Υπάρχουν πραγματικά superfoods ή πρόκειται για έναν ακόμα διατροφικό μύθο;
Παρόλο που πολλά τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως υπερτροφές είναι πράγματι θρεπτικά, η ίδια η έννοια της υπερτροφής μπορεί να είναι παραπλανητική.
Ο όρος «superfood » ή «υπερτροφή» χρησιμοποιείται ευρέως στο μάρκετινγκ για να περιγράψει τρόφιμα που είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πιστεύεται ότι προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Ωστόσο, από επιστημονική άποψη, δεν υπάρχει επίσημος ορισμός για τις υπερτροφές και ο όρος δεν αναγνωρίζεται από επιστημονικούς φορείς. Παρόλο που πολλά τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως υπερτροφές είναι πράγματι θρεπτικά, η ίδια η έννοια της υπερτροφής μπορεί να είναι παραπλανητική καθώς υποδηλώνει ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν σχεδόν μαγικά οφέλη για την υγεία, τα οποία μπορούν να επισκιάσουν τη σημασία μιας ισορροπημένης και ποικίλλης διατροφής.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι καμία μεμονωμένη τροφή δεν μπορεί να προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα οφέλη για την υγεία και την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να θρέψουμε το σώμα μας καθώς απαιτείται ένας συνδυασμός επιλογών από όλες τις ομάδες τροφίμων. Διατροφικά μοτίβα όπως η μεσογειακή διατροφή, που είναι κυρίως φυτικής προέλευσης, έχουν δείξει σημαντικά οφέλη για την υγεία και μείωση των χρόνιων ασθενειών.
Φυτικές ίνες: Η υπερτροφή που 9 στους 10 δεν τρώμε!
Ωστόσο, υπάρχουν μερικές τροφές που μπορούν να ξεχωρίσουν για τα πολύ σημαντικά θρεπτικά τους συστατικά και να ενισχύσουν περαιτέρω ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο. Ας δούμε παρακάτω.
Μούρα
Υψηλά σε φυτικές ίνες, τα μούρα είναι φυσικά γλυκά και τα πλούσια χρώματά τους σημαίνουν ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Όταν δεν είναι η εποχή τους είναι εξίσου υγιεινό να τα αγοράζετε κατεψυγμένα. Προσθέστε τα σε γιαούρτι, δημητριακά και smoothies ή καταναλώστε ως ένα ενδιάμεσο σνακ.
Ψάρια και θαλασσινά: Πόσο θρεπτικά είναι και πώς θα ενθαρρύνουμε την κατανάλωσή τους από τα παιδιά;
Ψάρια
Τα ψάρια μπορούν να είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Τα ψάρια με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα, ο γαύρος και οι σαρδέλες.
Ξηροί καρποί
Φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα, πεκάν και όχι μόνο είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Περιέχουν επίσης μονοακόρεστα λίπη, τα οποία μπορεί να είναι παράγοντας μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Προσθέστε μια χούφτα στα δημητριακά πρωινού ή το γιαούρτι σας ή καταναλώστε τα ως σνακ. Mπορείτε ακόμα να δοκιμάστε τα διάφορα είδη βούτυρων ξηρών καρπών. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης ένα εξαιρετικό συστατικό για τις σαλάτες σας.
Ελαιόλαδo
Το ελαιόλαδο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, πολυφαινολών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη σε πιάτα με ζυμαρικά ή ρύζι. Χρησιμοποιήστε το σε dressings ή όταν σοτάρετε.
Γιαούρτι
Εκτός από καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, το γιαούρτι περιέχει επίσης ζωντανές καλλιέργειες που ονομάζονται προβιοτικά. Αυτά τα «καλά βακτήρια» μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από άλλα, πιο επιβλαβή βακτήρια και να διατηρήσουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου. Προσέξτε ωστόσο τα γιαούρτια με φρούτα ή με γεύσεις, τα οποία περιέχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη. Αγοράστε απλό γιαούρτι και προσθέστε τα δικά σας φρούτα. Αναζητήστε γιαούρτια που έχουν «ζωντανές ενεργές καλλιέργειες». Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι αντί για μαγιονέζα ή κρέμα γάλακτος σε ντιπ ή σάλτσες.
Σταυρανθή λαχανικά
Αυτά περιλαμβάνουν λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια και τα γογγύλια. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και φυτοχημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των ινδολών, θειοκυανικών και νιτριλίων, που μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη ορισμένων τύπου καρκίνου. Εκτός από βραστά ή στον ατμό μπορείτε να τα προσθέσετε σε σούπες, μαγειρευτά και πιάτα ζυμαρικών.
Γιατί να εντάξουμε τα όσπρια στη διατροφή μας;
Όσπρια
Τα όσπρια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και φυτικής πρωτεΐνης. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Προσθέστε σε σαλάτες, σούπες και μαγειρευτά ή φτιάξτε χούμους για τα ενδιάμεσα σνακ σας.
Συμπερασματικά αν και η ιδέα των υπερτροφών είναι ελκυστική, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι καμία μεμονωμένη τροφή δεν μπορεί να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η βέλτιστη υγεία.
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com