Κόπωση στην εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο - Πώς να την καταπολεμήσετε
«Αν έχετε άγχος για τον επικείμενο τοκετό, η μυϊκή χαλάρωση και οι βαθιές αναπνοές μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε».
Η κόπωση κατά την εγκυμοσύνη είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που προκαλείται από τις αλλαγές των ορμονών, του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, το άγχος και οι σωματικές αλλαγές μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας.
Για να καταπολεμήσετε την κόπωση της εγκυμοσύνης, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές που αφορούν το εκάστοτε από τα τρία τρίμηνα.
Πρώτο τρίμηνο
Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης διαρκεί μέχρι το τέλος της 13ης εβδομάδας. Πότε, όμως, κορυφώνεται η κόπωση του πρώτου τριμήνου; Κατά τη διάρκεια των πρώτων 11 εβδομάδων περίπου, μπορεί να αισθάνεστε πολύ πιο κουρασμένη από ό,τι πριν.
1. Αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης
Η δρ Faina Gelman-Nisanov, MD και μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων εξηγεί: «Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, η ορμόνη της εγκυμοσύνης, η βήτα-HCG, διπλασιάζεται κάθε 48 ώρες. Αυτή η ταχεία αύξηση, μαζί με τις αυξήσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης , δημιουργεί μια κοινή παρενέργεια κόπωσης που τείνει να υποχωρεί μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης».
2. Αλλαγές στο σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση
Ο όγκος του αίματος αυξάνεται, επίσης, για να υποστηρίξει τον αναπτυσσόμενο πλακούντα και το έμβρυο, γεγονός που μπορεί να κάνει την καρδιά να αντλεί πιο γρήγορα, σύμφωνα με το John Hopkins Medicine. Παράλληλα, οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται σωστά το σάκχαρο στο αίμα.
3. Συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές
Μπορεί επίσης να έχετε πολύ άγχος για τις αλλαγές που έρχονται με την άφιξη του μωρού.
Χρήσιμες συμβουλές για το πρώτο τρίμηνο
1. Δώστε προτεραιότητα στην ξεκούραση και τον ύπνο
Να είστε ευγενικές με το σώμα σας και το μωρό σας. Κοιμηθείτε και ξεκουραστείτε αρκετά, ακόμη και αν έχετε συνηθίσει να είστε πιο δραστήριες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
2. Τηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή
Η δρ Lauren Mardeusz, RD, LDN, είναι διατροφολόγος και επισημαίνει: «Η πρόσληψη υδατανθράκων σε συνδυασμό με αρκετή πρωτεΐνη θα βοηθήσει να μην αισθάνεστε τόσο υποτονικές»
3. Μείνετε δραστήριες
Ακόμη και αν είστε κουρασμένες, δοκιμάστε μια ελαφριά άσκηση όπως το περπάτημα. Ο καθαρός αέρας μπορεί να σας ηρεμήσει και ίσως να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε δραστηριότητες όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, το να περνάτε χρόνο στη φύση ή να παρακολουθείτε αγαπημένες σειρές για να καταπολεμήσετε το άγχος.
Δεύτερο τρίμηνο
1. Βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο
Επόμενο στο χρονοδιάγραμμα της κύησης είναι το δεύτερο τρίμηνο , το οποίο διαρκεί από την 14η έως την 26η εβδομάδα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η κόπωση από το πρώτο τρίμηνο έχει αρχίσει να μειώνεται.
2. Αλλαγές στις ορμόνες και στην κυκλοφορία του αίματος
Το σώμα εξακολουθεί να παράγει περισσότερο αίμα για να υποστηρίξει το έμβρυο και εξακολουθεί να έχει υψηλότερα επίπεδα ορμονών. Αυτό μπορεί να κάνει τους βλεννογόνους αδένες να πρηστούν και να αιμορραγήσουν, οδηγώντας σε βουλωμένη μύτη και ρινορραγία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο . Ωστόσο, η πτώση της χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένες κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.
3. Φουσκωμένη κοιλίτσα και σωματική καταπόνηση
Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία η κοιλίτσα σας αρχίζει να φουσκώνει. Μπορεί να αισθάνεστε μεγαλύτερη σωματική καταπόνηση καθώς η κοιλιά σας μεγαλώνει.
Πώς να «καταπολεμήσετε» την κόπωση του δεύτερου τριμήνου
1. Καθιερώστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου
Το να «εκπαιδεύσετε» το σώμα σας να χαλαρώνει συγκεκριμένες ώρες μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
2. Δοκιμάστε προγεννητική γιόγκα ή ήπιες ασκήσεις stretching
Η δρ Shari Miller, κλινική ορθοπεδική γιατρός σημειώνει: « Η μείωση των ενοχλήσεων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, κάνοντας ασκήσεις κινητικότητας και ευλυγισίας τη νύχτα, βοηθά σε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης»
3. Τρώτε συχνά και μικρά γεύματα
Τα μικρά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ναυτίας, της καούρας ή και των στομαχικών διαταραχών.
4. Παραμείνετε ενυδατωμένες
Η αύξηση της κατανάλωσης νερού μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των πρόσθετων υγρών για την παραγωγή αμνιακού υγρού .
Τρίτο τρίμηνο
Πότε αρχίζει η κόπωση του τρίτου τριμήνου; Από την 27η έως 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης έρχονται νέες προκλήσεις που σχετίζονται με την κόπωση .
Σε αυτή τη φάση, οι σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές μπορεί να εμποδίσουν τον ύπνο, οδηγώντας στην κόπωση του τρίτου τριμήνου.
1. Αύξηση του σωματικού βάρους και σωματική δυσφορία
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου, είναι λογικό να παίρνετε μισό έως 1 κιλό την εβδομάδα.
2. Συχνοουρία και διαταραχές ύπνου
Πλέον, το μωρό πιέζει περισσότερο την ουροδόχο κύστη και μπορεί να νιώθετε κλωτσιές τη νύχτα.
3. Άγχος και προσμονή του τοκετού
Συμβουλές για την καταπολέμηση της κόπωσης του τρίτου τριμήνου
1. Χρησιμοποιήστε υποστηρικτικά μαξιλάρια για καλύτερο ύπνο
Μπορείτε να βρείτε ειδικά μαξιλάρια εγκυμοσύνης που θα σας βοηθήσουν να έχετε έναν καλό ύπνο.
2. Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις βαθιάς αναπνοής
Αν έχετε άγχος για τον επικείμενο τοκετό , η μυϊκή χαλάρωση και οι βαθιές αναπνοές μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε.
3. Φορέστε άνετα παπούτσια
4. Βρείτε χρόνο για αυτοφροντίδα
Διαλογιστείτε ή δείτε τις αγαπήμενες σας ταινίες .
Πηγή: cnet.com