Γλυκιά χωριάτικη κολοκυθόπιτα με ρύζι

Μαργαρίτα Νικολάου
Γλυκιά χωριάτικη κολοκυθόπιτα με ρύζι
Bigstock

Μια νόστιμη πίτα που μπορείτε να φτιάξετε με έτοιμο χωριάτικο φύλλο ή σπιτικό.

Οι χωριάτικες πίτες είναι συνδυασμένες με τα παιδικά μου χρόνια. Δεν υπήρχε εβδομάδα που να μην έφτιαχνε έστω μια φορά πίτα η γιαγιά μου. Ανάλογα την εποχή άλλαζαν και οι γεύσεις στις πίτες.

Τον χειμώνα συνήθιζε να φτιάχνει χορτόπιτες και τυρόπιτες ή ζυμαρόπιτες (δείτε εδώ μια συνταγή) ενώ το καλοκαίρι την τιμητική τους είχαν οι κολοκυθόπιτες. Αλμυρές ή γλυκές.

Ο κήπος μας εκτός από ντοματιές, αγγουριές, μελιτζανιές και φασολιές, είχε και κολοκυθιές. Άλλες έβγαζαν μικρά κολοκυθάκια και άλλες μεγάλες κολοκύθες, που προορίζονταν για αυτές τις νόστιμες πίτες. Αγαπημένη μου; Η γλυκιά κολοκυθόπιτα. Αυτή η νόστιμη πιτα με το τραγανό φύλλο και τη ζαχαρένια γέμιση. Αν δε είχε και λίγη κανέλα μέσα μαζί με λίγο ρυζάκι; Τότε μπορούσα να φάω όλο το ταψί. Στην κυριολεξία.

Νηστίσιμη σπανακόπιτα από τον Απόστολο Ρουβά

Κάθε φορά που έφτιαχνε τις πίτες της η γιαγιά μου, ζωνόμουν με την ποδιά μου, μάζευα τα μαλλιά για να μην πέσει καμία τρίχα μέσα στο ζυμάρι ή τη ζύμη και βοηθούσα και εγώ όσο μπορούσα. Την παρατηρούσα με τι μαστοριά έφτιαχνε τα μεγάλα στρογγυλά και διάφανα φύλλα με τον πλάστη της. Κάθε φορά τα βήματα ήταν ίδια. Μια ιεροτελεστία για να βγει νόστιμη η πίτα της.

Τα χρόνια πέρασαν και όλα αυτά έγιναν όμορφες αναμνήσεις για εμένα και έμπνευση στο δικό μου σπιτικό. Στο σπίτι φτιάχνω πίτες. Ίσως όχι με την ίδια ευλάβεια, αλλά με την ίδια αγάπη και έχοντας αυτές τις αναμνήσεις στο πίσω μέρος του μυαλού μου.

Αν έχω όρεξη ανοίγω φύλλο, αν πάλι όχι, αγοράζω έτοιμο φύλλο και απλά φτιάχνω με αγάπη τη γέμιση της πίτας. Έτσι αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτή τη γλυκιά κολοκυθόπιτα, συνταγή της γιαγιάς μου, δεν έχετε παρά να αγοράσετε τα υλικά που θα χρειαστείτε, να ανασκουμπωθείτε, να φορέσετε ποδιά και να μαζέψετε τα μαλλιά σας.

Συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα με ρύζι

Προετοιμασία: 10'

Eκτέλεση: 15'

Υλικά

  • 1 κιλό τριμμένη κίτρινη ή πορτοκαλί κολοκύθα
  • 2 χούφτες ρύζι φάνσυ
  • 7-9 φύλλα χωριάτικα (χειροποίητα ή έτοιμα)
  • 4-5 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κ.τ.γ. κανέλα

Βήματα

  • Σουρώστε την τριμμένη κολοκύθα σας και στύψτε τη ώστε να φύγουν τα υγρά της.
  • Βάλτε έπειτα τη σουρωμένη κολοκύθα σε ένα μπολ.
  • Ρίξτε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, την κανέλα και το ρύζι.
  • Ανακατέψτε καλά.
  • Δοκιμάστε λίγο τριμμένο κολοκύθι και δείτε αν θέλετε να έχει πιο γλυκιά γεύση.
  • Αφού είναι έτοιμη η γέμισή σας, περάστε στο στρώσιμο της πίτας.
  • Λαδώστε πολύ καλά το ταψί σας και στρώστε το ένα φύλλο.
  • Λαδώστε το φύλλο και βάλτε ακόμη ένα.
  • Βάλτε από πάνω λίγη από τη γέμιση και απλώστε τη εδώ και εκεί. (αραιά)
  • Στρώστε ένα ακόμη φύλλο και ρίξτε πάλι γέμιση.
  • Ακολουθήστε ακόμη μία ή δύο φορές την ίδια διαδικασία.
  • Για το τέλος κρατήστε δύο φύλλα.
  • Μετά την τελευταία στρώση γέμισης, βάλτε το ένα φύλλο, από τα δύο που κρατήσατε.
  • Ραντίστε το με ελαιόλαδο και βάλτε από πάνω το τελευταίο φύλλο.
  • Γυρίστε τις άκρες, ραντίστε τις με ελαιόλαδο.
  • Με ένα μαχαίρι, κόψτε προσεκτικά σε κομμάτια.
  • Πάρτε το μπολ που είχε τη γέμιση μέσα και ρίξτε λίγο νεράκι. Ξεπλύνετε τα τοιχώματα και ρίξτε το νεράκι εδώ και εκεί πάνω από την πίτα σας.
  • Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και βάλτε στον φούρνο.
  • Ψήστε στους 180 C μέχρι να ροδίσει και μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved