Σνακ για παιδιά: Λουκανοπιτάκια με εύκολη σπιτική ζύμη
- Εύκολη ζύμη για σπιτικά λουκανοπιτάκια.
- Υλικά που θα χρειαστείτε για τα σπιτικά λουκανοπιτάκια
- Ζύμη για λουκανοπιτάκια με μαγιά.
Αν έχετε καιρό να φτιάξετε ζύμη για λουκανοπιτάκια ή ακόμα και για τυροπιτάκια, ήρθε η ώρα να μπείτε στην κουζίνα και να …μεγαλουργήσετε.
Προμηθευτείτε τα λουκάνικα που αρέσουν στο παιδί σας και φτιάξτε λουκανοπιτάκια με υπέροχη σπιτική ζύμη.
Εκτός του ότι γνωρίζετε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε, επιπλέον εξασφαλίζετε για τα παιδιά κι ένα νόστιμο σνακ για το σχολείο.
Τι θα χρειαστείτε:
Υλικά
- 1 φλιτζάνι γάλα (250ml)
- 1 αυγό (65 γρ.)
- 3 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (437g)
- 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη (50 γρ.)
- 2 και ¼ κουταλάκι του γλυκού στιγμιαία μαγιά (6-7 γρ.)
- 1 κουταλάκι αλάτι (5 γρ.)
- 4 κουταλιές ανάλατο βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
Για τη γέμιση
- 16 λουκάνικα
- 1 αυγό + 2 κουταλιές γάλα χτυπημένο
- 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
Εκτέλεση
Χτυπάτε σε ένα μπολ το γάλα με το αυγό και στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Ανακατεύετε απαλά μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη. Αφήστε την να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά και προσθέστε το βούτυρο. Πλάστε τη ζύμη καλά και αφού απορροφήσει το βούτυρο, πασπαλίστε λίγο αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια και ζυμώστε την για μερικά λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική.
Ραντίζετε με λίγο λάδι ένα μπολ, βάζετε την ζύμη και την αφήνετε μια ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει το μέγεθός της. Μόλις είναι έτοιμη την ζυμώνετε για λίγο και την κόβετε σε 16 μικρά κομμάτια. Τα πλάθετε σε μπάλες και τις αφήνετε για 10 λεπτά. Ανοίγετε την μπάλα με ένα πλάστη και τοποθετείτε το λουκάνικο στη μέση. Δεξιά και αριστερά χαράζετε σε λωρίδες τη ζύμη και τις «πλέκετε» καλύπτοντας το λουκάνικο.
Με ένα πινέλο απλώνετε το αυγό με το γάλα και τέλος ρίχνετε το σουσάμι. Ψήνετε τα λουκανοπιτάκια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις προδιαγραφές του φούρνου σας.
Για να είστε σίγουροι ότι ακολουθείτε σωστά τις οδηγίες δείτε το βίντεο που ακολουθεί.
Αν πάλι δεν θέλετε να φτιάξετε σπιτική ζύμη μπορείτε να δοκιμάσετε λουκανοπιτάκια με σφολιάτα.
Τι θα χρειαστείτε
Υλικά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 1/2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
2 φύλλα σφολιάτας έτοιμα κατεψυγμένα
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
8 παχιά λουκάνικα (γαλοπούλας, ανάμεικτα, ή της επιλογής σας)
κέτσαπ ντομάτας και σαλάτα της επιλογής σας για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε τα κρεμμύδια και ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέστε τη μαύρη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Τα αφήνετε στην άκρη για περίπου 5 λεπτά.
Στη συνέχεια κόβετε κάθε φύλλο σφολιάτας σε 4 τετράγωνα. Το κάθε τετράγωνο το αλείφετε με αυγό. Προσθέστε το κρεμμύδι και το λουκάνικο και πιέζετε με το δάκτυλό σας τη σφολιάτα για να κλείσει. Αφού τα έχετε ετοιμάσει όλα, τα απλώνετε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφετε με αυγό και πασπαλίζετε με πιπέρι. Τα βάζετε να ψηθούν στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν (περίπου 30 λεπτά) και όταν ψηθούν τα σερβίρετε με μια δροσερή σαλάτα και λίγη κέτσαπ.