Πώς και γιατί πρέπει να έχετε ενεργή συμμετοχή στην εκπαίδευση των παιδιών

Για γονείς, παρέμβαση στην σχολική περίοδο

Μαρίνα Μόσχα
Πώς και γιατί πρέπει να έχετε ενεργή συμμετοχή στην εκπαίδευση των παιδιών
Bigstock

Η γονική παρέμβαση κατά τη σχολική περίοδο, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της ακαδημαϊκής επιτυχίας και της γενικότερης ανάπτυξης των παιδιών. Ο τρόπος και ο βαθμός με τον οποίο οι γονείς εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση, την αυτοπειθαρχία και το εγγενές κίνητρο των παιδιών για μάθηση.

Tips για γονείς: Φροντίζοντας την πρώιμη παιδική μάθηση

Η σημασία της αυτονομίας και της αυτοπειθαρχίας

Ένα από τα πιο σημαντικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά που οδηγούν στην επιτυχία στο σχολείο είναι η ικανότητα των παιδιών να μαθαίνουν ανεξάρτητα και να αναπτύσσουν αυτοπειθαρχία. Η αυτοπειθαρχία, σύμφωνα με έρευνες, είναι εξίσου σημαντική με την ευφυΐα για την ακαδημαϊκή επιτυχία. Ως γονείς προσπαθήστε να καλλιεργήσετε αυτά τα χαρακτηριστικά, προσφέροντας υποστήριξη από τη μία αλλά χωρίς να «πνίγετε» την ανεξαρτησία του παιδιού σας. Η ενθάρρυνση της εγγενούς επιθυμίας για μάθηση – δηλαδή, το παιδί να μαθαίνει για χάρη της μάθησης και όχι απλώς για να ικανοποιήσει τους γονείς ή τους δασκάλους – είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Μάλιστα και πάλι έχει φανεί ερευνητικά ότι η υπερβολική πίεση για υψηλούς βαθμούς μπορεί να μειώσει αυτό το εγγενές κίνητρο και να δημιουργήσει περιττό άγχος.

epistrofoi-sto-sxoleio-lathi-gonion.jpg

Βρίσκοντας την ισορροπία με τις εξωσχολικές δραστηριότητες μετά το σχολείο

Η καθοδηγητική παρέμβαση των γονέων

Η δική σας ενεργή συμμετοχή στην εκπαίδευση των παιδιών σας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ακαδημαϊκή τους απόδοση. Η δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος στο σπίτι με έμφαση στη σημασία της εκπαίδευσης, είναι καθοριστική. Για να καταφέρετε αυτό, χρειάζεται να αναπτύξετε και να διατηρήσετε καλή επικοινωνία με τα παιδιά σας σχετικά με τις σχολικές τους δραστηριότητες, καλή συνεργασία με τους δασκάλους τους, να συμμετέχετε σε ομάδες γονέων ώστε να δώσετε και στα μικρά σας το παράδειγμα συμμετοχής τους σε σχολικές δραστηριότητες, όπως ο εθελοντισμός. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι χρειάζεται να βρείτε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην καθοδηγητική σας παρέμβαση, έτσι ώστε να αποφύγετε τις υπερβολές, οι οποίες κάθε άλλο παρά καλό θα κάνουν στα παιδιά σας.

Ολοήμερο για το σχολικό έτος 2024-2025 - Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις εκπρόθεσμες εγγραφές

Εμπλοκή στην εργασία και ο ρόλος του μπαμπά

Η εμπλοκή των γονιών χρειάζεται να είναι υποστηρικτική, αλλά όχι καταπιεστική προς τις ευθύνες των παιδιών. Η παρέμβαση θα πρέπει να επικεντρώνεται στην καθοδήγηση και όχι στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ιδιαίτερα σημαντική μάλιστα, είναι και η συμμετοχή των μπαμπάδων στη μαθησιακή διαδικασία. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά των οποίων οι πατέρες εμπλέκονται ενεργά, είτε μοιράζονται είτε όχι το ίδιο σπίτι, παρουσιάζουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αυτή η συμμετοχή είναι κρίσιμη, κυρίως για τα παιδιά χωρισμένων γονιών, όπου η ενεργή εμπλοκή του πατέρα μπορεί να προσφέρει σημαντική σταθερότητα και υποστήριξη.

Πώς στηρίζουμε τα παιδιά κατά την επιστροφή στο σχολείο;

Η γονική παρέμβαση στην εκπαίδευση κατά τη σχολική περίοδο είναι πολυδιάστατη και απαιτεί προσεκτική ισορροπία ανάμεσα στην υποστήριξη και στην αυτονομία τους. Η καλλιέργεια της αυτοπειθαρχίας, της ανεξαρτησίας και του εγγενούς κινήτρου για μάθηση, σε συνδυασμό με την ενεργή αλλά όχι υπερβολική εμπλοκή, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας να επιτύχουν ακαδημαϊκά και να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

5 φράσεις που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μια καλή σχέση με τον δάσκαλο του παιδιού σας

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved