Τι αλλαγές να περιμένετε στην ψυχολογία σας κατά την κύηση
Η εγκυμοσύνη είναι από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους στη ζωή της γυναίκας! Αληθεύει;

Είναι αλήθεια, πως η εγκυμοσύνη έχει θεωρηθεί ως μία περίοδος γεμάτη από έντονα συναισθήματα ευτυχίας….
Ψυχολογία εγκύου: Όλα όσα νιώθει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Όμως, όπως και πολλές κυοφορούσες διαπίστωσαν, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι…
Οι αλλαγές, που μία γυναίκα βιώνει κατά τη διάρκεια της κύησης τόσο στο σώμα της, όσο και στην ψυχή της, είναι αφενός εντυπωσιακές, αφετέρου ιδιαίτερα απότομες.

9
Η εγκυμοσύνη επηρεάζει την ψυχική κατάσταση της γυναίκας κατά τρόπον καταλυτικό μεn, αλλά όχι πάντα απολύτως «θετικό» δε. Η κύηση είναι συχνά συνυφασμένη, όχι μόνο με αισθήματα ευτυχίας και γλυκιάς προσμονής, αλλά και με ψυχολογικό βάρος, το οποίο η γυναίκα συχνά εκφράζει στο σύντροφο, αλλά και στον περίγυρό της.
Ψυχολογικές μεταπτώσεις στην εγκυμοσύνη: Πώς να τις αντιμετωπίσετε
Οι ορμόνες της κύησης επηρεάζουν την ψυχολογία της γυναίκας;
Σύμφωνα με την παλαιότερη επικρατούσα άποψη οι ορμόνες της κύησης ασκούν τρόπον τινά προστατευτική δράση, όσον αφορά την ψυχολογία της γυναίκας. Όμως, πλέον η θεωρία αυτή έχει εν πολλοίς ανατραπεί. Φαίνεται μάλιστα πως, σημαντικό ποσοστό των γυναικών κατά την κύηση αναφέρουν σημεία ψυχικής κόπωσης, ακόμα και κατάπτωσης. Σύμφωνα δε με κάποιους επιστήμονες, το ποσοστό των γυναικών αυτών ενδέχεται και να αγγίζει ακόμα και το 20% των εγκύων.
Εντούτοις, αν και η δράση των ορμονών είναι εν μέρει «υπεύθυνη» για τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της γυναίκας στην κύηση, δεν είναι το μοναδικό αίτιό τους. Αυτή καθαυτή η κύηση επισύρει και άλλους παράγοντες, που επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχολογία της γυναίκας.
Από την επιβεβαίωση ήδη της κύησης με κάποια εργαστηριακή εξέταση ή με κάποιο test κύησης φαρμακείου, η ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας αρχίζει να μεταβάλλεται.
Οι παράγοντες που ασκούν επιρροή στην ψυχολογική κατάσταση της εγκύου μεταβάλλονται ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης, που η αυτή διανύει.
Η ψυχική υγεία της εγκύου επιδρά στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου
Ποιοι είναι οι παράγοντες, που επηρεάζουν την ψυχολογία της γυναίκας κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης;

Οι ορμονικές αλλαγές
Στο πρώτο τρίμηνο η μεταβολή στα επίπεδα των ορμονών της κύησης είναι απότομη – έχει χαρακτηρισθεί ακόμα και «βίαιη» και αναλόγως «έντονη» είναι και η επίδραση των συγκεκριμένων ορμονών στην ψυχική κατάσταση της γυναίκας. Θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς, πως η έγκυος δεν έχει το χρόνο να «προσαρμοστεί» στα διαρκώς και ραγδαίως εντεινόμενα ορμονικά ερεθίσματα. Έτσι συχνά η ψυχολογία της – εξαιτίας και των ερεθισμάτων αυτών – εμφανίζει απότομες μεταπτώσεις, οι οποίες μάλιστα έρχονται συχνά χωρίς καμία προειδοποίηση.
Το άγχος
Κατά το πρώτο τρίμηνο οι πιθανότητες αποβολής είναι σχετικά υψηλές. Η επίγνωση των πιθανοτήτων αυτών επόμενον είναι να σχετίζεται και με αναλόγως υψηλό άγχος, ιδιαίτερα, αν η γυναίκα είχε ήδη αποβολή στο παρελθόν.
Αμφιβολίες…
Δεν είναι λίγες οι φορές, που η έγκυος κατά το πρώτο τρίμηνο ταλανίζεται από μύχιες αμφιβολίες: «Το θέλω πραγματικά το παιδί;», «Είμαι ικανή να το μεγαλώσω, όπως πρέπει;», «Θα τα καταφέρω να ανταπεξέλθω στις δυσκολίες;». Αν μάλιστα η εγκυμοσύνη δεν ήταν «προγραμματισμένη», οι αμφιβολίες αυτές είναι ενίοτε πιο έντονες και «βασανιστικές»…
Οι δυσκολίες επίτευξης της κύησης είναι συχνά επιβαρυντικός παράγων για την ψυχολογία της γυναίκας ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Σε τέτοιες περιπτώσεις η έγκυος ενίοτε αισθάνεται, πως η κύηση, που με δυσκολία επετεύχθη, βρίσκεται υπό συνεχή «απειλή» και δεν αποκλείεται να σκέφτεται, ότι αν και αυτή «χαθεί» τότε δεν θα καταφέρει να μείνει ξανά έγκυος. Τέτοιες σκέψεις καθίστανται πιο έντονες σε περιπτώσεις, που η γυναίκα χρειάσθηκε να καταφύγει σε μεθόδους υποβοηθουμένης αναπαραγωγής.
Τα συμπτώματα της κύησης
Σίγουρα το αίσθημα ναυτίας και οι έμετοι, που αρκετές γυναίκες αναφέρουν κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης δεν βοηθάνε την ψυχολογία της…
Οι οκτώ πιο συνηθισμένοι φόβοι των εγκύων
Πώς αλλάζει η ψυχολογία της γυναίκα στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης;

Το δεύτερο τρίμηνο είναι κατά κανόνα αρκετά πιο «ήρεμο», από το «τρικυμιώδες πρώτο τρίμηνο. Οι περισσότερες γυναίκες, που διανύουν το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης περιγράφουν τη διάθεσή τους ως πιο «ανάλαφρη», τουλάχιστον εν συγκρίσει με το πρώτο τρίμηνο. Παράγοντες, που συμβάλλουν στην αλλαγή αυτή είναι:
- Η μείωση του φόβου αποβολής
Κατά το δεύτερο τρίμηνο ο κίνδυνος αποβολής εν τοις πράγμασι μειώνεται δραματικά.
- Η υποχώρηση των «ενοχλητικών» συμπτωμάτων του πρώτου τριμήνου
Η ναυτία και οι έμετοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων υποχωρούν σημαντικά ήδη από τις αρχές του δευτέρου τριμήνου της κύησης, ενώ συνήθως επιστρέφει και η όρεξη για φαΐ, η οποία συνδέεται και με την «ελευθερία» στην επιλογή των γευμάτων.
- Ξεκινάει η «επικοινωνία» με το έμβρυο
Όταν μιλάμε για «επικοινωνία» μητέρας και μωρού, δεν αναφερόμαστε σε κάποιο είδος «διάλογο», που ξεκινά. Όμως στο δεύτερο τρίμηνο για πρώτη φορά το μωράκι κάνει αισθητή την παρουσία του!
Η καταγραφή από τη μητέρα για πρώτη φορά των εμβρυϊκών κινήσεων αποτελεί και ένα σημαντικό ορόσημο του δεύτερου τριμήνου. Όπως λέμε η μέλλουσα μαμά «ακούει» για πρώτη φορά το μωρό της. Η στιγμή της πρώτης αυτής «επικοινωνίας» είναι συγκλονιστική και φαίνεται πως σε σημαντικό βαθμό αποτελεί και την αφετηρία της σφυρηλάτησης του δεσμού μητέρας και παιδιού, ενώ οι κινήσεις του εμβρύου δρουν τρόπον τινά και «καθησυχαστικά», αφού χάρη σε αυτές η κυοφορούσα αισθάνεται, ότι το μωρό της είναι καλά.
- Αρχίζει να φαίνεται η κοιλιά
Η εμφάνιση της «κοιλίτσας» είναι και ένα από τα πρώτα σημάδια, που κάνουν τη γυναίκα να «αισθανθεί» πλέον έγκυος και να αρχίσει να συνειδητοποιεί την ύπαρξη της εγκυμοσύνης της από μόνη της, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί σε εξετάσεις, είτε αιματολογικές για την επιβεβαίωση της κύησης, είτε σε υπερηχογραφικό έλεγχο. Συνήθως, μόλις η γυναίκα δει το φούσκωμα αρχίζει να αισθάνεται εντονότερη την γλυκιά προσμονή μέχρι να πάρει το μωράκι της αγκαλιά.
- Βελτίωση της σεξουαλικής ζωής
Ο κατευνασμός του φόβου της αποβολής, ο οποίος δρα ανασταλτικά σε ό,τι αφορά την ερωτική επιθυμία αφενός, αλλά και η αύξηση των κολπικών υγρών αφετέρου, ενδέχεται να αυξήσουν αισθητά την ερωτική διάθεση της γυναίκας.
Αρκετές μάλιστα γυναίκες αναφέρουν, πως στο δεύτερο τρίμηνο μπορούν να φθάσουν πιο εύκολα σε οργασμό ή ακόμα και σε πολλαπλούς οργασμούς.
Είναι ασφαλή τα αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη; Η ψυχολόγος μας εξηγεί
Πώς αλλάζει η ψυχολογία της γυναίκας κατά το τρίτο τρίμηνο;

Το «ραντεβού» με το μωράκι σας πλησιάζει και τρόπον τινά το γεγονός αυτό σας βοηθάει να συνειδητοποιήσετε, πως σύντομα πλέον η οικογένειά σας θα αποκτήσει νέο μέλος.
Το μωρό στο τρίτο τρίμηνο αποκτά στη συνείδηση τόσο της εγκύου, όσο και των οικείων της, υπόσταση και αυτόνομη ταυτότητα. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο, που όλοι αναφέρονται πλέον στο μωρό. Συχνά μάλιστα χρησιμοποιούνται και διάφορα υποκοριστικά και χαϊδευτικά προσωνύμια. Αν μάλιστα έχει αποφασιστεί και το όνομά του, αφού πλέον μπορούμε να δούμε το φύλο του νωρίς στην κύηση, κάποιοι δεν θα διστάσουν να το χρησιμοποιήσουν, όταν μιλάνε για αυτό.
Όμως συχνά επανέρχεται και το άγχος. Το άγχος του τρίτου τριμήνου διαφέρει από το άγχος του πρώτου, αφού το «απειλητικό» αντικείμενο δεν είναι πια το ενδεχόμενο αποβολής, αλλά αυτή καθαυτή η διαδικασία του τοκετού. Μάλιστα, οι σχετικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο, αλλά ενίοτε και οι συζητήσεις με τον περίγυρο αντί να κατευνάσουν το άγχος αυτό, το εντείνουν, αφού οι όποιες πληροφορίες λαμβάνονται από τέτοιες «πηγές» είναι συχνά «διανθισμένες» με τις αναμνήσεις του γράφοντος ή του ομιλούντος και «χρωματισμένες» με την ψυχική φόρτιση, που ο γράφων ή ο ομιλών αισθάνεται, όταν περιγράφει τις σχετικές εμπειρίες.
Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ