Έρευνα: Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τη γυμναστική όταν βλέπουν τις μαμάδες τους να γυμνάζονται

Πόσο σημαντική είναι η σωματική δραστηριότητα για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.

Έρευνα: Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τη γυμναστική όταν βλέπουν τις μαμάδες τους να γυμνάζονται

Όσο λιγότερο σωματικά δραστήρια είναι μια μαμά, τόσο πιο πιθανό είναι το παιδί της να κάνει καθιστικ'η ζωή από πολύ νωρίς στη ζωή του, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Pediatrics, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑP) .

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα τακτικής δραστηριότητας 554 μητέρων, μαζί με τα νήπια παιδιά τους. Για την αξιολόγηση των επιπέδων δραστηριότητας , τόσο οι μητέρες όσο και τα παιδιά της μελέτης φορούσαν μια συσκευή για περίπου μια εβδομάδα που μετρούσε τους καρδιακούς παλμούς και την κίνηση του σώματος.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν άμεση συσχέτιση στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των μητέρων και των παιδιών τους. Ένα παιδί ασκούνταν περισσότερο εάν η μητέρα του έθετε την άσκηση της σε υψηλή καθημερινή προτεραιότητα.

Ωστόσο, μόνο το 53% ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα στη συνιστώμενη ημερήσια απαίτηση άσκησης, η οποία είναι τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας της μητέρας μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο δραστηριότητας του παιδιού», δήλωσε η Kathryn Hesket, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Το εύρημα αυτό συνάδει με μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην Mayo Clinic Proceedings, η οποία ανέφερε ότι οι σύγχρονες μαμάδες κάνουν πιο καθιστική ζωή σε σχέση με 45 χρόνια πριν.

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες τείνουν να ασκούνται λιγότερο μόλις γίνουν μητέρες και σπάνια επιστρέφουν στο ίδιο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας με πριν.

Αλλά αυτή η μελέτη είναι επίσης μία από τις πολλές που καταδεικνύουν πώς οι μητέρες γίνονται πρεσβευτές για την υγεία και την ευεξία της οικογένειάς τους, ιδίως των μικρότερων παιδιών. Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι η συνολική υγεία μιας οικογένειας μπορεί να βελτιωθεί με την εφαρμογή ενός προγραμμάτος που ενθαρρύνει μαμάδες και παιδιά τους να ασκούνται παρέα.

Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός βασικού επιπέδου ευεξίας. Παράλληλα, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ανάπτυξη ενός μικρού παιδιού.

Στα παιδιά, η έλλειψη άσκησης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες σωματικές παθήσεις στην ενήλικη ζωή. Η άσκηση μπορεί, επίσης, να μειώσει τον κίνδυνο για διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος καθώς επίσης και να ενισχύσει τις σχολικές επιδόσεις ενός παιδιού βελτιώνοντας τη συγκέντρωση του.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέφεραν πρόσφατα ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των μικρών παιδιών έχουν μειωθεί κατά 43% την τελευταία δεκαετία. Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, πως η μελέτη αυτή υποδεικνύει την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη σωματική άσκηση στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Πηγή: cbsnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved