Μελιτζάνες στον φούρνο με ντομάτες, βασιλικό και τυρί που λιώνει.
Ντομάτα, μελιτζάνα, βασιλικός!
Τα υλικά που φωνάζουν «καλοκαίρι στην κουζίνα»!
Εδώ συνδυάζονται υπέροχα και έτσι όπως είναι πασπαλισμένα με μπόλικα τυράκια που λιώνου, δίνουν ένα πεντανόστιμο καλοκαιρινό πιάτο που γευστικά μπορεί να σου θυμίσει πίτσα αλλά χωρίς τη ζύμη της.
Μελιτζάνες στο φούρνο με κρούστα τυριών.
Δες παρακάτω αναλυτικά τη συνταγή και τα βήματα για να τη φτιάξεις. Και μην περιοριστείς στα τυριά που χρησιμοποίησα. Χρησιμοποίησε ότι έχεις ήδη στο ψυγείο σου.
Εύκολη συνταγή και χρόνια τώρα από τις πιο δημοφιλείς καλοκαιρινές μου συνταγές.
Υ.Γ. Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.
Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.
Με 🧡 και βερίκοκα
Mamatsita
Προετοιμασία: 15'
Eκτέλεση: 200'
Υλικά
- 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
- ελαιόλαδο
- αλάτι – πιπέρι
- 5-6 ζουμερές ντομάτες
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κ. γλ. κανέλα
- φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό
- 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
Βήματα
-
Κόβω σε ροδέλες τις μελιτζάνες και τις τοποθετώ στο ρηχό ταψί του φούρνου στο οποίο έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
-
Ραντίζω τις μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνω.
-
Τις βάζω στο φούρνο (τον οποίο έχω προθερμάνει πολύ καλά) στους 200 στον αέρα, για 7 λεπτά. Στα 4 λεπτά περίπου τους αλλάζω πλευρά.
-
Στο μεταξύ ετοιμάζω τη σάλτσα. Τρίβω τις ντομάτες στον τρίφτη και τις βάζω σε ένα κατσαρολάκι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας.
-
Βράζω τη σάλτσα για 10 περίπου λεπτά,σε δυνατή φωτιά.
-
Στο πυρίμαχο σκεύος που χρησιμοποιώ βάζω μια δυο κουταλιές από τη σάλτσα, κάνω την πρώτη στρώση από μελιτζάνες, ρίχνω μερικά φρέσκα φυλλαράκια βασιλικό και μια δυο κουταλιές από την τριμμένη παρμεζάνα.
-
Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να έχω βάλει όλες τις μελιτζάνες. Η τελευταία στρώση να είναι η σάλτσα.
-
Πασπαλίζω με την υπόλοιπη τριμμένη παρμεζάνα και την τριμμένη μοτσαρέλα.
-
Ψήνω τις μελιτζάνες σε προθερμασμένου φούρνο στον αέρα στους 180 για 20 περίπου λεπτά, μέχρι τα τυριά να αποκτήσουν μια όμορφη χρυσαφένια κρούστα.
-
Tip 1: Ο καταλληλότερος βασιλικός για σάλτσες με έντονο το άρωμα και τη γεύση του είναι ο πλατύφυλλος. Αν δεν έχεις φρέσκο βασιλικό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αποξηραμένο.
-
Tip 2: Αν δεν έχεις παρμεζάνα ή και μοτσαρέλα, χρησιμοποίησε ότι τυρί διαθέτεις στο ψυγείο σου. Το φαγητό αυτό θα είναι επίσης νόστιμο, με μια κρούστα τυριών όπως ρεγκάτο, ή κασέρι, ή γραβιέρα ή ένα συνδυασμό όλων αυτών.