Γιατί τα παιδιά που κοιμούνται αργά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης
Πόσο σημαντική θεωρείται η ξεκούραση του παιδιού σας; Μάθετε για τις διαταραχές που μπορεί να προκύψουν από τον ανεπαρκή ύπνο.

Ο επαρκής ύπνος αποτελεί βασικό μέρος της ξεκούρασης , καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που πηγαίνουν αργά για ύπνο υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές.
Συνιστώμενες ώρες ύπνου ανά ηλικία
Καθώς μεγαλώνουμε, από 14-17 ώρες ύπνου φτάνουμε σε μόλις 7-8 ώρες ως ενήλικες. Εν τω μεταξύ, τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται κατά μέσο όρο 10-12 ώρες ύπνου.
Φυσικά, θα υπάρξουν ορισμένες στιγμές που η ρουτίνα ύπνου θα αναγκαστεί να αλλάξει αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρούμε ένα πρόγραμμα ύπνου.
Οι συνιστώμενες ώρες ύπνου αναλόγως την ηλικία του παιδιού είναι:
- Νεογέννητα έως 12 μηνών: 11- 14 ώρες
- Έως 5 ετών: 10- 13 ώρες
- 5 έως 13 ετών: 9- 11 ώρες
- 13-17 ετών: 8- 10 ώρες

Έλλειψη ύπνου: Η βασική αιτία της πρόωρης γήρανσης
Ποια είναι η σχέση του ύπνου με τις ψυχικές διαταραχές
Πολλές ψυχικές διαταραχές ξεκινούν από την έλλειψη ύπνου. Όταν επιτρέπουμε στα παιδιά να πηγαίνουν αργά για ύπνο, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης:
Αϋπνίας
Το να πηγαίνουν τα παιδιά αργά για ύπνο οδηγεί στο να μην απολαμβάνουν βαθύ ύπνο, αλλά να ξυπνούν συχνά και τελικά να νιώθουν κουρασμένα όταν ξυπνούν.
Κόπωσης
Εάν η ώρα αφύπνισης είναι η ίδια κάθε μέρα τις σχολικές μέρες και να διαφέρει τα Σαββατοκύριακα, τα παιδιά δεν τηρούν μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, άρα δεν ξεκουράζονται αρκετά.
Άγχους
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στη διάθεση (mood swings) και προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος. Επιπλέον, οι σκέψεις που προκαλούν άγχος επιδεινώνονται από την έλλειψη ύπνου.
Κατάθλιψης
Τα παιδιά που εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή βιώνουν μια κατάσταση παρόμοια με την κατάθλιψη. Δεν έχουν όρεξη να κάνουν τίποτα, ούτε δείχνουν ενδιαφέρον για τα πράγματα. Η συναισθηματική τους κατάσταση επηρεάζεται από τη συνεχή χαμηλή ενέργεια, γεγονός που τα κάνει να απομονώνονται περισσότερο.
H «σκανδιναβική μέθοδος ύπνου» μπορεί να βελτιώσει τη σχέση με το σύντροφό σας

Χρήσιμα tips
Εφόσον καθημερινά τηρείται μία συγκεκεριμένη ρουτίνα ύπνου, μπορείτε να επιτρέψετε στο παιδί να ξενυχτά πού και πού. Το θέμα δεν είναι να καθιερώσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα, αλλά να είστε ευέλικτη όπου χρειάζεται.
Το παιδί θα πρέπει ναγνωρίζει πότε μια κατάσταση αποτελεί εξαίρεση και πότε πρέπει να τηρεί το ημερήσιο πρόγραμμα. Λάβετε, λοιπόν, υπόψη σας τα εξής
- Καθιερώστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
- Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον: Το υπνοδωμάτιο του παιδιού πρέπει να είναι συνιφασμένο με την ξεκούραση. Αποφύγετε την τηλεόραση , τα βιντεοπαιχνίδια και γενικότερα τις οθόνες.
- Προετοιμασία για τον ύπνο: Πριν κοιμηθεί, το παιδί σας πρέπει να βρίσκεται σε μια χαλαρωτική κατάσταση. Αποφύγετε την υπερβολική διέγερση μέσω ταινιών δράσης και τρόμου ή βιντεοπαιχνιδιών. Αντίθετα διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε χαλαρωτική μουσική παρέα.
- Δίνετε προσοχή στο τι τρώει το παιδί σας. Ορισμένα τρόφιμα είναι διεγερτικά, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει ένα φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου.
- Καθιερώστε ένα small talk πριν τον ύπνο: Αφιερώστε δέκα λεπτάκια για να ακούσετε και να συζητήσετε με το παιδί σας κάτι που το απασχολεί ή ρωτήστε το πώς ήταν η μέρα του.
Με πληροφορίες από: youaremom.com