Ζύμη για πίτσα με γάλα - Εύκολη και αφράτη

Το μυστικό της πίτσας δεν είναι άλλο από τη ζύμη φυσικά.

Ζύμη για πίτσα με γάλα - Εύκολη και αφράτη
Bigstock

Είτε την προτιμάτε λεπτή, τραγανή ή αφράτη, το σίγουρο είναι ένα: η ζύμη είναι αυτή που κάνει μια πίτσα να ξεχωρίζει.

Eύκολη ζύμη για πίτσα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υπάρχουν δύο βασικά είδη πίτσας, η ιταλική και η καναδέζικη. Η ιταλική πίτσα έχει λεπτή ζύμη και συνήθως περιορισμένο αριθμό υλικών ανά πίτσα (πιο συγκεκριμένα εξαρτάται από τη φαντασία του μάγειρα) και είναι ατομική. Η καναδέζικη έχει πιο χοντρή ζύμη και συνήθως έχει πληθώρα υλικών επάνω. Η καναδέζικη υπάρχει κατά κανόνα σε τρία μεγέθη: ατομική, οικογενειακή (ή μεσαία) και γίγας.

zimi-gia-pitsa.jpg

Βασική ζύμη για πίτσα - Εύκολη και τραγανή

Κι ενώ η πίτσα έχει ιταλική προέλευση ως προς τον τρόπο παρασκευής της, σύγχρονες μελέτες αναφέρουν πώς η πίτσα μάλλον οφείλει το σχήμα της στους Πέρσες, οι οποίοι κατά τις εκστρατείες τους έψηναν ψωμί στις στρογγυλές ασπίδες τους. Η σύλληψη όμως της ιδέας της πίτσας σύμφωνα με το el.wikipedia.org (στρογγυλή βάση από ζύμη ψωμιού και επάνω στρώση από τυρί, ελαιόλαδο, λαχανικά και μυρωδικά) έγινε στην Αρχαία Ελλάδα όπου το φαγητό αυτό ονομάζονταν πλακούντας και στα Βυζαντινά χρόνια πίτα!

Και μετά την ιστορική αναδρομή ήρθε η ώρα να φτιάξουμε μια αφράτη ζύμη με γάλα .

Υλικά

  • 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 2 κουταλάκια του γλυκού (10 ml) ζάχαρη
  • 1 1/4 φλιτζάνι (310 ml) ζεστό γάλα
  • 3 κουταλιές της σούπας (45 ml) λιωμένο βούτυρο
  • περίπου 3 φλιτζάνια (750 ml) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) αλάτι
zimi me gala

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ζεστό γάλα (προσοχή να μην είναι βραστό) και το λιωμένο βούτυρο.
  • Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
    Συνεχίστε ανακατεύοντας το αλεύρι και το αλάτι.
  • Προσθέστε τα σταδιακά στο μπολ, αναμειγνύοντας με ένα πιρούνι ή με τα χέρια σας .
  • Αλευρώστε αλεύρι σε μια επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε τη ζύμη, προσθέτοντας λίγο αλεύρι μέχρι να μη κολλάει πλέον η ζύμη. Διπλώστε και ισιώστε τη ζύμη για περίπου 5 λεπτά, χρησιμοποιώντας την παλάμη του χεριού ή τη γροθιά σας.
  • Τοποθετήστε τη μπάλα ζύμης σε ένα μπολ λαδωμένο με λίγο ελαιόλαδο, καλύψτε με μια μεμβράνη ή πετσέτα και αφήστε τη για 45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Απλώστε τη ζύμη στο ταψί και προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας.

πρώτη δημοσίευση 5/7 /2020, ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved