Νηστίσιμες συνταγές για την Σαρακοστή - Νόστιμες και υγιεινές

  • Ριζότο με μανιτάρια
  • Κριθαρότο με γαρίδες και λεμόνι
  • Πατσαβουριαστή πατατόπιτα
  • Κεφτεδάκια από φακές
  • Σουπιές με σπανάκι, σέσκουλα και μυρωδικά

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα, προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα.

Η τήρηση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής χαρακτηρίζεται από τη νηστεία και την αποχή από ορισμένες τροφές.

Τα τρόφιμα που παραδοσιακά απέχουμε είναι το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρασί και το λάδι. Σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις, απέχουν μόνο από το ελαιόλαδο ενώ σε άλλες, από όλα τα φυτικά έλαια. Αφότου η αυστηρή νηστεία, σύμφωνα με τους κανόνες, απαγορεύεται το Σάββατο (με εξαίρεση το Μεγάλο Σάββατο) και την Κυριακή, το κρασί και το λάδι επιτρέπονται τα Σάββατα και τις Κυριακές. Εάν η Μεγάλη Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πέφτει κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, τότε το ψάρι, το κρασί και το λάδι, επιτρέπονται εκείνη την ημέρα.

Ωστόσο, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποφεύγονται εντελώς, έως ότου σπάσει η νηστεία, την Κυριακή του Πάσχα.

Είτε ξεκινήσετε νηστεία είτε όχι, οι συνταγές που σας προτείνουμε είναι ιδιαίτερα νόστιμες και υγιεινές. Μπορείτε να τις ετοιμάσετε για το σαρακοστιανό τραπέζι ή καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Κριθαρότο με γαρίδες και λεμόνι

Υλικά

  • 1 κούπα άβραστο κριθαράκι
  • 2 κ.σ φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 7 κ.γ. νηστίσιμο βούτυρο
  • ½ κιλό αποφλοιωμένες μεγάλες γαρίδες
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • ¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Μαγειρεύετε το κριθαράκι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις είναι έτοιμο, το σουρώνετε. Το τοποθετείτε σε ένα μεσαίο μπολ. Ρίχνετε το μαϊντανό και αλατίζετε. Σκεπάζετε το μπολ, προκειμένου να μείνει το κριθαράκι ζεστό.
Στο μεταξύ, όσο βράζετε το κριθαράκι, λιώνετε 1 κ.σ βούτυρο σε ένα αντικοκολλητικό τηγάνι, σε μεσαία φωτιά.
Αλατίζετε τις γαρίδες με το υπόλοιπο από το αλάτι.
Βάζετε τις μισές στο τηγάνι και τις σοτάρετε για 2 λεπτά. Τις βγάζετε και τις αφήνετε σε ένα πιάτο.
Λιώνετε άλλο 1 κ.σ. βούτυρο στο τηγάνι και ακολουθείτε την ίδια διαδικασία, με το υπόλοιπο από τις γαρίδες.
Λιώνετε άλλο 1.σ. βούτυρο και βάζετε το σκόρδο. Σοτάρετε για μισό λεπτό.
Ρίχνετε το χυμό του λεμονιού και το πιπέρι στις γαρίδες και τις ξαναβάζετε στο τηγάνι, που έχετε σοτάρει το σκόρδο. Μαγειρεύετε για 2 λεπτά ή μέχρι να δείτε ότι είναι έτοιμες οι γαρίδες.
Ρίχνετε και το κριθαράκι, που έχετε βράσει και ανακατεύετε.

Ριζότο με μανιτάρια

Υλικά

  • 1,5 κούπα ρύζι
  • 5 κ.σ. λάδι
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • Μισή κούπα άσπρο ξηρό κρασί
  • 3 κούπες ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε στο ζεστό λάδι το κρεμμύδι και τα μανιτάρια
Προσθέτετε το ρύζι και αλατοπιπερώνετε. Σοτάρετε ελαφρά και το ρύζι.
Ρίχνετε το κρασί και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό.
Χαμηλώνετε κι άλλο τη φωτιά και ρίχνετε λίγο ζωμό στο ρύζι και ανακατεύετε. Μόλις εξατμιστεί το υγρό, ρίχνετε πάλι λίγο από το ζωμό.
Τη διαδικασία αυτή θα την επαναλάβετε, μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός σας. Υπολογίστε, ότι σε χρόνο θα σας πάρει, περίπου στα 20 λεπτά.

Πατσαβουριαστή πατατόπιτα

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 ζωμό λαχανικών
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσο (το λευκό μέρος)
  • 2 κ.σ άνηθο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι
  • 12 φύλλα κρούστας
  • λευκό σουσάμι

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:



Κεφτεδάκια από φακές

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι φακές (200γρ.)
  • 1 ίντσα τζίντζερ (ψιλοκομμένο)
  • 4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο ή λιωμένο)
  • μισό φλιτζάνι μαϊντανό
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
  • Αλάτι για γεύση
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι ή τσίλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • Λαχανικά (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λαχανικό της επιλογής σας)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 μέτρια πατάτα (τριμμένη)
  • 1 μέτριο καρότο (τριμμένο)
  • Αλάτι για γεύση
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:



Σουπιές με σπανάκι, σέσκουλα και μυρωδικά

Για 4 μερίδες:

  • 1 κιλό σουπιές (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
  • ½ κιλό σπανάκι
  • ½ κιλό σέσκουλα
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό τις σουπιές και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό και κόβουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα.
Στη συνέχεια πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια (ή το ξερό κρεμμύδι) και τα υπόλοιπα μυρωδικά.
Προσθέτουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια (ή το κρεμμύδι) και τις σουπιές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε (στα υγρά τους) μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές (περίπου 20-30 λεπτά).
Τελευταία προσθέτουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα και τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το φαγητό να μείνει με το λάδι του (περίπου 20 λέπτά ακόμα).
Πριν σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved