Μεγάλη Παρασκευή: Τρεις νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι
Τι μπορείτε να φάτε σήμερα, αν νηστεύετε.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα πένθους για τους Χριστιανούς και αυστηρής νηστείας. Οι πρώτοι Χριστιανοί έτρωγαν μόνο ψωμί κι έπιναν νερό συμπάσχοντας στο θείο δράμα.Πολλοί ακολουθούν πιστά αυτή τη νηστεία ακόμα και στις μέρες μας ενώ όσοι δεν μπορούν να την τηρήσουν για διάφορους λόγους, επιλέγουν να φάνε νηστίσιμα χωρίς όμως λάδι.
Τι μπορείτε να μαγειρέψετε σήμερα
Οι συνταγές που σας προτείνουμε, είναι ιδιαίτερα νόστιμες και θρεπτικές και μπορείτε να τις φάτε είτε νηστεύετε είτε όχι. Πρόκειται για τρεις αγιορείτικες συνταγές τις οποίες βρήκαμε στο monastiriaka.gr και είναι χωρίς λάδι.
Χορτόσουπα Βελουτέ
Υλικά
- 2 πατάτες
- 2 καρότα
- 1 πράσο
- 2-3 σέσκουλα
- 2 κρεμμύδια
- 1 ώριμη ντομάτα
- Λίγο σέλινο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 κουταλιές κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βράζουμε μέχρι να λιώσουν. Τα περνάμε από το μπλέντερ, ώστε να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Συνεχίζουμε το βράσιμο προσθέτοντας όσο νερό θέλουμε και τέλος, το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.
Ντοματόσουπα
Υλικά
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- 1 μεγάλο κουτί αποφλοιωμένα ντοματάκια
- Χυμός 1 λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας κόκκινο καυτερό πιπέρι
- 3 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
- Αλάτι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε στο λάδι. Βγάζουμε τους σπόρους από τις ντομάτες, τις πολτοποιούμε και ρίχνουμε το χυμό τους στα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, την πάπρικα, την κέτσαπ, μια πρέζα αλάτι και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για λίγη ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία.
Χταποδόσουπα
Υλικά
- 1 κιλό μικρά χταπόδια
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι της σούπας ντοματοπελτέ
- Αλάτι, πιπέρι, ξύδι
- Ρύζι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βράζουμε τα χταπόδια και κρατάμε το ζουμί τους. Αφού βράσουν, τα ψιλοκόβουμε. Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε λίγο ζουμί από τα χταπόδια και προσθέτουμε τον άνηθο, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Αφού πάρει μία-δύο βράσεις, προσθέτουμε το υπόλοιπο ζουμί (όσο χρειάζεται) και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα χταπόδια. Αν δούμε ότι η σούπα είναι πολύ αραιή, ρίχνουμε λίγο ρύζι. Όταν βράσει καλά και πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα όσο ξύδι θέλουμε.
Πηγή: monastiriaka.gr