Συνένζυμο Q10: Γιατί είναι σημαντικό για τη γονιμότητα

Τι είναι το συνένζυμο Q10 και πώς επηρεάζει τη γονιμότητα. 

Συνένζυμο Q10: Γιατί είναι σημαντικό για τη γονιμότητα
Bigstock

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι μια φυσική θρεπτική ουσία που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος.

Βοηθά στη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες της καθημερινής ζωής ( έκθεση σε υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία UV, τοξίνες αέρα, κ.ο.κ.).

Καθώς μεγαλώνουμε, η φυσική παραγωγή Q10 μειώνεται, επηρεάζοντας δυνητικά διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της γονιμότητας.

polipodes-kai-gonimotita.jpg

γιν

Οφέλη του Q10 για τη γονιμότητα

Οι προκαταρκτικές μελέτες για τη σχέση μεταξύ των συμπληρωμάτων Q10 και της γονιμότητας, γυναικείας και ανδρικής, είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Ειδικότερα:

Καταπολεμά τους επιβλαβείς παράγοντες

Το Q10 δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα αναπαραγωγικά κύτταρα . Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ωαρίων και του σπέρματος από βλάβες, υποστηρίζοντας έτσι τη συνολική υγεία.

Ενισχύει την ενέργεια των κυττάρων

Το συνένζυμο Q10 υποστηρίζει αναπαραγωγικές διαδικασίες όπως η ωορρηξία και η ανάπτυξη εμβρύων που απαιτούν μεγάλα ποσά ενέργειας.

Καταπολεμά τις επιπτώσεις της γήρανσης

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η γήρανση μειώνει τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες λόγω του τρόπου ζωής και του οξειδωτικού στρες, προκαλώντας μειωμένη λειτουργία των κυττάρων και καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά. Το CoQ10 μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτών των επιπτώσεων.

Βελτιώνει την ποιότητα ωαρίων και σπέρματος

Η πρόσληψη του συνένζυμου Q10 είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων, θεωρητικά συμβάλλει στην παραγωγή καλύτερης ποιότητας ωαρίων και σπέρματος αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης.

Βοηθά τις αναπαραγωγικές διαδικασίες

Βελτιστοποιώντας την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος, το CoQ10 μπορεί να ενισχύσει τα ποσοστά επιτυχίας διαδικασιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση του ρόλου του συνένζυμου Q10 στη γονιμότητα, προκαταρκτικές μελέτες το έχουν συσχετίσει με πιθανά οφέλη για άτομα που θέλουν να βελτιστοποιήσουν τη γονιμότητά τους.

gonimotita.jpg

Τροφές με συνένζυμο Q10

  • Συκώτι
  • Σαρδέλες
  • Σολομός
  • Μπρόκολο
  • Σπανάκι
  • Κουνουπίδι

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή γενικά λαμβάνουν αρκετό CoQ10.

Με πληροφορίες από wellnourishedmamas.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved