5 φράσεις από τη Mafalda που αξίζει να μάθουν τα παιδιά σας
Ο σκιτσογράφος της Mafalda, δημιούργησε «ένα κορίτσι που προσπαθεί να λύσει το δίλημμα του ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί σε αυτόν τον κόσμο».
Στη σύγχρονη εποχή, το να μιλήσει ένας γονιός στα παιδιά του για την ισότητα των φύλων είναι ακόμα αρκετά περίπλοκο. Αν και στις μέρες μας υπάρχουν πολλά κινήματα για την ισότητα των φύλων, η αλήθεια είναι ακόμα και τώρα η εκπαίδευση των αγοριών διαφέρει από εκείνη των κοριτσιών.
Η Mafalda είναι μια σειρά από ιστορίες κόμικς του Αργεντίνου σχεδιαστή Quino. Δημοσιεύτηκε από το 1964 ως το 1973 και είχε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και λιγότερο στη Β. Αμερική κυρίως λόγω του Ψυχρού Πολέμου και του πολέμου του Βιετνάμ.
Σαν σήμερα, μάλιστα, 24 Σεπτεμβρίου του 1964 ο Quino κυκλοφόρησε το πρώτο κόμικ Mafalda.
Η Mafalda είναι ένα εξάχρονο κορίτσι που με την χαρακτηριστική περιέργεια και τον κυνισμό της ηλικίας της ψάχνει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα, αλλά συχνά δεν μένει ικανοποιημένη από τις εξηγήσεις των μεγάλων.
Πώς να καταρρίψετε τα στερεότυπα «στο σπίτι»
Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα στερεότυπα όσον αφορά στα παιχνίδια ή στα χρώματα. Πολλές φορές, οι ενήλικες λένε ότι ορισμένα παιχνίδια ή ορισμένα χρώματα είναι συγκεκριμένα είτε για αγόρια είτε για κορίτσια. Αυτό είναι λάθος, καθώς ο σκοπός του παιχνιδιού είναι η ανάπτυξη του παιδιού και η διασκέδασή του.
Συχνά, όταν ένα αγόρι κλαίει, συχνά ακούγεται το «Μην κλαις γιατί οι άντρες δεν κλαίνε». Αυτό είναι εντελώς λάθος και μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στη ψυχοσύνθεση του παιδιού .
Το κλάμα είναι η έκφραση ενός συναισθήματος, όπως το γέλιο. Όλες και όλοι έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται και να εκφράζουν τα συναισθήματα τους.
Φράσεις από τη Mafalda
1. Σχετικά με την ισότητα των φύλων
«Σε αυτή την οικογένεια δεν υπάρχουν αφεντικά, είμαστε μια ομάδα». Με αυτή τη φράση, η μικρή Mafalda προσπαθεί να κάνει κατανοητό ότι σ΄ένα σπίτι κανείς δεν κυριαρχεί, αλλά πως όλοι είναι μέρος του και έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους και να συμμετέχουν στις αποφάσεις.
2. Σχετικά με την πίεση που ασκείται στις γυναίκες όσον αφορά την εμφάνισή τους
Η Mafalda ρωτά τη μητέρα της πότε γερνάει κάποιος και η μητέρα της απαντά ότι δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά το να έχει κανείς νεανικό πνεύμα είναι αυτό που τον κρατά «ζωντανό». Τότε είναι που η Mafalda λέει τη φράση: «Σε ποια ηλικία το πνεύμα αρχίζει να χρειάζεται μακιγιάζ ;» και καταλαβαίνουμε πως αφορά στην κοινωνική πίεση που ασκείται στις γυναίκες να είναι πάντα όμορφες και περιποιημένες.
3. Σχετικά με τον καταμερισμό των δουλειών του σπιτιού
«Μαμά, τι θα ήθελες να γίνεις αν είχες μια ζωή;». Εδώ, γίνεται σαφές ότι οι γυναίκες συνήθιζαν να αφοσιώνονται στην ανατροφή των παιδιών και στις δουλειές του σπιτιού. Ευτυχώς, αυτό έχει αλλάξει και υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση ότι οι δουλειές του σπιτιού αφορούν όλα τα μέλη μιας οικογένειας.
4. Σχετικά με το αίσθημα της ομαδικότητας
Ο φίλος της, Felipe, εμφανίζεται να διαβάζει ένα εικονογραφημένο βιβλίο και η Mafalda τον ρωτά ποιος είναι αυτός στο εξώφυλλο του κόμικ. Η συζητήση κυλά κάπως έτσι:
«Ο Lone Ranger», της απαντά και εκείνη τον ρωτά γιατί απεικονίζεται μόνος του στο εξώφυλλο. Τότε ο Felipe της απαντά πως «Επειδή πολεμάει μόνος του ενάντια στους κακούς». Η Mafalda του απαντά ευθέως: «Τι, δεν ξέρει αυτός ο ανόητος ότι είναι καλύτερα να δουλεύεις σε ομάδα;».
6. Για την αγάπη άνευ όρων
Ενώ περπατούν στο δρόμο, η Mafalda και η μητέρα της συναντούν έναν γνωστό που την ρωτά: «Ποιον αγαπάς περισσότερο, γλυκιά μου, τη μητέρα σου ή τον πατέρα σου;». Μετά από μια στιγμή σκέψης, η νεαρή κοπέλα απαντά: «Θέλεις την "τυπική" απάντηση ή μια πιο ολοκληρωμένη εξήγηση για το πώς αισθάνομαι για τον καθένα από τους γονείς μου;».
Ο κύριος αυτός είναι φανερά έκπληκτος από την απάντησή της. Σε πολλές περιπτώσεις, απαντάμε αυτόματα σε ερωτήσεις προκειμένου να φανούμε καλές και συγκαταβατικές. Όμως, μία ειλικρινής απάντηση αποτελεί μέρος μιας ώριμης και υπεύθυνης στάσης.
Με πληροφορίες από: youaremom.com