Ποια μπαχαρικά είναι ασφαλή την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κατανάλωση μπαχαρικών στην εγκυμοσύνη.

Ποια μπαχαρικά είναι ασφαλή την περίοδο της εγκυμοσύνης
Bigstock

Την περίοδο της εγκυμοσύνης η διατροφή που ακολουθεί η μέλλουσα μαμά είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου. Κάποιες τροφές όπως τα ωμά κρέατα και ψάρια πρέπει να αποφεύγονται, η καφεΐνη πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας προσφέρουν στη μαμά και το μωρό τα συστατικά που χρειάζονται. Τι ισχύει όμως για τα μπαχαρικά; Είναι όλα ασφαλή την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Τα μπαχαρικά δίνουν άρωμα και γεύση στα φαγητά, τα οποία οφείλουν στα ενεργά συστατικά τους όπως είναι τα αλκαλοειδή, τα αιθέρια έλαια, τα φλαβονοειδή και οι σαπωνίνες. Η Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης αναφέρει ότι το κατά πόσο ένα μπαχαρικό θεωρείται ασφαλές ή όχι δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί, καθώς εξαρτάται από το πώς χρησιμοποιείται και την ποσότητα.

Για παράδειγμα, όταν η καταναλώνονται συχνά αλλά σε μικρές ποσότητες, δεν φαίνεται να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις. Επίσης, δεν έχουν όλα τα μπαχαρικά μελετηθεί για πιθανές επιδράσεις στην υγεία της εγκύου και την ανάπτυξη του μωρού.

Ποια μπαχαρικά είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη

Παρακάτω μία λίστα με τα μπαχαρικά που μπορείτε να καταναλώνετε με ασφάλεια στην εγικυμοσύνη σας.

1. Κανέλα

Η κανέλα είναι ο αποξηραμένος φλοιός του δέντρου Cinnamomum verum, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη δάφνη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ολόκληρο είτε αλεσμένο και το ιδιαίτερο άρωμά του μαζί με την ευχάριστη και γλυκιά γεύση του ταιριάζει σε γλυκά και αλμυρά πιάτα .

Η κανέλα είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές και ιατρικές της ιδιότητες από την αρχαιότητα. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε για να για να θεραπεύσει μία σειρά από ιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με το αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα ή γυναικολογικές παθήσεις.

Τις τελευταίες δεκαετίες έρευνες έχουν αποδείξει πως οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, οι οποίες ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Η «λάμψη της εγκυμοσύνης» υπάρχει πραγματικά;

kanela.jpg

2. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι αρωματικό και έχει ελαφρώς πικάντικη γεύση. Χρησιμοποιείται σε γλυκιές και αλμυρές συνταγές και ξεχωρίζει για τις αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και πεπτικές του ιδιότητες. Έρευνες δείχνουν ότι την περίοδο της εγκυμοσύνης προσφέρει ανακούφιση σε συμπτώματα ναυτίας , ωστόσο, προτείνεται να μην καταναλώνετε πάνω από 1 γραμμάριο την ημέρα.

ginger-shots-sfinakia-me-kourkouma-(3).jpg

3. Σπόροι μουστάρδας

Οι σπόροι μπορεί να είναι λευκοί, καστανοκίτρινοι ή μαύροι. Οι αλεσμένοι κίτρινοι σπόροι είναι ουσιαστικά η κλασική μουστάρδα η οποία έχει όξινη ή κάποιες φορές και πικάντικη γεύση. Θεωρείται ασφαλής την περίοδο της εγκυμοσύνης, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, η μαύρη μουστάρδα η οποία παρασκευάζεται από μαύρους σπόρους, συστήνεται να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη και αυτό γιατί δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να υποστηρίζουν την ασφάλειά τους.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: 7 superfoods που πρέπει να δοκιμάσετε

4. Γαρίφαλο

Είναι ένα από τα πιο πλούσια μπαχαρικά σε ένα αιθέριο έλαιο που ονομάζεται ευγενόλη, που υπάρχει επίσης στην κανέλα , το φύλλο δάφνης και το μοσχοκάρυδο. Είναι ικανό να ανακουφίσει πεπτικές διαταραχές όπως ναυτία και έμετο , επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

5. Σκόνη σκόρδου

Από την αρχαιότητα ακόμα, το σκόρδο χρησιμοποιείται για μαγειρικούς σκοπούς, ιδιαίτερα ως καρύκευμα και μαρινάδα για κρέας και ψάρι . Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε λαχανικά. Ιδανικά αποφύγετε την υπερκατανάλωση αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις για το έμβρυο .

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: 5 φρούτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Με μέτρο επίσης θα πρέπει να καταναλώνονται και άλλα μπαχαρικά που μπορεί να προτιμάται όπως είναι το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο , το σαφράν, το κύμινο και ο κουρκουμάς.

Με πληροφορίες από: youaremom.com

Πρώτη δημοσίευση 03/08/2023, ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved