6 τροφές που μπορείτε να τρώτε το μεσημέρι για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία
Υπογλυκαιμία: Οι τροφές που μπορείτε να τρώτε το μεσημέρι
Αυτό που τρώτε ή δεν τρώτε το μεσημέρι μπορεί να επηρεάσει τον σάκχαρό σας με διάφορους τρόπους. Συχνά θα παρατηρήσετε κόπωση, υπνηλία, έντονη επιθυμία για κάτι γλυκό.
Υπογλυκαιμία και παιδιά: Τι πρέπει να κάνουμε;
Η πτώση της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή και εκδηλώνεται μεταξύ άλλων κατά την περίοδο δίαιτας ή νηστείας, έντονης σωματικής άσκησης ή κόπωσης (δεν αναφερόμαστε στη υπογλυκαιμία που εκδηλώνεται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και ακολουθούν αγωγή).
Προδιαβήτης: Είναι αναστρέψιμος;
Σε ότι αφορά το μεσημεριανό φαγητό φαίνεται ότι ορισμένες τροφές μπορούν να κάνουν την διαφορά στην επίτευξη καλύτερης ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα.
Πώς το μεσημεριανό μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρο του αίματος
«Το μεσημεριανό γεύμα, όπως και τα υπόλοιπα γεύματα, προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα», λέει η διαιτολόγος Elizabeth Shaw, MS, RDN, τονίζοντας ότι όλα εξαρτώνται από τη σύνθεση ενός γεύματος. Για παράδειγμα, ένα ισορροπημένο μεσημεριανό γεύμα που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λίπη και πολλά λαχανικά θα προκαλέσει σταδιακή αύξηση του σακχάρου. Από την άλλη πλευρά, ένα γεύμα που περιέχει κυρίως απλούς υδατάνθρακες -όπως ένα πιάτο ζυμαρικά με ένα μπράουνι ή πολλά γεύματα γρήγορου φαγητού- μπορεί προκαλέσει μια γρήγορη απότομη αύξηση και πτώση της γλυκόζης.
Επομένως, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο τι τρώτε ειδικά το μεσημέρι για να διατηρήσετε σχετικά σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όπως εξηγεί η Yasi Ansari, MS, RDN , διατροφολόγος, δεν θα πρέπει να παραλείπετε το μεσημεριανό γεύμα καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσει σε αισθήματα κόπωσης, νωθρότητα, έλλειψη συγκέντρωσης και εναλλαγές της διάθεσης.
Οι 6 καλύτερες τροφές για το μεσημέρι
Φακές
Ένα φλυτζάνι φακές περιέχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, 16 γραμμάρια διαιτητικών ινών και 40 γραμμάρια υδατανθράκων βραδείας πέψης. Έρευνες δείχνουν ότι οι φακές μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα κατά 20%, πιθανότατα λόγω του συνδυασμού των παραπάνω θρεπτικών συστατικών.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι δεν είναι μόνο μια καλή επιλογή για πρωινό ή σνακ αλλά και ως μεσημεριανό. Ένα φλιτζάνι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών παρέχει μια ισορροπία θρεπτικών συστατικών - υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη - τα οποία συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Σολομός
Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και λιπαρών οξέων του σολομού όχι μόνο υποστηρίζει τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα αλλά βοηθά επίσης στην αύξηση του κορεσμού μετά το φαγητό.
Ρεβίθια
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχει 13 γραμμάρια διαιτητικών ινών και 15 γραμμάρια πρωτεΐνης. Εάν προτιμάτε για ευκολία τα ρεβίθια σε κονσέρβα, η Ansari συνιστά απλώς να τα ξεπλένετε και να τα συνδυάζετε με ρύζι.
Πανεύκολη συνταγή για γλυκοπατάτες γεμιστές με φέτα
Γλυκοπατάτες
Μια μέτρια γλυκοπατάτα προσφέρει 4 γραμμάρια φυτικών ινών και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα καλά νέα είναι ότι η εστίαση στην κατανάλωση περισσότερου καλίου και λαχανικών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως οι γλυκοπατάτες, μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Αβοκάντο
Αυτό το πράσινο φρούτο είναι κάτι περισσότερο από το τέλειο topper για τοστ. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο σχετίζεται με βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, ειδικά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. 9 Τα αβοκάντο είναι μια καλή πηγή υγιεινών, για την καρδιά, λιπαρών και περιέχουν 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά ένα τρίτο του φρούτου, και τα δύο θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα.