Εγκυμοσύνη: 10 ενδιαφέροντα facts για το πώς αλλάζει το δέρμα

Bigstock

Είναι σημαντικό να ενυδατώνετε το δέρμα σας όταν είστε έγκυος, να πίνετε πολλά υγρά και να αποφεύγετε τη ζέστη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το δέρμα σας μπορεί να παρουσιάσει αλλαγές που είναι χαρακτηριστικές αυτής της περιόδου. Αν και δεν είναι σοβαρές, είναι καλό να τις αναγνωρίζετε για να ξέρετε πώς να τις αντιμετωπίσετε.

1. Παροδική υπερμελάγχρωση της γραμμής στην κοιλιακή χώρα

Η linea nigra εμφανίζεται συνήθως γύρω στο δεύτερο τρίμηνο λόγω των εμφανών ορμονικών αλλαγών. Μάλιστα, όσο περνά ο καιρός μπορεί να σκουραίνει όλο και περισσότερο.

2. Αυξάνεται η λάμψη του δέρματος

Το δέρμα των εγκύων χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη λάμψη. Αφενός, αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, όπως εξηγείται σε έρευνα από το Indian Journal of Dermatology, Veneorology and Leprology.

3. Τα εξανθήματα από τη ζέστη είναι συνηθισμένα

Τα δερματικά εξανθήματα προκαλούνται από την εφίδρωση και ως αποτέλεσμα της ζέστης. Είναι, επίσης, σύνηθες τα κνησμώδη εξανθήματα να εμφανίζονται στην περιοχή της κοιλιάς και μπορεί να εξαπλωθούν στα πόδια, τους γλουτούς και τα χέρια. Ωστόσο, δεν είναι κάτι το σοβαρό.

3 μύθοι για την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη: Επηρεάζει τις λιγούρες το φύλο του μωρού;

4. Εμφάνιση κηλίδων ή ελιών

Οι κηλίδες διαφόρων τύπων είναι επίσης συχνές, ιδίως στην περιοχή του προσώπου. Αν και συνήθως εξαφανίζονται μετά τον τοκετό, είναι καλύτερο να προσπαθείτε να τις «προλάβετε» με την καθημερινή και συχνή χρήση αντηλιακού .

Οι μελαγχρωματικές κηλίδες εμφανίζονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων τριμήνων της εγκυμοσύνης.

5. Τα ξεσπάσματα ακμής είναι χαρακτηριστικά

Η ακμή είναι συχνή κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, σε γυναίκες που είχαν ήδη σπυράκια ακμής πριν μείνουν έγκυοι, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί.

Η πιθανή αιτία είναι η υπερβολική διέγερση της παραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες.

6. Το δέρμα υφίσταται μικροτραυματισμούς

Οι ραγάδες εμφανίζονται συχνά σε διάφορα σημεία του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, δημιουργούνται από τη ρήξη των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης ως αποτέλεσμα απότομου ή υπερβολικού τεντώματος του δέρματος.

Οι περιοχές που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν είναι το στήθος, η κοιλιά, οι μηροί και οι γλουτοί. Αρχικά, είναι κόκκινες και στη συνέχεια γίνονται υπόλευκες.

7. Οι ραγάδες αλλάζουν ανάλογα με την περιοχή του σώματος

Το δέρμα επουλώνει με διαφορετικό τρόπο, αναλόγως το σημείο του σώματος. Η περιοχή του λαιμού και του στήθους είναι δύο από τις περιοχές που «κινδυνεύουν» περισσότερο να εμφανίσουν υπερτροφικές ή κελοειδείς ουλές.

Μαμά μοιράζεται τις συμβουλές της για την αποφυγή ραγάδων

Viral Tik Tok βίντεο: Μια μαμά αποκαλύπτει την εγκυμοσύνη στους γονείς της με ξεκαρδιστικό τρόπο

8. Το δέρμα έχει μνήμη

Οι κηλίδες προκαλούνται από την αλλοίωση των χρωστικών κυττάρων, δηλαδή των μελανοκυττάρων. Ως εκ τούτου, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά τη συνεχή χρήση αντηλιακού και την αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες.

9. Το πάχος του δέρματος ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή του σώματος

Το πάχος της επιφάνειας του δέρματος διαφέρει ανάλογα με την περιοχή του σώματος. Για παράδειγμα, το δέρμα στην κοιλιά είναι αρκετά λεπτό για να επιτρέπει στο μωρό να αναπτυχθεί σωστά, ενώ το δέρμα στο πέλμα των ποδιών είναι το πιο παχύ.

Το δέρμα λειτουργεί ως προστατευτικός φραγμός στο σώμα, γι' αυτό και το πάχος του είναι διαφορετικό σε κάθε περιοχή. Ακόμη και σε όλο το μήκος του, άλλα χαρακτηριστικά του δέρματος, όπως το χρώμα και η υφή, ποικίλλουν.

10. Ο καλύτερος σύμμαχός σας είναι το αντηλιακό

Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς για να προστατεύει την επιφάνεια του δέρματος και τις υπερμελαγχρωμίες που μπορεί να εμφανιστούν. Συνιστώνται αντηλιακά που παρέχουν προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB, με δείκτη προστασίας 30SPF ή υψηλότερο.

Παράλληλα, θα πρέπει να εφαρμόζεται 15 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved