Πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας από τους δικούς σας φόβους

Η μεταφορά φόβων από τους γονείς στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και τη συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας από τους δικούς σας φόβους
Bigstock

Οι φόβοι είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Όλοι οι γονείς ανησυχούν για το μέλλον, για την ασφάλεια των παιδιών τους ή για το αν λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις. Όμως, όταν αυτοί οι φόβοι δεν ελέγχονται, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθούν στα παιδιά, επηρεάζοντας τη συναισθηματική τους ανάπτυξη και διαμορφώνοντας ανασφάλειες που ίσως τα συνοδεύουν για μια ζωή.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διαχειριστούμε τους δικούς μας φόβους ώστε να μην επιβαρύνουμε τα παιδιά μας;

1. Αναγνωρίστε τους φόβους σας

Το πρώτο βήμα είναι η αυτογνωσία. Αναγνωρίστε τις πηγές των ανησυχιών σας και εντοπίστε αν αυτές είναι πραγματικές ή αν πηγάζουν από υπερβολικό άγχος. Πολλές φορές, οι γονείς αγωνιούν για καταστάσεις που είναι απίθανο να συμβούν. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για το τι σας τρομάζει, βλέποντας τα πράγματα πιο ρεαλιστικά.

2. Μην εκφράζετε τους φόβους σας μπροστά στα παιδιά

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται και «καταπίνουν» τα συναισθήματα των γονιών τους, συχνά χωρίς κανένα φίλτρο. Οι εκφράσεις φόβου ή άγχους μπροστά στα παιδιά μπορούν να τα επηρεάσουν άμεσα, προκαλώντας τους ανησυχία.

Αντί να μιλάτε ανοιχτά για τις ανησυχίες σας, φροντίστε να διατηρείτε μια σταθερή στάση και έναν καθησυχαστικό τόνο όταν βρίσκεστε κοντά τους.

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι το «safe place» για τα παιδιά σου

3. Καλλιεργήστε ένα περιβάλλον ασφάλειας

Ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ήρεμα. Μιλήστε μαζί τους για τους φόβους, δώστε τους την προσοχή και δείξτε κατανόηση, ενθαρρύνονυας μτη λογική αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων. Έτσι, θα μπορούν να «βλέπουν» τον κόσμο γύρω τους με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση .

4. Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τη μίμηση. Αν βλέπουν τους γονείς τους να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες τους με ψυχραιμία και αυτοκυριαρχία, είναι πιο πιθανό να μιμηθούν αυτήν τη συμπεριφορά. Προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε με θετικό τρόπο τις δυσκολίες που προκύπτουν και να δίνετε έμφαση στις λύσεις αντί να εστιάζετε στα προβλήματα.

«Η παγίδα της ευγνωμοσύνης»: Τι είναι και γιατί επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας

5. Δουλέψτε την αυτορρύθμισή σας

Μέσα από τεχνικές όπως οι βαθιές αναπνοές ή η συζήτηση με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, θα σας κάνει να επαναπροσδιορίσετε τους φόβους σας.

routina-ipnou-mamas.jpg

6. Μιλήστε τους με ειλικρίνεια

Δεν είναι ρεαλιστικό να αποκρύπτετε τα πάντα από τα παιδιά . Είναι σημαντικό να τα προετοιμάζετε για τον πραγματικό κόσμο, αλλά με κατάλληλο τρόπο. Εξηγήστε τους τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν, τονίζοντας όμως ότι μπορείτε να τις διαχειριστείτε ως οικογένεια , ως ομάδα.

Μήπως είστε μια εξαντλημένη μαμά; Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Δουλεύοντας με τον εαυτό σας, κάνετε το καλύτερο δώρο στα παιδιά σας: έναν γονιό που εμπνέει δύναμη, σταθερότητα και αυτοπεποίθηση.

Με πληροφορίες youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved