Οστεοπόρωση στην παιδική ηλικία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοπόρωση κατά την παιδική ηλικία.

Μαργαρίτα Νικολάου
Οστεοπόρωση στην παιδική ηλικία
Bigstock

Η νεανική οστεοπόρωση αποδυναμώνει τα οστά των παιδιών και μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας των οστών. Η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της οστικής δύναμης.

Η οστεοπόρωση στην παιδική ηλικία, η οποία ιατρικά αναφέρεται ως νεανική οστεοπόρωση, είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει αδύναμα ή εύθραυστα οστά που είναι πιο επιρρεπή σε κατάγματα . Ενώ η οστεοπόρωση συχνά συνδέεται με τους μεγαλύτερους ενήλικες, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα παιδιά και τους εφήβους, οδηγώντας ενδεχομένως σε δια βίου προκλήσεις για την υγεία.

Δείτε περισσότερα σχετικά με το τι προκαλεί τη νεανική οστεοπόρωση, ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε και ποιες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν.

Οστεοπόρωση σε γυναίκες και παιδιά: Μπορεί να προληφθεί;

Τι είναι η οστεοπόρωση στην παιδική ηλικία;

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση υγείας που επηρεάζει τα οστά. Περιλαμβάνει μείωση της οστικής πυκνότητας και αντοχής, η οποία μπορεί να καταστήσει τα οστά εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα με την πάροδο του χρόνου. Η οστεοπόρωση αποκαλείται «σιωπηλή» ασθένεια των οστών, επειδή τα άτομα μπορεί να μην αντιληφθούν ότι πάσχουν από αυτήν έως ότου εμφανίσουν πολλαπλά κατάγματα.

paidia-osteoporosi.jpg

Η οστεοπόρωση προσβάλλει συνηθέστερα γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών. Η πάθηση αυτή είναι σχετικά σπάνια στα παιδιά και ο ακριβής αριθμός των παιδιών και των εφήβων που την έχουν είναι άγνωστος. Αυτό που γνωρίζουν οι ειδικοί είναι ότι η νεανική οστεοπόρωση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη και την εξέλιξη ενός παιδιού και να οδηγήσει σε προβλήματα χρόνιου πόνου, παραμορφώσεις των οστών και συνολική μείωση της ποιότητας ζωής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης στην παιδική ηλικία;

Τα σημεία και τα συμπτώματα της νεανικής οστεοπόρωσης μπορεί να διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Τούτου λεχθέντος, ένα κοινό στοιχείο είναι τα συχνά κατάγματα. Τα παιδιά με αυτή την πάθηση εμφανίζουν συχνά δύο ή περισσότερα κατάγματα μακρών οστών (μηριαίο, κνήμη, βραχιόνιο, κ.λπ.) μέχρι την ηλικία των 10 ετών και τρία ή περισσότερα κατάγματα μακρών οστών μέχρι την ηλικία των 19 ετών.

Πρόσθετα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πόνο στην πλάτη, το ισχίο ή το πόδι
  • δυσκολία στο περπάτημα
  • επιβραδυνόμενη ανάπτυξη
  • μείωση του ύψους
  • αλλαγές στη στάση του σώματος ή αλλαγές στη σπονδυλική στήλη
  • κόπωση ή μειωμένη δραστηριότητα

Τι προκαλεί οστεοπόρωση στην παιδική ηλικία;

Η νεανική οστεοπόρωση συνήθως προκαλείται από υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις, όπως ορμονικές ανισορροπίες, διατροφικές και μεταβολικές διαταραχές ή χρόνιες ασθένειες που επηρεάζουν την οστική πυκνότητα. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα - συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης χρήσης κορτικοστεροειδών - μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νεανικής οστεοπόρωσης, καθώς επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ανοργανοποίηση των οστών.

Οι ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν την οστική μάζα περιλαμβάνουν:

  • κοιλιοκάκη
  • εγκεφαλική παράλυση
  • κυστική ίνωση
  • διατροφικές διαταραχές
  • νεφρική νόσος

Τα φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την οστική μάζα περιλαμβάνουν:

  • φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων (σπασμολυτικά)
  • κορτικοστεροειδή
  • κυκλοσπορίνη
  • ανοσοκατασταλτικά

Συμπεριφορές που μπορεί να επηρεάσουν την οστική πυκνότητα περιλαμβάνουν:

  • αδράνεια λόγω τραυματισμού ή ασθένειας
  • διατροφικά ανεπαρκής διατροφή, ειδικά χαμηλή σε ασβέστιο και βιταμίνη D
  • υπερβολική άσκηση, ιδιαίτερα εάν προκαλεί αμηνόρροια

Ξαφνικά μου «κόπηκε» η περίοδος: Μήπως είμαι άρρωστη;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει γνωστή αιτία για τα προβλήματα των οστών.

Όταν οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν μια υποκείμενη αιτία, αναφέρεται ως ιδιοπαθής νεανική οστεοπόρωση. Αυτή η κατάσταση γενικά ξεκινά κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως πριν από την εφηβεία.

Πώς διαγιγνώσκεται η οστεοπόρωση στην παιδική ηλικία;

Ο γιατρός του παιδιού σας θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και θα ελέγξει το ιατρικό ιστορικό του για να αναζητήσει οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή άλλες καταστάσεις που μπορεί να συμβάλλουν σε προβλήματα υγείας των οστών.

Εξέταση οστικής πυκνότητας

Ο γιατρός σας μπορεί να μετρήσει την οστική πυκνότητα του παιδιού σας. Αυτή η εξέταση είναι μη επεμβατική και μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της αντοχής των οστών και στον εντοπισμό σημείων οστεοπόρωσης.

Πώς θα διατηρήσετε την οστική πυκνότητα καθώς μεγαλώνετε

Εργαστηριακές εξετάσεις

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα ασβεστίου, βιταμίνης D και ορμονών που επηρεάζουν την υγεία των οστών του παιδιού σας. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό μεταβολικών, ορμονικών ή άλλων διαταραχών που συμβάλλουν στην οστεοπόρωση.

Απεικονιστικές μελέτες

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες (MRI) ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις για να αξιολογήσει τα οστά του παιδιού σας, τα κατάγματα ή άλλες ανωμαλίες.

Ποια είναι η θεραπεία για την οστεοπόρωση στην παιδική ηλικία;

Ο εντοπισμός της υποκείμενης αιτίας της νεανικής οστεοπόρωσης είναι το κλειδί για τη θεραπεία της. Ενώ τα φάρμακα μπορούν να ενισχύσουν τα οστά και να μειώσουν τον κίνδυνο κατάγματος, η αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας είναι απαραίτητη για την πρόληψη των συνεχιζόμενων προβλημάτων οστικής πυκνότητας.

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των οστών του παιδιού

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή, όπως μείωση των δόσεων φαρμάκων που συμβάλλουν σε προβλήματα υγείας των οστών
  • φυσικοθεραπεία για τη μείωση του κινδύνου πτώσεων και καταγμάτων
  • αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D και ασβέστιο και ασκήσεις με βάρη
  • συμπλήρωμα βιταμίνης D και ασβεστίου για την προστασία της υγείας των οστών
  • φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου ή (σε σοβαρές περιπτώσεις) για την ενίσχυση των οστών

Τα παιδιά με ιδιοπαθή οστεοπόρωση μπορεί να μην χρειάζονται ειδική θεραπεία- η πάθηση αυτή μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της.

Συχνές ερωτήσεις που έχουν οι γονείς

vitamin-D-(2).jpg

Η νεανική οστεοπόρωση υποχωρεί;

Η ιδιοπαθής νεανική οστεοπόρωση μπορεί να υποχωρήσει μόνη της. Η οστεοπόρωση που προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση μπορεί να βελτιωθεί ή να υποχωρήσει μόλις αντιμετωπιστεί η υποκείμενη πάθηση.

Οστεοπόρωση: Ποιοι πρέπει να κάνουν εξέταση μέτρησης οστικής μάζας

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την οστική πυκνότητα στα παιδιά;

Η διατήρηση της οστικής πυκνότητας μπορεί να βοηθηθεί με τη διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D και ασβέστιο, την τακτική άσκηση και την παρακολούθηση των καταστάσεων υγείας που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα οστών.

Ποιες ασκήσεις ενισχύουν τα οστά για τα παιδιά;

Το περπάτημα και η προπόνηση με αντιστάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας και της δύναμης μετά από κατάγματα.

Συμπέρασμα

Κλείστε ραντεβού με τον παιδίατρό σας εάν το παιδί σας έχει υποστεί πολλαπλά κατάγματα οστών ή έχετε άλλες ανησυχίες σχετικά με την υγεία των οστών του.

Η νεανική οστεοπόρωση μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της οστικής πυκνότητας και τη μείωση του κινδύνου κατάγματος, εξασφαλίζοντας τελικά τη μακροπρόθεσμη υγεία των οστών.

Διατροφή για πρόληψη της οστεοπόρωσης: Τι πρέπει να τρώτε

πηγή: healthline.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved