Διατροφή στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης-Τι τροφές να προτιμήσετε

Πώς θα καλύψετε τις διατροφικές ανάγκες σας ως μέλλουσα μαμά;

Διατροφή στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης-Τι τροφές να προτιμήσετε

Πιθανότατα καλωσορίζετε το τέλος του πρώτου τριμήνου με μια μεγάλη αίσθηση ανακούφισης. Οι πιθανότητες αποβολής μειώνονται σημαντικά και αν είχατε πρωινές ναυτίες , λογικά έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Όσον αφορά στο μικρό σας, του οποίου ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και τα κύρια όργανα έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται, μοιάζει πλέον λιγότερο με μια φράουλα και περισσότερο με πραγματικό μωρό.

όσο άνετο κι αν αισθάνεστε, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τσιγκουνευτείτε σε υγιεινές, θρεπτικές τροφές .

Κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, το μωρό σας θα περάσει μια μεγάλη περίοδο ανάπτυξης, με μήκος από 10 έως 30 εκατοστά. Αυτό σημαίνει ότι θα πεινά περισσότερο και θα χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Τι σημαίνει, λοιπόν, «φαγητό για δύο» σε αυτό το στάδιο;

Ενώ κρίνεται απαραίτητη η θερμιδική πρόσληψη κατά 300 έως 500 θερμίδες καθημερινά, οι θερμίδες αυτές πρέπει να προέρχονται από υγιεινές και θρεπτικές τροφές.

Κόπωση στην εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο - Πώς να την καταπολεμήσετε

1. Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη του μωρού σας, καθώς βοηθά στην οικοδόμηση των ιστών, των μυών και των οργάνων. Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να υποστηρίξει τη δημιουργία νέων κυττάρων και την ανάπτυξη του πλακούντα. Καταναλώστε άπαχο κρέας, ψάρια, αυγά, όσπρια και ξηρούς καρπούς για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης.

2. Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού σας, καθώς και για την καλή λειτουργία του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος .

Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς και τα φυτικά γάλατα.

Κλαίνε τα μωρά στη μήτρα; Τι απαντά η επιστήμη

Εγκυμοσύνη και ζαλάδες: Μήπως «φταίει» η χαμηλή αρτηριακή πίεση;

3. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη υγιών οστών και δοντιών για το μωρό σας. Επιπλέον, η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην πρόληψη της προεκλαμψίας. Μπορείτε να λάβετε βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο και από τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά ή γαλακτοκομικά προϊόντα.

4. Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα σας και στο μωρό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες σε σίδηρο αυξάνονται λόγω του αυξημένου όγκου αίματος.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας και την ανάπτυξη του μωρού. Πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα έχει άπειρα οφέλη κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της εγκυμοσύνης.

Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορείτε να χωνέψετε κάτι περισσότερο από ρύζι. Στοχεύστε να γεμίζετε το πιάτο σας με 50% σύνθετους υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως), 30% υγιεινά λίπη και 20% πρωτεΐνες για να έχετε το βέλτιστο μείγμα θρεπτικών συστατικών.

Με πληροφορίες: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved