Δέκα χαρακτηριστικά της τοξικής μητέρας

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει μία τοξική μητέρα;

Οι σχέσεις μεταξύ μητέρας και παιδιού είναι από τις πιο σημαντικές στη ζωή ενός ανθρώπου, καθώς διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχοσύνθεση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Ωστόσο, όταν η μητέρα έχει τοξικές συμπεριφορές, αυτή η σχέση μπορεί να γίνει πηγή άγχους, ανασφάλειας και συναισθηματικού πόνου. Μια τοξική μητέρα δεν είναι απαραίτητα μια κακή μητέρα, αλλά μπορεί να εκδηλώνει συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία και την ανάπτυξη του παιδιού της.

Από την τάση να ελέγχει και να χειραγωγεί το παιδί της, μέχρι την έλλειψη ενσυναίσθησης και την άρνηση να απολογηθεί για τα λάθη της, αυτά τα σημάδια είναι συχνά ενδείξεις μιας σχέσης που χρειάζεται επαναπροσδιορισμό.

1. Αντιδρά έντονα όταν κάποιος έχει διαφορετική άποψη από εκείνη

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη στις σχέση μητέρας-παιδιού. Κάποια στιγμή οι μητέρες θα διαφωνήσουν με τα παιδιά τους και το αντίστροφο. Ωστόσο, οι τοξικές μητέρες συνήθως εκφράζουν τον θυμό τους με αρνητικούς τρόπους, όπως μέσω χαρακτηρισμών και φωνών. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτές οι μαμάδες μπορεί να γίνουν βίαιες και υβριστικές. Με την πάροδο του χρόνου τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν φόβο, άγχος ή ακόμα και βίαιη συμπεριφορά ως απάντηση σε αυτήν την τοξικότητα.

Έχεις τοξική πεθερά; Έτσι θα βάλεις όρια

Γονεϊκές συμπεριφορές που είναι πολύ τοξικές

2. Έχει υπερβολικές απαιτήσεις

Μια τοξική μητέρα μπορεί να έχει ασυνήθιστες και εξωφρενικές απαιτήσεις. Μπορεί να περιμένει από το παιδί της να αφήσει τα πάντα για να ανταποκριθεί στις δικές της ανάγκες, παρόλο που το παιδί έχει τη δική του καθημερινότητα και αργότερα μεγαλώνοντας, ζωή . Συνήθως προκαλούν με τις απαντήσεις τους ενοχές δημιουργώντας στα παιδιά ένα αίσθημα ανασφάλειας. Αυτό με τον χρόνο μπορεί να δημιουργήσει σε ένα παιδί θυμό, δυσαρέσκεια και εξάντληση.

3. Χειραγωγεί τους άλλους για να αποκτήσει αυτό που θέλει

Η χειραγώγηση είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός τοξικού γονέα. Ένα χειριστικό άτομο προσπαθεί να αλλάξει τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις συμπεριφορές ενός άλλου ατόμου προς όφελός του. Αυτό γίνεται συχνά με ύπουλο τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνει μια χάρη στο παιδί της για να ζητήσει κάτι άλλο αργότερα.

Αν το παιδί αρνηθεί είναι ικανή να το κάνει να αισθανθεί αναγκασμένο να κάνει αυτό που του ζητά να κάνει.

7 τύποι τοξικών γονιών - Πώς θα τους αναγνωρίσεις

Το να φωνάζεις δεν έχει αποτέλεσμα-Τακτικές που πρέπει να δοκιμάσεις

4. Δεν σέβεται τα όρια του παιδιού της

Τα παιδιά μεγαλώνοντας, βάζουν και εκείνα κάποια όρια στη σχέση που έχουν με τους γονείς τους. Όρια που περιμένουν να σεβαστούν από την πλευρά τους. Για παράδειγμα μια μητέρα τοξική θα διαβάσει κρυφά τα μηνύματα από το κινητό του παιδιού της, το ημερολόγιο (αν κρατάει) και γενικότερα θα κάνει πράγματα χωρίς να τα έχει εγκρίνει το παιδί της.

5. Δεν ικανοποιείται από τα επιτεύγματα του παιδιού της

Οι τοξικές μητέρες «υποβαθμίζουν» και δεν λένε καλό λόγο για τις επιτυχίες του παιδιού τους. Κάθε άλλο, το σνομπάρουν και ζητούν να καταφέρει κάτι άλλο ακόμη πιο δύσκολο. Αυτές οι μητέρες μπορεί να μην μπορούν να νιώσουν περήφανες για τα επιτεύγματα των παιδιών τους λόγω των δικών τους ανασφαλειών και της ζήλειας που νιώθουν.

6. Πληγώνει με τα λόγια της

Μια τοξική μητέρα μπορεί να λέει ή να κάνει πράγματα χωρίς να σκέφτεται πώς θα επηρεάσουν τα παιδιά της. Μπορεί να είναι τόσο συγκεντρωμένη στις δικές της ανάγκες , που δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει πώς κάνει τα παιδιά της να νιώθουν με τη συμπεριφορά της. Σε σοβαρές περιπτώσεις αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σωματική ή λεκτική κακοποίηση .

Τα παιδιά αυτά ακόμη και ως ενήλικες, μπορεί να αντιμετωπίσουν κακοποίηση από τα χέρια μιας τοξικής μητέρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, λεκτική.

Δεν θέλω να γίνω τοξικός γονιός!

7. Δεν απολογείται ποτέ και δεν ζητά συγγνώμη

Οι τοξικές μητέρες δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη και δεν ζητούν συγγνώμη για τις πράξεις τους. Μπορεί να λένε ή να κάνουν πράγματα που είναι βλαβερά και μετά να περιμένουν από τους άλλους να κάνουν το πρώτο βήμα για να εξομαλυνθούν τα πράγματα. Είναι ικανή να αφήσει τα παιδιά της να νιώθουν πληγωμένα και θυμωμένα.

Ορισμένα παιδιά φτάνουν σε σημείο να απολογούνται για πράγματα που δεν φταίνε μόνο και μόνο για να διατηρήσουν την ηρεμία μέσα στην οικογένεια.

8. Προσπαθεί να ελέγξει τα παιδιά της

Αυτή η μητέρα ελέγχει το τι θα φορούν τα παιδιά της ή με ποιους θα κάνουν παρέα. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγχουν τα παιδιά της.

5 πράγματα που κάνουμε και εκνευρίζουμε περισσότερο το παιδί μας όταν έχει ήδη θυμό

9. Στερείται ενσυναίσθησης

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μπορούμε να κατανοήσουμε το τι νιώθει ένα άλλο άτομο και παίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι έχει να κάνει με την γονεϊκότητα. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να έχουν ενσυναίσθηση για τους άλλους βιώνοντας την ενσυναίσθηση από τους γονείς τους. Οι τοξικές μητέρες συχνά στερούνται ενσυναίσθησης με τα παιδιά τους και είναι ασυνεπείς στην έκφραση αγάπης, κατανόησης και ζεστασιάς που χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά.

10. Χρησιμοποιεί την ενοχή ως μέσο ελέγχου

Ένα από τα πιο χειριστικά «εργαλεία» που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια τοξική μητέρα είναι η ενοχή. Συχνά κάνει τα παιδιά της να αισθάνονται υπεύθυνα για την ευημερία της, δημιουργώντας τους την εντύπωση ότι είναι υποχρεωμένα να ικανοποιούν τις ανάγκες της, ακόμα και εις βάρος των δικών τους επιθυμιών και συναισθημάτων.

Μπορεί να λέει φράσεις όπως «Αν με αγαπούσες, θα το έκανες αυτό για μένα» ή «Με στενοχωρείς όταν δεν κάνεις αυτό που σου ζητώ», κάνοντάς τα να αισθάνονται ενοχές και να υποχωρούν στις απαιτήσεις της. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει την αυτοεκτίμηση των παιδιών και τα εμποδίζει να αναπτύξουν υγιή όρια και ανεξαρτησία.

Πρώτη δημοσίευση 03/10/2021, ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved