Γιατί ο μήνας Οκτώβριος σημαίνει κάτι περισσότερο από ροζ κορδελάκια

Bigstock

Το «Pinktober» είναι κάτι περισσότερο από μια ευκαιρία να φορέσουμε ροζ pins.

Το να φοράμε ροζ μπλούζες, ροζ κορδελάκια ή να αγοράζουμε ροζ tote bags αλήθεια δεν είναι αρκετό. Τίποτα από αυτά δε θα βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Αν σας έσκασα τη φούσκα, δεν λυπάμαι. Είναι η αλήθεια. Σε τρυφερή ηλικία , είδα τη μαμά της παιδικής μου φίλης να επιλέγει τα πιο χρωματιστά μαντήλια για να καλύψει το γυμνό της κεφάλι. Τώρα σκέφτομαι, ιδού μία survivor.

Πέρυσι, συμμετείχαμε με τις φίλες μου από το πανεπιστήμιο στο «Race for the cure», στον αθηναϊκό περίπατο στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Τότε έμαθα πως η γιαγιά της φίλης μου της Αναστασίας είναι και εκείνη survivor...

Το παιχνίδι του «τι θα γινόταν αν» είναι επικίνδυνο , αλλά συχνά αναρωτιέμαι αν όλες όσες δε «νίκησαν» τη μάχη αυτή, είχαν κάνει τακτικές εξετάσεις, τι θα είχε αλλάξει; Αν κάποιος ειδικός τις είχε ενημερώσει για το τεστ που ανιχνεύει τη μετάλλαξη BRCA, τι θα είχε συμβεί;

Ίσως αυτά τα «μικρά» πράγματα να είχαν κάνει όντως την διαφορά, ίσως και όχι.

Ενώ, λοιπόν, η πρόληψη δεν μπορεί να εξαλείψει τον κίνδυνο, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην έγκαιρη διάγνωση: Τακτικές μαστογραφίες, κλινικές εξετάσεις και αυτοεξέταση του στήθους αποτελούν κρίσιμα βήματα για να προλάβουμε την ασθένεια σε πρώιμα στάδια, όταν η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική.

Δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό στη μάχη με τον καρκίνο - Κάνεις ό,τι πρέπει για να μείνεις ζωντανή

Οι ροζ κορδέλες και οι φιλανθρωπικές δράσεις έχουν αξία, αλλά ο βασικός μας στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση της σημασίας της πρόληψης.

Καρκίνος του μαστού: Ανησυχία από την αύξηση νέων διαγνώσεων κάτω των 50 ετών

Γονιδιακός Έλεγχος και μετάλλαξη BRCA

Ο βασικός παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα είναι η γονιδιακή εξέταση για τη μετάλλαξη BRCA1 και BRCA2. Αυτές οι γονιδιακές μεταλλάξεις αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, με τον κίνδυνο να φτάνει το 45%-85%.

Η σημασία της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης

Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή ενημέρωση μπορεί να σώσουν ζωές. Είτε πρόκειται για μια γυναίκα που κάνει την πρώτη της μαστογραφία είτε για μια οικογένεια που αναζητά πληροφορίες για τον γονιδιακό έλεγχο, η γνώση είναι δύναμη.

Έτσι, ο μήνας Οκτώβριος ή αλλιώς γνωστός και ως Pinktober μας υπενθυμίζει όχι μόνο τη δύναμη των επιζωσών αλλά και τη σημασία του να πρόληψης. Οι γυναίκες μπορούν να ενημερωθούν, να προστατεύσουν την υγεία τους και αυτό είναι πολύ πιο δυνατό από οποιοδήποτε ροζ σύμβολο.

Καρκίνος του μαστού: 5+2 σημαντικά facts που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Κάντε τακτικά αυτοεξέταση μαστού

Γνωρίστε το σώμα σας τώρα και αν κάτι δεν νιώθετε καλά μια μέρα , μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με μία/ έναν ειδικό.

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση μαστού βήμα-βήμα και τι πρέπει να προσέξετε

Είστε άνω των 40; Κάντε μαστογραφία κάθε χρόνο

Όσο νωρίτερα ανιχνεύεται ο καρκίνος του μαστού τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται και «οι τακτικές μαστογραφίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού» σύμφωνα με το CDC.

Γίνετε αιμοδότρια: To 25% των αιμοδοσιών πηγαίνει σε ασθενείς με καρκίνο

Μέσα στο επόμενο λεπτό, 30 άνθρωποι θα χρειαστούν αίμα. Μπορείτε, λοιπόν, να δίνετε αίμα περίπου 6 φορές το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι ο αντίκτυπος είναι πραγματικά σημαντικός.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved