Έρευνα: Το 30% των παιδιών πάσχει από κοιλιοκάκη - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έρευνα: Το 30% των παιδιών πάσχει από κοιλιοκάκη - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μία παιδίατρος εξηγεί τη σοβαρότητα της νόσου και δίνει συμβουλές για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων στα παιδιά.

Παρόλο που υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθητοποίηση γύρω από την νόσο «κοιλιοκάκη » στις μέρες μας, πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν τι είναι ακριβώς αυτή η χρόνια αυτοάνοση διαταραχή.

Τον Ιανουάριο, οι ερευνητές της εταιρείας Harris Poll συνεργάστηκαν με το Beyond Celiac, διεξάγοντας μια διαδικτυακή έρευνα σε 2.074 ενήλικες, διαπιστώνοντας πως μόνο το 1/3 (32%) πιστεύει λανθασμένα ότι η κατανάλωση «λίγης» γλουτένης δεν θα βλάψει ένα παιδί που νοσεί από κοιλιοκάκη.

«Η κοιλιοκάκη είναι μια πολύ μυστηριώδης ασθένεια», δήλωσε η δρ Alice Bast, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Beyond Celiac. «Μελέτες δείχνουν ότι έως και το 83% των ατόμων με κοιλιοκάκη είτε δεν έχουν διαγνωστεί είτε έχουν διαγνωστεί λανθασμένα με άλλες παθήσεις. Επιπλέον, 1 στους 133 Αμερικανούς πάσχει από κοιλιοκάκη και το 60% των παιδιών και το 41% των ενηλίκων που διαγνώστηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν ασυμπτωματικοί».

Κοιλιοκάκη vs. Δυσανεξία στη γλουτένη: Ποια είναι η διαφορά;

Τι είναι η κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή γενετική αυτοάνοση πάθηση και προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης (σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη). «Για κάποιον που πάσχει από κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης καταστρέφει το λεπτό εντέρο και παρεμβαίνει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά, μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως υπογονιμότητα, λέμφωμα και άλλους τύπους καρκίνου και πρόσθετα αυτοάνοσα προβλήματα».

Δεν υπάρχει θεραπεία. Ο μόνος τρόπος διαχείρισης της νόσου είναι να ακολουθείται μια δίαιτα 100% χωρίς γλουτένη, αν και δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος να αντισταθμιστούν τα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 38% των ερωτηθέντων το γνωρίζει αυτό.

Συμπτώματα κοιλιοκάκης στα παιδιά

Η ευερεθιστότητα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα για τα παιδιά. Άλλα περιλαμβάνουν αδυναμία ανάπτυξης, μειωμένη όρεξη, καθυστερημένη ανάπτυξη ή αποχρωματισμένα δόντια και αναιμία . Μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα, έχει ήδη συμβεί κάποια αναστρέψιμη βλάβη στο λεπτό έντερο του παιδιού.

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν το νου τους από νωρίς. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία και σε παιδιά ήδη από την ηλικία των έξι μηνών.

  • Κοιλιακός πόνος
  • Φούσκωμα
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κόπωση
  • Ευερεθιστότητα
  • Ναυτία ή έμετος
  • Αποτυχία ευδοκίμησης
  • Καθυστερημένη εφηβεία
  • Μικρό ανάστημα
  • Αναιμία (έλλειψη σιδήρου)
  • Συχνές πληγές στο στόμα
  • Δερματικά εξανθήματα (ερπητοειδής δερματίτιδα)
  • Ελαττώματα οδοντικού σμάλτου
  • Πονοκέφαλοι ή ημικρανίες

Γιατί οι ημικρανίες είναι πιο συχνές στις γυναίκες

Πώς να αντιμετωπίσετε την κοιλιοκάκη του παιδιού σας

«Είναι αρκετά δύσκολο ως παιδί να νοσείς από κοιλιοκάκη, καθώς πρέπει να ακολουθείς μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη και να πρέπει να είσαι συνεχώς σε επιφυλακή», εξηγεί η δρ Bast. «Έτσι, είναι ακόμη πιο δύσκολο για τα μικρότερα παιδιά, τα οποία δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν μπορούν να φάνε την τούρτα στο πάρτι γενεθλίων του συμμαθητή τους», πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος για την ακριβή διάγνωση είναι έξι έως δέκα χρόνια, απαιτείται μεγάλη επαγρύπνηση από τους γονείς, ειδικά όταν το μικρό σας είναι πολύ μικρό για να σας πει πώς αισθάνεται.

Οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα πρέπει να μεταφερθούν στον παιδίατρο και ίσως σας παραπέμψει σε παιδογαστρεντερολόγο. Ο έλεγχος συνήθως περιλαμβάνει μια εξέταση αίματος και μια βιοψία εντέρου, η οποία θα επιβεβαιώσει εάν υπάρχει βλάβη στα εντερικά τοιχώματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα θρεπτικά συστατικά δεν απορροφώνται επαρκώς.

Η αντιμετώπιση απαιτεί εξάλειψη όλων των πηγών γλουτένης και οι ειδικοί προτείνουν να ελέγξετε και τα σαμπουάν για να βεβαιωθείτε ότι είναι επίσης χωρίς γλουτένη, ειδικά αν το παιδί σας είναι μικρό και μπορεί κατά λάθος να πιπιλίσει τα χέρια του.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved