παιδιά.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ψηφιακή παραμέληση που παρατηρείται σήμερα σε πολλές οικογένειες μιλώντας για την εφαρμογή pαrco.gov.gr (Parental Control) στην οποία οι γονείς θα μπορούν να βρουν χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για το πώς μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές και να ασκήσουν γονικό έλεγχο.
«Οι γονείς θα πρέπει να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στα κινητά. Πρότασή μας είναι οι νέες εφαρμογές να είναι προ εγκατεστημένες. Τίποτα δεν θα γίνει εάν εμείς ως γονείς δεν το ελέγξουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.
Kids Wallet
Βασικό εργαλείο του σχεδίου θα είναι επίσης η εφαρμογή Kids Wallet , ένα ψηφιακό πορτοφόλι που καλώς εχόντων θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι την άνοιξη του 2025. Εκτός από εργαλείο γονικού ελέγχου θα πιστοποιεί την πραγματική ηλικία του χρήστη.
Κατά την ανάλυση του σχεδιασμού, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο πώς τα άλλα κράτη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εθισμού των εφήβων στο Διαδίκτυο, φέρνοντας σαν παράδειγμα χώρες όπως η Γαλλία και η Αυστραλία.
«Το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει ανάμεσα σε παιδιά και γονείς, αλλά να σταθεί σε εκείνους. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ως ψηφιακή παραμέληση, δίνοντας το κινητό στο παιδί μας κι εμείς να κάνουμε κάτι άλλο. Για αυτό δίνουμε τα συγκεκριμένα “εργαλεία” στους γονείς. Το parco.gov.gr θα βγει στον “αέρα” αμέσως μετά την εκδήλωση, ενώ, μέσα στην άνοιξη (τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου) φέρνουμε το Kids Wallet.
Στόχος της εφαρμογής είναι να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο εθισμό των ανηλίκων στις οθόνες και να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους στον ψηφιακό κόσμο. Με εύκολη εγκατάσταση σε κινητά και τάμπλετ, το Kids Wallet θα επιτρέπει στους γονείς να ελέγχουν τι βλέπουν τα παιδιά τους, προσφέροντας ένα αποτελεσματικό “εργαλείο” για την προστασία τους από ακατάλληλο περιεχόμενο», επεσήμανε, αναφερόμενος στον ρόλο των νέων πλατφορμών.
Ποιος ο ρόλος των γονέων
«Ο γονέας θα μπορεί να δηλώνει το κινητό του παιδιού του, όπως ακριβώς κάνουμε σήμερα με τα εισιτήρια στα γήπεδα. Μπορούμε να το υλοποιήσουμε, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Πρέπει, όμως, να βοηθήσουμε τους γονείς πρώτα, οι οποίοι είναι πελαγωμένοι μέσα σε όλη αυτή την ιστορία και δεν ξέρουν πώς μπορούν να βοηθήσουν», εξήγησε κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε:
«Η ηλικία “ψηφιακής ενηλικίωσης” δεν έχει καθορισθεί, αλλά στην Ευρώπη ισχύουν τα 15 έτη. Πρέπει να ληφθεί μία κοινή απόφαση σύντομα. Η ζωή δεν είναι στις οθόνες, αλλά εκεί έξω. Όταν ανοίγει ένα κινητό, κλείνει μία παρέα, όπως άκουσα να λέγεται σε μία παρέα παιδιών. Ας κάνουμε πράξη αυτές τις πρωτοβουλίες».
Με πληροφορίες από newsbomb.gr